Un mes i mig després de realitzar les proves MIR (Metge Intern Resident), el Ministeri de Sanitat ja ha publicat els resultats definitius. Dels 12.668 aspirants d’arreu de l’Estat que s’han presentat a la convocatòria, 8.500 podran accedir a una plaça de metge especialista en formació en el Sistema Nacional de Salut d’Espanya. A la URV, un centenar de graduats i estudiants s’hi van examinar a la prova el mes de gener.
És el cas de la Carlota Mir, que va finalitzar el grau en Medicina el juny de 2022. L’estudiant explica que està satisfeta amb els seus resultats. “S’ha reflectit totes les hores que he dedicat a l’estudi”, afirma.
La puntuació final determina la posició de l’estudiant a la llista d’opositors. Aquesta puntuació es calcula amb la suma de la qualificació obtinguda a l’examen MIR amb un pes del 90% i la valoració de l’expedient de la carrera amb un 10%. Mir destaca que “la nota de la carrera és important, tot i ser un petit percentatge en la qualificació final”. A partir de l’ordre que s’estableixi a la llista, es fa la tria de les places. En el seu cas, la seva intenció és quedar-se a Catalunya i optar per una plaça de medicina interna com a especialitat.
La seva preparació per aquest examen ha estat constant des que va acabar la carrera. Ella va optar per apuntar-se a una acadèmia per complementar l’estudi. Així mateix, remarca la importància de l’aprenentatge a la Universitat. “Hi ha un factor personal de la dedicació que li dones, però crec que des de la URV sortim prou preparats per afrontar-nos en exàmens com aquests”, expressa.
Un programa per formar els futurs metges i metgesses i superar l’examen
El grau en Medicina de la URV reflecteix precisament això: un programa formatiu complet enfocat a les proves MIR. Fàtima Sabench, degana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, afirma que “el pla d’estudis està encaminat, a més de formar futurs metges i metgesses, capacita per poder fer aquest examen”. Valora sobretot l’aprenentatge pràctic que s’aplica en l’ensenyament. “La URV va començar aviat amb l’aprenentatge pràctic i les pràctiques són una de les marques particulars de la casa”, detalla.
L’anàlisi de casos clínics de tots els tipus, la pràctica amb simuladors i maniquins, la simulació de pacients, els seminaris o els cursos formatius específics són algunes de les activitats que es duen a terme en el programa formatiu”. Carlota Mir afegeix que “la preparació, per molt que no ho pensem, comença des de primer curs i, al llarg del grau, ja es practica molt el format test i es dona importància a les matèries bàsiques, que cada cop tenen més pes a la prova”.
Cal destacar que la xifra d’estudiants i exestudiants que es presenten en aquestes proves es manté i un 94,2% superen la nota de tall del curs 2021-22. En cas de no haver aconseguit cap plaça, Sabench exposa que “els estudiants repeteixen l’examen o cobreixen una substitució, tot i que és difícil treballar sense l’especialitat triada”.
Un moment decisiu
Aina Fabregat és una altra estudiant de Medicina que es va presentar a la prova. Explica que està contenta i satisfeta dels resultats obtinguts després de mesos de preparació. “Per a mi, no ha sigut extremadament dur, però em vaig preparar el millor que vaig poder”, valora.
Amb molta il·lusió de poder començar aquesta nova etapa, Fabregat encara ha de decidir si quedar-se a Catalunya o marxar a treballar fora, ja que té molts llocs plantejats. En el seu cas, té diferents especialitats en ment. La reumatologia és l’especialitat per la qual es decanta més, però també li agrada la medicina interna i la nefrologia.
A l’espera de l’elecció definitiva, molts estudiants tenen aquestes setmanes per prendre una decisió final i optar per una de les 8.500 places vacants. A la xifra s’hi sumen les 1.961 places per a Infermeria, amb 7.889 candidats. La tria, que es farà a l’abril, culminarà tot un llarg procés de preparació per a una prova exigent com és la del MIR.