Arrangen el solar de la Rambla Vella amb la recreació dels arcs de la façana del Circ Romà

La intervenció forma part del projecte Patrimoni de Façana que tindrà continuïtat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs d’arranjament del solar municipal situat a la Rambla Vella i que fa cantonada amb el carrer Rera Sant Domènec, per tal de fer-ne un espai de pas diàfan alhora que un dels llocs més emblemàtics per entendre les dimensions i l’emplaçament del Circ Romà de Tàrraco. I això es durà terme a través d’un mural que simularà els arcs preexistents a la façana del circ amb la tècnica del trompe-l’oeil.

El conseller de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Hermán Pinedo, ha volgut destacar, d’una banda la importància d’aquesta nova iniciativa ja que “ens permet entendre d’una manera didàctica i propera com era el circ romà” i a més, “contribueix a dignificar un espai que portava molts anys abandonat”.

Amb aquesta primera intervenció, neix el projecte Patrimoni de Façana amb la voluntat de dignificar diverses parets mitgeres del centre històric, a partir de la utilització d’aquest recurs d’il·lusió arquitectònica conegut com a trompe-l’oeil, o d’enganyar l’ull, per tal de fer una representació molt explicativa i aclaridora de diferents monuments. Aquest projecte compta amb el finançament de la Fundació Mútua Catalana, que inclou, a més, l’arranjament general de la zona, fet que Pinedo també ha volgut agrair i ha conclòs que “seguim treballant perquè aquest sigui el primer d’altres murals que serviran per posar en valor el patrimoni de la nostra ciutat des de l’art mural”.

En el mural de la Rambla Vella s’hi representaran un total de 7 arcs de la façana del monument,  partint d’un esquema lineal cap a una imatge fotogràfica. Es a dir, el primer dels arcs és representat com un dibuix a escala real (1:1) per anar fent aparèixer la pintura, conformant-se així a la paret principal (paral·lela a rambla vella) per després tornar a desaparèixer com a dibuix de línia (mur a 90º de la rambla). La recreació s’ha fet partint de les dades arqueològiques conegudes.

L’encàrrec d’arranjament i preparació de les façanes han estat adjudicats a l’empresa Rècop Restauracions Arquitectòniques S.L per un valor de 7.340 € (IVA exclòs) i els de representació del dibuix han estat adjudicats a l’empresa Murals de Tarragonès, per una total de 5.650 € (IVA exclòs). L’obra tindrà la durada aproximada d’un mes.