Més de 400 alumnes de Cambrils participen al Programa Consum + Sostenible

L’objectiu és promoure hàbits de consum que siguin més sostenibles, respectuosos amb el medi ambient i socialment justos

12 de juny de 2025 a les 15:04h
 
El Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils, amb el suport de Cel Rogent, acaba de finalitzar el Programa Consum+Sostenible, que ha facilitat la formació de més de 400 alumnes de cicle mitjà de primària i d'ESO de Cambrils.
Amb l’objectiu de treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el projecte pretén formar els ciutadans del futur per promoure hàbits de consum que siguin més sostenibles, respectuosos amb el medi ambient i socialment justos.
La regidora d’Educació, Natàlia Pleguezuelos, ha explicat que el programa busca sensibilitzar i formar tant al professorat com a l'alumnat sobre les implicacions del consum responsable, oferint eines per a integrar aquestes pràctiques en la vida quotidiana i en la comunitat educativa.
La iniciativa s’emmarca en el Pla Educatiu d’Entorn que s’impulsa a Cambrils des de fa anys i que té com a eixos rectors l’educació ambiental, la sostenibilitat i la conscienciació sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències.
Per ajudar en aquest treball, als centres compten amb un seminari adreçat als docents, on s'ha ofert formació sobre el consum responsable i es faciliten eines pràctiques, afavorint un ensenyament transversal i dinàmic, orientat a fomentar la reflexió i el debat crític sobre el consum. A més, s’han realitzat activitats educatives d’aula per als alumnes participants on s’ha treballat l’impacte de les nostres decisions de consum.

Mercat de bescanvi escolar

L’alumnat també ha estat convocat a participar en un mercat de bescanvi escolar al Parc del Pinaret com a pràctica vivencial de consum sostenible. Concretament, el 15 de maig es va portar a terme pels centres de secundària i el 9 de juny pels de primària.
L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat reflexionar sobre els hàbits de consum, valorar la prevenció de residus com, promoure habilitats socials i comunicatives entre l’alumnat, així com donar a conèixer als participants la possibilitat de reutilització i bescanvi d’objectes en bon estat que no utilitzin.
L’alumnat han intercanviat objectes com jocs, joguines, llibres, material escolar, material esportiu i roba. En finalitzar les sessions s’han realitzat les valoracions. El primer dia, amb l’alumnat de secundària, es va fer un recompte de més de 270 intercanvis, i el segon dia, amb els nens i nenes de primària, es van portar a terme 104 intercanvis.
 
Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit