Reus farà la Festa de l’Oli nou i donarà la benvinguda a la collita d’enguany

La Fira de l'oli DOP Siurana tindrà lloc els dies 16 i 17 de novembre, a la plaça Llibertat

0
297
Foto de família de la Festa de l'Oli Nou. Foto Cedida
Circ Raluy Legacy 728×90

Els dies 16 i 17 de novembre tindrà lloc a la plaça de la Llibertat una nova edició de la Festa de l’Oli Nou. 22a Fira de l’oli DOP Siurana, un certamen que organitza l’Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, en el que són presents els productors més importants de la DOP Siurana, que presenten de forma col·lectiva el seu oli nou. En l’organització de la Fira també col·labora el Gremi de Forners de Reus i Comarca, els Mercats de Reus i les entitats comercials de la ciutat.

Ja fa 22 anys que l’Ajuntament de Reus va organitzar el primer certamen de la Fira, amb l’objectiu de  reunir a Reus els productors més importants de la DOP Siurana. Aquest model de fira, que des de l’inici ha gaudit de gran èxit, s’ha traslladat posteriorment a altres localitats, i que gràcies a la bona resposta de públic, siguin molts els productors de l’oli Siurana que organitzen les seves pròpies «festes de l’oli nou». Cal destacar que Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta de forma conjunta l’oli nou de la temporada, i el primer lloc on els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar quasi una vintena olis nous diferents de la denominació d’origen protegida Siurana.

El bon nivell de participació de les cooperatives de la DOP Siurana, en plena campanya de recollida d’olives, permet presentar al públic assistent una gran diversitat de varietats d’aquest producte, essencial en la dieta mediterrània. Per aquest motiu, cada vegada més visitants d’arreu de Catalunya s’apropen a la Fira per degustar aquest producte de gran qualitat gastronòmica, una tendència que en els darrers anys s’ha anat incrementant.

La Fira, en la que aquest any participen 17 dels productors més importants de la DOP Siurana també presenta una vessant lúdica i festiva, i es realitzen  un gran nombre d’activitats dirigides a tots els públics, especialment el familiar.

Aquest any, es continua premiant als compradors d’oli de la Fira, i per la compra de 5 litres d’oli, s’obsequiarà amb butlletes «rasca rasca» amb premi segur als compradors. Entre els obsequis hi ha ampolles d’oli, pans i coques, ampolles de vermut de Reus, entrades per visitar el Gaudí Centre i l’Institut Pere Mata, experiències oleoturístiques a molins d’oli de la DOP Siurana, degustacions en restaurants de Reus, bosses del «Visit Reus» i hores gratuïtes als aparcaments municipals de la ciutat.

Finalment, destacar que el Gremi de forners de Reus i Baix Camp col·labora activament en la Festa i compta amb un estand propi, en el que es podrà trobar el pa de Mestral, elaborat amb oli DOP Siurana i ingredients de proximitat, i la coca de sucre. El Gremi també elabora el pa i la coca dolça que es serveix durant l’esmorzar degustació del dissabte popular, i participa al berenar de pa amb oli i xocolata del divendres.

Una setmana especialment dedicada a l’oli nou DOP Siurana
Aquesta edició de la Festa de l’Oli nou ha volgut ampliar el nombre d’actes que es realitzen durant la setmana en que es celebra el certamen, amb l’objectiu de que Reus es converteixi en la capital de l’oli Siurana al llarg de tota la setmana en que es realitza el certamen i que l’arribada de l’oli nou sigui tota una festa.

Per aquest motiu, del 10 al 18 de novembre es realitzen a la ciutat un gran nombre d’activitats de caire molt diferent que contribueixen a la promoció de l’oli DOP Siurana.

La Festa de l’Oli nou compta cada vegada més amb la implicació d’un gran nombre de sectors i entitats de la ciutat, fet que permet programar un ampli programa d’actes a l’entorn de l’oli, que inclouen des d’una sortida en bicicleta per conèixer el paisatge de l’oli DOP Siurana, fins a una jornada tècnica organitzada pel Col·legi d’Enginyers Agrònoms de la demarcació, passant per diferents tastos d’oli comentats dirigits a adults, joves i nens, tallers per conèixer altres usos de l’oli i showcookings que posen en valor l’oli des del punt de vista gastronòmic.

Cal destacar que les entitats comercials i els Mercats de Reus, juntament amb el Gremi de Forners també se sumen a la festa de benvinguda de l’oli nou, i guarniran els seus establiments amb ampolles i elements relacionats amb l’oli, així com alguns restaurants de la ciutat, que oferiran en primícia una degustació de pa amb oli DOP Siurana nou als seus clients.

Aquest any també s’ha tingut un especial interès en organitzar activitats dirigides al públic infantil i familiar, amb l’objectiu d’atreure aquests visitants a la Fira, divulgar la cultura de l’oli verge extra DOP Siurana i contribuir al seu consum.

