Ajut d’1M d’euros per investigar i tractar el càncer de cap i coll

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona rep aquesta ajuda per investigar el càncer de cap i coll i trobar-ne eines per a un diagnòstic i tractament més eficaç, precoç i personalitzat

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Concedeixen 1 milió d’euros a l’IISPV i a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per investigar el càncer de cap i coll i trobar-ne eines per a un diagnòstic i tractament més eficaç, precoç i personalitzat.

El Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII rep aquesta ajuda de l’Instituto de Salud Carlos III (Ministerio de Ciencia e Innovación) per investigar el comportament d’aquest tipus de tumors i poder implementar eines menys invasives com la biòpsia, i que en permetin un diagnòstic i tractament més eficaç, precoç i personalitzat. El Doctor Francesc Xavier Avilés ens ha parlat de tipus de proves menys invasives, com la biòpsia de l’alè o de la saliva. “Aquests tumors afecten la llengua, la faringe i les glàndules salivals. Això s’origina a causa del tabac, alcohol i el virus del papil·loma. Volem fer una medicina personalitzada, conèixer la identitat del tumor, i com els bacteris de la boca poden afectar aquest tumor.”

Detectar aquests tumors a temps i conèixer-ne el comportament és clau per poder adaptar el tractament a cada pacient i evitar (quan sigui possible) que aquest hagi de passar per cirurgies molt agressives o que s’hagi de sotmetre a quimioteràpia o a radioteràpia.

Liderarà aquest estudi un grup de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII, de Tarragona. La data prevista d’aquest estudi es gener 2023 i la duració és de 2 anys.

A nivell mundial aquest càncer és el sisè i a Espanya cada any es diagnostiquen uns 1500 casos.