El CAT emprendrà una digitalització per avançar cap a la indústria 4.0

El projecte pretén convertir el Consorci d'Aigües de Tarragona en una empresa gestionada a través de les dades que genera en els seus processos

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Consorci ha celebrat una Assemblea General Extraordinària per aprovar la presentació d’una sol·licitud de subvenció al Projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) de la digitalització del cicle urbà de l’aigua.

El projecte pretén convertir el CAT en una empresa gestionada a través de les dades que genera en els seus processos (data-driven). En total hi ha previstes una trentena d’actuacions que s’agrupen en 8 blocs interrelacionats. Les principals necessitats que el CAT té actualment, per a poder afrontar el futur amb seguretat, eficiència i transparència són les següents:

  • Millorar la gestió de les dades tant per al seu ús intern com extern. Això coincideix amb la necessitat de transparència cap a les institucions, els consorciats i la societat, a través de la creació d’un portal de dades obertes.
  • Millorar l’eficiència energètica i aconseguir una reducció de la compra d’energia en uns mercats energètics amb uns preus de l’energia molt volàtils a través de la instal·lació de parcs de plaques fotovoltaiques que permetran un autoconsum del 10%.
  • Gestió eficient dels recursos naturals, incloent-hi la garantia que tota l’aigua captada és utilitzada eficientment, minimitzant les pèrdues i utilitzant els mínims reactius necessaris per a garantir la qualitat de l’aigua.
  • Resiliència davant el canvi climàtic amb instal·lacions preparades per a garantir la màxima qualitat de l’aigua segons la nova directiva de l’aigua de consum.
  • Garantia de subministrament amb infraestructures segures i que no puguin patir danys estructurals imprevistos amb l’elaboració d’un pla de gestió d’actius eficient a llarg termini. Aquest objectiu es vol complir a través del projecte d’instal·lació de fibra òptica a la canonada principal al llarg de 85km.
  • Infraestructures connectades que permetin aprofitar les tecnologies disponibles i alhora garantint els màxims estàndards de ciberseguretat.

El president del CAT, el Sr. Joan Alginet, ha explicat que “és un projecte estratègic per l’organització i ens permetrà avançar cap a una indústria 4.0 on les decisions es basin en les dades. El projecte que s’ha presentat en l’Assemblea aborda totes les necessitats a partir de la digitalització i l’ús d’eines avançades, com són els bessons digitals i la intel·ligència artificial, entre d’altres.”

L’Assemblea General celebrada el dimarts 24 de gener de 2023 a les instal·lacions centrals del CAT, a Tarragona, ha aprovat la presentació de la sol·licitud de subvenció per al projecte de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua elaborat pel CAT, un projecte de 22.145.664,90 €, i que pot optar a l’actual convocatòria a un ajut màxim de 10.000.000 €. Una part important, aproximadament el 60%, són actuacions no acabades, però ja finançades en anys anteriors i en el pressupost actual.

Entre els projectes principals, a nivell pressupostari, destaquen els bessons digitals de la canonada principal, de la planta potabilitzadora i de la xarxa de distribució, que permetran fer una gestió preventiva i optimitzada del servei. Aquests blocs d’actuacions tenen un pressupost total de 13,5M€. D’altra banda, també cal destacar el projecte d’optimització energètica, que inclou la instal·lació de dos parcs solars en autoconsum i la millora dels sistemes de bombament de l’ETAP, amb un cost total de 6,6M€.