Carlos Brull: “Volem crear un viver de cellers amb aules de formació per dinamitzar l’economia de la zona”

-Esgotada ja la primera part del mandat, fortament marcada per la pandèmia, com valora aquests dos primers anys al capdavant de l’Ajuntament de Falset?

Tot i les dificultats que hi ha hagut, els valorem positivament. Hem patit un temporal que ha afectat la zona, hem patit una pandèmia que ha causat situacions molt greus, però hem anat gestionant tots aquests temes sobrevinguts i ens n’hem anat sortint i treballant per al futur i seguint el projecte de mandat que tenim.

-La pandèmia ha provocat també una crisi econòmica. Quina és la salut econòmica de l’Ajuntament i dels vilatans i vilatanes de Falset?

La pandèmia ha provocat una baixada d’ingressos, no només a les administracions, sinó també al sector productiu, vitivinícola, comerç, turisme…, ha estat una situació complicada. Ara estem en fase de recuperació i a nosaltres, com a administració, ens toca ajudar al màxim i promoure aquesta reactivació econòmica de manera efectiva per tornar a la normalitat d’una manera sostenible, treballant amb mirada àmplia.

-Quines mesures s’han plantejat des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Una de les mesures més destacades i que hem anunciat fa poc temps és el projecte de viver de cellers i centre d’innovació del món del vi i la restauració que presentem als fons europeus Next Generation. Hem presentat deu accions de transició ecològica, de transició energètica, de digitalització i competitivitat. En el cas del viver de cellers, volem crear un viver d’empreses i acompanyar-lo d’aules de formació destinades a cursos reglats i no reglats sobre el sector vitivinícola i la restauració. També volem incloure un espai del vi, on s’expliqui la història del vi de la nostra comarca i tot el que es pot visitar a casa nostra relacionat amb aquest sector. Es tracta de captar turistes a la nostra zona.

Als mateixos fons Next Generation també hem presentat un projecte d’una planta de compostatge de km 0 per generar un compost de residus orgànics i de poda. Aquest compost ha de tenir la qualitat suficient per poder revertir a l’agricultura. D’altra banda, pel que fa a la transició energètica, ja hem començat a instal·lar plaques solars en els edificis públics i hem presentat un projecte  per poder instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els edificis municipals per arribar a l’autoconsum i per poder començar a treballar amb les comunitats energètiques locals. Pel que fa a la digitalització, estem treballant amb Apps que ens informen de tot el que podem trobar al Priorat a nivell de turisme: rutes, camins…

A banda de tot això, com ja vam fer l’any passat, estem fent campanyes per potenciar el consum de km 0 i per a què gent d’altres pobles vingui a comprar als comerços de Falset. És molt important no deixar de fer coses, igual que hem fet durant la pandèmia, quan hem estat treballant en la Fira del Vi, festes majors… Això genera moviment i genera consum a Falset. Esperem que, de cara a 2022, les restriccions vagin caient per poder fer una Fira del Vi com les que nosaltres sabem fer i per activar tota una sèrie d’actes culturals que també ajudaran a dinamitzar l’economia.

-Quins seran els projectes prioritaris per a la segona part de mandat?

Nosaltres no hem aturat cap projecte, hem estat treballant dia a dia. De fet, hem pogut inaugurar la planta fotovoltaica del col·legi Antoni Vilanova, hem substituït les seves calderes, la substitució del sistema de calefacció… En breu implantarem carregadors elèctrics, estem treballant en els informes i anàlisi per recuperar el nostre patrimoni històric i cultural. No hem abandonat cap projecte per culpa de la pandèmia, algun ha arribat més tard, però no els hem aturat. També hem fet la reforma de la piscina, que formava part del nostre pla de mandat, el camí saludable ja està fet, els serveis de la sala absis del castell també estan fets, també tindrem la pista multi esport, la renovació de la pista del pavelló… Dels 30 punts que portàvem en el programa, ja en tenim 19 d’enllestits. Per tant, portem un bon ritme, tot i la pandèmia.

-En el seu moment es va celebrar un acte per mostrar la plena unanimitat institucional contra la nova línia de molt alta tensió de Forestalia, projecte al que s’han presentat al·legacions. Quins arguments tenen per oposar-s’hi?

Els arguments són tan jurídics com tècnics i ambientals. Els jurídics: és una línia d’alta tensió que se’ns presenta com una línia de distribució i, segons el projecte, el que es desprèn és que això serà una línia de transport, cosa que no compleix la normativa actual. Els criteris tècnics: és una xarxa sobre dimensionada, que tindrà impacte a la biosfera, tindrà impacte visual i tindrà impacte al sector agrari i forestal, que no està justificada de cap manera. Per tant, tots els informes que hem entregat com a al·legacions i que hem presentat a la Subdelegació del Govern són el que ens porten a tenir aquesta posició: és una línia d’alta tensió que està sobre dimensionada i no està justificada i no és el model que nosaltres volem. Fa 30 anys que estem treballant en aquesta línia perquè fa molt temps que sabem el que volem. No podem carregar-nos el nostre territori en nom de la transició energètica. Estem a favor de la transició energètica però els projectes que nosaltres proposem són d’autoconsum, de proximitat i potenciar les comunitats energètiques locals i les plantes de generació d’energia pròximes al lloc de consum. No podem acceptar una proposta que no està justificada i que només respon a interessos privats.

-Al mes d’abril es va anunciar que l’Ajuntament de Falset i el Departament de Cultura de la Generalitat han dotat d’un projecte museològic el Castell de Falset-Museu Comarcal. Què suposa això per al municipi?

El pla director del projecte museològic és té un objectiu final: tenir un museu registrat dintre de la xarxa de museus de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera estarem dintre d’un paraigües molt més ampli que ens donarà molt més marge d’actuació. En breu traurem la plaça de director a temps parcial i estem treballant en el pla director que vam presentar fa menys d’un any per aconseguir l’objectiu plantejat.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

L'Ajuntament de Tarragona ha organitzat una trentena d'activitats educatives i culturals amb l'objectiu de conscienciar…

9 hores fa

El darrer debat de les ‘Setmanes de l’Aigua #PortTarragona’ girarà sobre el riu Gaià

Aquest divendres, 3 de maig, finalitza el cicle de quatre debats dedicats als rius del…

9 hores fa

Castellar engega una nova edició dels pressupostos participatius

L’Ajuntament va obrir ahir, 1 de maig, el termini perquè la ciutadania de la vila,…

9 hores fa

Calafell acull una sessió del Sex Education Film Festival

Calafell acollirà una sessió de cinema del Sex Education Film Festival. Serà divendres vinent, 3…

9 hores fa

El Comú d’Andorra la Vella incorpora Jennifer Dobarro i Susagna Venable

El Comú d'Andorra la Vella incorpora Jennifer Dobarro i Susagna Venable  als departaments de Gestió…

9 hores fa

Tot a punt per a una nova edició Fira Pallars Terra de Corder de Tremp

Durant tot aquest cap de setmana, la Fira Pallars Terra de Corder de Tremp omplirà…

9 hores fa

Esta web utiliza cookies.