Els busos de Reus implantaran la ‘parada intermèdia’ a demanda per dones

El ple ha aprovat aquesta moció, presentada per la CUP, per una major seguretat de les dones i evitar agressions sexuals

0
1578

El ple de Reus ha aprovat aquest dilluns, 9 de juliol, la moció per implantar la “parada intermèdia” a les línies d’autobús de Reus. Es tracta d’una parada “a demanda, sobretot per dones, sobretot en franges horàries de risc, en zones de poca il·luminació”, com ha descrit la portaveu cupaire, Marta Llorens. Tot i que la moció ha estat aprovada per unanimitat també ha generat un debat entre els dos partits més conservadors -PP i Cs– que han considerat que també caldria incloure a “qualsevol persona dèbil de la ciutat”.

La proposta cupaire de la “parada intermèdia” compta amb quatre punts, entre els quals s’inclouen el diàleg amb l’empresa Reus Transport per crear aquesta parada, de forma que “el conductor permeti que les dones baixin del vehicle en un punt intermedi entre parades, sense alterar el recorregut habitual”, segons Llorens, com també la consulta a la plantilla, tenint en compte que són els treballadors els quals realitzarien el servei, per escoltar les “esmenes” i fer així més viable aquesta mesura. Els altres dos punts preveuen la consulta a altres administracions que ja hagin dut a terme aquesta iniciativa i les condicions del servei -horaris, nombre de parades…-.

El debat, però, s’ha generat amb el caràcter feminista de la moció cupaire. El portaveu del PP, Sebastià Domènech -tot i haver donat suport a la proposta- ha desglossat un informe de Reus Transport que recull sis punts pels quals no seria viable aquesta parada intermèdia: no hi ha servei de bus nocturn, l’horari nocturn dels busos municipals només és un 0’9% del total, les marquesines de les parades incorporen enllumenat, la distància entre parades no supera els 300 metres i les poques línies que incorporen horari nocturn (fins a les 22:30h). “Trobem a faltar, a banda de les dones, la gent gran, infants i gent amb minusvalidesa”, ha apuntat Domènech.

A aquesta reivindicació s’ha sumat la regidora taronja Pepa Labrador que s’ha mostrat en desacord amb l’exposició de motius, en la qual “es criminalitza als homes” i “es victimitza a les dones”. “Volem una ciutat amb perspectiva humanista”, ha reblat Labrador, “no només feminista”. “Per què no ancians, nens o minusvàlids?”, s’ha preguntat la conservadora. “El debat ha de ser més ampli i contemplar, no només les dones, sinó qualsevol persona dèbil de la ciutat”, ha finalitzat. En aquesta línia, Llorens ha reblat que “qui criminalitza l’home i victimitza la dona és aquest sistema patriarcal”.

FER UN COMENTARI