Actes previs a la Fira:

 • “Ruta de l’oli pel Baix Camp en bicicleta”. Dissabte 10 de novembre, sortida des de l’Estació EnològicaRuta de 50 km entre oliveres pels municipis i molins de la DOP Siurana al Baix Camp, amb degustació d’oli nou. Organitza BiciCamp amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Camp i CR DOP Siurana. Inscripcions www.infobicicamp.org
 • “Biblio amb DOP Siurana”. Dilluns 12 de novembre a les 18:30h, a la Biblioteca Central de Reus. Tast a cegues d’oli: quina olor té l’oli? I quin sabor té? Descobreix els atributs de l’oli. Activitat gratuïta amb inscripció a  https://biblioteques.reus.cat/inscripcio-al-tast-doli
 • Les entitats comercials (Unió de Botiguers, El Tomb, Passeig Comercial El Pallol, Eix Prim Sunyer) i el Gremi de forners de Reus i comarca, participen en la promoció del certamen, i del 10 al 17 de novembre els aparadors dels establiments de la ciutat s’ambientaran amb la temàtica de l’oli Siurana, per difondre l’arribada de l’oli nou a Reus.
 • Campanya especial als Mercats Central i del Carrilet de Reus. Del 12 al 16 de novembre, les parades obsequiaran als seus clients amb butlletes pel sorteig de diferents premis d’oli Siurana, consistents en 5, 10, 15, 20 i un primer premi consistent en el «Teu pes en oli». El dissabte 17 de novembre, a les 17’30 h, a la Fira de l’Oli nou, s’extreuran les butlletes guanyadores, i per obtenir el premi, serà necessari trobar-se a la plaça en el moment del sorteig.
 • Degustació de l’oli Siurana nou als restaurants de Reus. Del 12 al 18 de novembre. Una iniciativa en la que participen 17 restaurants de la ciutat, què oferiran en als seus clients una degustació d’oli nou DOP Siurana al principi dels àpats.

Actes més destacats de la Fira

 • Jornada tècnica: «Teledetecció i noves tecnologies en el cultiu de l’olivera». Dissabte 17, de 10:30 h a 14 h, a la Cambra de Comerç; Indústria i Navegació de Reus (carrer Boule, 2). Jornada adreçada a professionals i públic en general. Organitza: Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, demarcació de Tarragona. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia a través del servei de preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: ruralcat.gencat.cat/preinscripcionspatt. També a EA Mas Bové, telèfon 977 343 289 – A/e anna.oro@gencat .cat
 • Showcookings: «Textures d’oli», el dissabte 17 a les 13 h, a càrrec del cuiner i comunicador Pep Nogué, i «L’oli més enllà de la cuina: cocteleria amb oli», demostració de cocteleria amb oli, amb Hèctor Henche, de Fizz bartenders.
 • Tastos d’oli comentats. Els tastos d’adults, seran realitzats per membres del Panell Oficial de Tasts d’olis extra verge de Catalunya a l’espai «Glopets d’oli».
 • Visites guiades a l’exposició «L’elixir daurat». Dissabte dia 17 a les 12 h i a les 19 h, visites guiades l’exposició “L’elixir daurat” del Museu d’Art i Història (plaça de la Llibertat). Cal confirmar assistència a l’estand del Consell Regulador DOP Siurana. Activitat gratuïta
 • La festa de l’oli nou: l’esmorzar degustació. L’acte més popular de la Fira es realitza el dissabte al matí, de 10 h a 12 h i consisteix en un esmorzar degustació de l’oli nou per a tots els assistents. Està previst que es serveixin 3.000 racions d’esmorzar. A l’esmorzar es servirà pa artesà de forner, acompanyat de tomacons, embotit, avellanes i coca dolça, tot regat amb oli nou DOP Siurana. Com ja és tradicional, l’establiment Casa Borrull de Reus serà l’encarregat d’elaborar la llonganissa especial que es servirà únicament en aquest esmorzar popular, i que aquest any serà d’avellana de Reus, xocolata i taronja confitada.

Activitats infantils i familiars

 • Titelles «Els tres porquets». Divendres 16 a les 17.30h, a càrrec de la companyia Titelles Vergés.
 • Berenar de pa amb oli i xocolata. Divendres dia 16 de 17 a 19 h. Per a nens i nenes del cicle infantil de Primària de les escoles de Reus (de 6 a 8 anys), i de les escoles dels municipis que pertanyen a la DOP Siurana. Les invitacions es distribueixen als centres escolars. També es poden adquirir els tiquets al preu d’1 €, a la mateixa Fira. Amb l’assessorament i col·laboració de la regidoria d’Ensenyament i amb Salut Pública de l’Ajuntament de Reus.
 • Taller familiar «Volem pa amb oli». Divendres dia 16 de 17:30 ha 20:30 h. A càrrec d’investigadors de la URV Projecte NUTRISALT. Activitat gratuïta. Aquest projecte està impulsat per l’Ajuntament de Reus i amb la implicació dels agents d’R+D+I del territori —URV, FundacióURV, EURECAT i Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA)—, està orientat a la transformació i dinamització del sector agroalimentari al voltant de la innovació, la salut, l’economia verda i la internacionalització.
 • Taller infantil de tast d’oli «Has begut oli?». Divendres dia 16 a les 18 h i dissabte a les 11 h i a les 18 h. Activitat gratuïta per a nens i nenes de 8 a 14 anys, organitzat pel Consell regulador DOP Siurana.
 • Taller infantil: «D’on surt l’oli?». Dissabte 17 d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. A càrrec de Cel Rogent Activitat gratuïta per a nens i nenes de 4 a 12 anys.

Iniciatives turístiques al voltant de l’oli DOP Siurana
Oferta especial de cap de setmana als hotels de Reus. Per cinquè any consecutiu, els hotels de Reus realitzen una oferta especial de cap de setmana a la ciutat. El paquet especial que ofereixen 6 hotels de la ciutat inclou el 30 % de descompte sobre el preu de tarifa, una botella d’oli nou DOP Siurana, tiquets per l’esmorzar degustació de l’oli nou, i un tiquet cultural, què inclou l’entrada al Gaudí Centre Reus, al “pavelló dels distingits” de l’Institut Pere Mata i als Museus de Reus. Els hotels participants són els següents: Brea’s, NH Ciutat de Reus, Gaudí, Centre Reus, Reus Park i Ollé.

FER UN COMENTARI