L’Ajuntament de Cambrils i 156 establiments hostalers de la localitat competiran aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera d’Ecovidrio. La sisena edició de la campanya busca, un any més, reconèixer l’esforç de l’hostaleria local i l’activisme dels municipis costaners per la circularitat durant l’estiu i especialment per la gestió correcta dels seus residus.
Com a novetat, a banda de la preuada Bandera Verda, enguany els municipis de amb millor puntuació de cada regió seran premiats amb una jornada de neteja d’una de les seves platges, que Ecovidrio desenvoluparà en col·laboració amb l’organització Paisaje Limpio, entitat especialitzada en la coordinació d’aquest tipus d’iniciatives mediambientals.
Igualment, enguany Ecovidrio tornarà a reconèixer els dos establiments hostalers més responsables i compromesos amb la sostenibilitat de Catalunya, avaluant les seves iniciatives per a millorar la gestió del reciclatge de residus, el seu consum d’energia i aigua o la seva aposta per una compra sostenible, entre altres variables. els hostalers guardonats tornaran a gaudir d’una exclusiva Master Class i una degustació de diversos plats a càrrec del reconegut xef Ricard Camarena, distingit amb l’Estrella Verda Michelin. L’any passat el Bar del Pòsit de Cambrils va ser un dels dos locals reconeguts de Catalunya, juntament amb el Lasal del Varador de Mataró.
III Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera a les nostres costes
En el marc de la VI edició del #MovimentBanderesVerdes, Ecovidrio llançarà una nova edició del Baròmetre sobre la Sostenibilitat Hostalera a les zones costaneres. Es tracta així de la tercera edició d’aquesta iniciativa que té com a objectiu avaluar la implementació de pràctiques sostenibles en el sector HORECA, analitzant quatre eixos clau: la gestió eficient dels residus, l’eficiència energètica, el consum responsable i l’ús sostenible de l’aigua.
A la segona edició del baròmetre, que va comptar amb la participació de més de 12.000 establiments hostalers, es va revelar que 7 de cada 10 locals ubicats en zones costaneres ja apliquen mesures de sostenibilitat en la gestió dels seus negocis. Entre les regions analitzades, Catalunya va liderar el rànquing amb una puntuació de 8,7 sobre 10, seguida per la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, ambdues amb un 7,6. Andalusia (7,4) i la Regió de Múrcia (7,3) van completar la llista de les comunitats millor valorades.
Un compromís amb la circularitat a les nostres costes
En l’àmbit estatal, enguany seran més de 180 municipis i més de 15.000 restaurants, bars i guinguetes els que se sumaran al #MovimentBanderesVerdes. Aquest any, a més d’Andalusia, Illes Balears, Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia, la campanya comptarà amb la participació de Cantàbria, arribant així a sis comunitats costaneres de l’Estat. Els 181 municipis participants lluitaran per aconseguir una de les 10 Banderes Verdes de la Sostenibilitat que lliura Ecovidrio, que es repartiran de la següent manera: dues a Andalusia, dues a les Illes Balears, dues a Catalunya, dues a la Comunitat Valenciana i una a Cantàbria i una a Múrcia.
A través del compromís dels municipis participants, Ecovidrio busca donar resposta a l’increment de la generació d’envasos de vidre a les zones costaneres del nostre país durant l’època estival. Durant l’estiu es consumeix un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació, i prop del 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús provenen del sector hostaler. Per això, la seva participació és fonamental per avançar cap a un model més circular i amb menys emissions de carboni.
Amb l’objectiu d’ajudar els municipis i els establiments hostalers participants en la separació selectiva d’envasos de vidre, Ecovidrio instal·larà un total de 300 nous contenidors i els lliurarà gratuïtament prop de 1.500 cubs amb rodes perquè puguin transportar els seus residus. Com en edicions anteriors, també oferirà als hostalers formació ambiental i sobre economia circular, amb el suport de 100 educadors ambientals que visitaran tots els bars, guinguetes i restaurants participants durant aquest estiu.
Per optar a guanyar una Bandera Verda, cada municipi haurà de complir una sèrie de requisits basats en criteris com l’increment del volum de recollida selectiva d’envasos de vidre respecte a l’any anterior; registrar una participació en la campanya d’almenys el 50% dels establiments hostalers locals; i fomentar la campanya entre l’hostaleria i donar-li difusió davant la ciutadania i els visitants.
Impacte positiu en el medi ambient del Moviment Banderes Verdes
Gràcies a la responsabilitat de municipis i hostalers, en la passada edició del Moviment Banderes Verdes es van recollir més de 62.800 tones d'envasos de vidre, un 16% més que en l'estiu de 2023. El reciclatge d'aquests envasos va aconseguir:
- Evitar l'emissió de més de 36.000 tones de CO₂ a l'atmosfera, l'equivalent a retirar de la circulació més de 17.000 cotxes durant un any.
- Estalviar 44.800 MWh d'energia, la qual cosa equival a l'estalvi de gairebé 6 milions d'euros d'estalvi econòmic.
- Evitar l'extracció de més de 75.000 tones de matèries primeres, equivalent a 7 vegades el pes de la Torre Eiffel.