Reus se suma a l’Any Pompeu Fabra

L'Ajuntament i altres entitats de la ciutat han creat una comissió per implicar-se en aquesta commemoració

0
635

Arran de la iniciativa de la Generalitat i la Direcció General de Política Lingüística, Reus s’hi afegeix a la proposta per commemorar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. L’Ajuntament de Reus i les entitats “han respost a la crida”, segons la regidora d’Ensenyament, Dolors Sardà, i s’ha creat la Comissió de l’Any Pompeu Fabra, que organitzarà diverses activitats durant tot l’any amb l’objectiu de difondre la tasca del “gramàtic més important del català”, en paraules de Sardà.

Durant la presentació de les activitats que es duran a terme a Reus, s’ha comptat amb la representació de tres de les entitats impulsores integrades a la comissió: el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, el Centre de Lectura de Reus, i l’Escola Pompeu Fabra. Cadascuna d’aquestes entitats jugaran un paper important en la commemoració de l’Any Pompeu Fabra per la seva relació amb el gramàtic o la seva tasca.

Activitats per grans i petits

La directora del CNL de Reus, Anna Saperas, ha destacat l’estrena d’una pàgina web que s’inclou “dins del web municipal i enllaça amb l’agenda del web oficial de l’Any Pompeu Fabra”, però, en aquest cas, “amb un filtre per accedir directament a les activitats programades a Reus”. Aquesta és una de les primeres tasques desenvolupades per part de la comissió. Respecte a les activitats organitzades des del seu ensSaperas ha destacat els “dictats en línia sobre Fabra” que van realitzar els alumnes dels cursos del CNL de Reus, el passat 20 de febrer i coincidint amb la data de naixement de Fabra. Aquests “permeten descobrir anècdotes de la seva vida o refrescar la memòria”, segons la directora del CNL. Des d’aquesta entitat, a més, també es realitzaran cursos de 10 hores “sobre els canvis i novetats en la gramàtica i ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC)” que estaran adreçats a un públic variat, com “docents, periodistes i treballadors de l’administració”, segons Saperas.

A banda, també es realitzaran altres activitats per commemorar l’any del gramàtic com conferències divulgatives, un monòleg teatral, una exposició itinerant, píndoles informatives a través de les ràdios locals i Twitter, un espectacle de titelles, clubs de lectura fàcil i presentacions de llibres, segons ha enumerat Saperas.

Tot i això, els més petits també podran gaudir d’activitats lúdiques per conèixer més sobre la vida i obra de Fabra. En representació de l’Escola Pompeu Fabra, la cap d’estudis, Marta Cortés, i la secretaria, Maria Rincón, han explicat que, juntament amb altres escoles, es realitzaran “jocs lingüístics” des d’educació infantil fins al cicle superior de primària, la setmana del 16 d’abril, coincidint amb el 90 aniversari del centre, el 14 d’abril. També es realitzaran activitats com els “jocs florals”, “un joc de diccionari”, a través del qual els alumnes hauran de definir “què signifiquen per ells les paraules”, o bé tertúlies amb exalumnes i exmestres.

El Centre de Lectura de Reus i Fabra

Per la seva banda, el CdL de Reus estarà al costat de la iniciativa, segons ha manifestat el seu president, Jaume Massó, amb la realització de diverses conferències, entre elles una amb el comissari de l’Any Pompeu Fabra, Jordi Ginebra. Massó també ha fet un repàs a la història, tot destacant el paper del CdL com una de les principals entitats que va afavorir la relació del gramàtic amb la ciutat de Reus. Massó ha destacat algunes fites com la carta que va signar el gramàtic en suport a l’entitat arran del bombardeig del setembre de 1937 que afectà el Centre, o bé el descobriment d’un bust de bronze dedicat al filòleg a la biblioteca del CdL.

 

FER UN COMENTARI