Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Antoni Nomen és el guanyador del Premi Decàlia de poesia de les Festes Decennals 2021+1

Avatar photo

El recull de poesies "Si això ha de durar" ha estat l'escollida d'entre els 101 originals que es van presentar a la convocatòria a Valls

El Premi Decàlia de poesia de les Festes Decennals 2021+1, organitzat per la Comissió participativa de Literatura, ha proclamat guanyador a l’obra d’Antoni Nomen, amb el recull de poesies Si això ha de durar. El jurat format pels escriptors Maria Dasca, Magí Sunyer, Cèlia Sànchez-Mústic, Dolors Miquel i Jordi Juliìa, guanyador del certamen en les passades Decennals, van escollir la proposta de Nomen d’entre un total de 101 originals que es van presentar a la convocatòria. L’obra guanyadora ha estat dotada amb 4.000 euros, en concepte de premi, i amb la publicació i edició del treball a càrrec de Cossetània Edicions.

L’obra premiada es titula Si això ha de durar, i es tracta d’un recull de poesies que es desenvolupa al voltant de la pandèmia. Tanmateix, el jurat no va proclamar-la guanyadora per la seva temàtica sinó per les notables qualitats literàries que presenta. L’acta emesa pel jurat destaca la varietat de recursos utilitzats, les formes estròfiques clàssiques com el sonet, la combinació formal amb imatges, associacions mentals i referències cultes, la capacitat de fer reflexionar lògicament i estèticament el lector, així com la inclusió de lèxic mèdic popularitzat per l’actualitat epidemiològica i les referències als paisatges de la pandèmia. Tal com establien les bases del Decàlia, el recull ha estat editat per Cossetània Edicions i ha estat inclòs dins la col·lecció “Sinalefa”.

L’autor guanyador és el reusenc Antoni Nomen, llicenciat en física i professor de secundària fins a la seva jubilació. Al llarg de la seva trajectòria literària, Nomen ja ha guanyat altres premis com el Ciutat de Reus, l’any 1980, o el Ventura i Gassol, l’any 2014. Ha estudiat l’obra d’escriptors com Miquel Escudero o Xavier Amorós, al qual va dedicar el llibre Xavier Amorós o el temps recuperat (2017), on aplega diferents escrits relatius als recursos narratius de l’autor i proposa la lectura global de la seva obra com un conjunt harmoniós d’objectes literaris diferents.

El premi es lliurarà el divendres 28 de gener, a les deu del vespre, al Teatre Principal. La nit del Decàlia no només serà un acte de lliurament de premis sinó un espectacle coral que combinarà la música amb la paraula, la creació escènica amb les infografies i la presència del talent local en la representació. L’espectacle pretén presentar la poesia com quelcom que es renova i que ens enllaça amb els orígens de les nostres celebracions. La idea original i la direcció ha anat a càrrec del reusenc Jordi Vall, amb la col·laboració de la vallenca Bàrbara Flores. L’endemà, a partir de les dotze del migdia, a la sala d’actes de la Biblioteca Carles Cardó, tindrà lloc la presentació i signatura de llibres. Les Festes Decennals són el millor marc per difondre l’obra guanyadora. Per aquest motiu en aquesta presentació s’hi podran escoltar alguns dels poemes inclosos en el recull, recitats pels vallencs Míriam Culleré, Cèlia Marcos i Joan Guasch, acompanyats a la guitarra per Jordi Jubany. L’acte comptarà amb la intervenció de Magí Sunyer, membre del jurat, escriptor i professor de Literatura Catalana de la Universitat Rovira i Virgili, i amb la signatura dels exemplars a càrrec d’Antoni Nomen, autor de l’obra.

Malgrat l’ajornament de les Festes Decennals, la Comissió va mantenir el compromís adquirit a les bases de convocatòria originals i va respectar les dates establertes en un primer moment. Així, el termini per presentar les obres va finalitzar el passat 13 de setembre de 2020 i el veredicte es va comunicar al guanyador el 29 de gener de 2021, tal com estava previst.

Una tradició literària centenària

Des de 1881, les Decennals han incorporat en el seu programa d’actes concursos poètics i literaris que han esdevingut un dels elements troncals de les Festes. En aquests 140 anys, han comptat amb el reconeixement i la participació de grans personalitats de les lletres catalanes. S’hi ha distingit a escriptors i poetes com Josep M. de Sagarra, Marià Manent, Josep M. López Picó, Xavier Amorós Corbella o Vicenç Villatoro entre molts altres i hi ha pres part com a membres del jurat figures destacades de la història de la literatura com Narcís Oller, Pompeu Fabra, Joan Maragall, Baltasar Porcel, Pere Gimferrer, Carles Cardó, Josep M. Casas Homs o Jaume Vidal Alcover.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Alerta per contaminació atmosfèrica per partícules en 40 municipis de Barcelona

Notícia següent

Es millora el traçat i la senyalització de dues rutes a Solsona

Notícies relacionades