El Col·legi d’Advocats de Reus celebra Sant Raimon de Penyafort

L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i altres autoritats de la Justícia i l'Advocacia

0
453
Imatge de la cel·lebració del col·legi d'Advocats, amb la presència de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Foto Cedida

L’I·lustre Col·legi d’Advocats de Reus (ICAREUS) va celebrar el passat divendres l’acte solemne de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort a l’Auditori Higini Anglès de l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona a Reus amb un gran èxit d’assistència. Professionals de l’advocacia, familiars i acompanyants van omplir el recinte.
La festivitat va comptar, entre molts altres, amb la presència a l’escenari del secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia, Joan Abad; la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Victoria Ortega Benito; el president del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), Julio J. Naveira Manteiga; l’alcalde de la ciutat, Carles Pellicer; la degana de l’ICAREUS, Encarna Orduna Pardo; i el secretari de la Junta de Govern del Col·legi, Sergi Guillén, qui es va encarregar de conduir l’acte.

El batlle de Reus va ser el primer a prendre la paraula amb un discurs breu, però concís, en el qual va fer palesa la relació propera que hi ha entre l’ens col·legial i l’administració local. L’acte d’ahir va prometre ser un Sant Raimon “diferent, més emotiu i participatiu” que no pas celebracions d’altres anys. “Hem volgut donar veu a tots i cadascun dels membres de la nostra Junta de Govern per demostrar que som un col·legi pròxim”, va dir la degana Encarna Orduna Pardo.

Ortega Benito va prendre el relleu tot seguit. Va ser l’encarregada de presentar formalment a Reus la guia ‘Enfocament de Gènere en l’actuació lletrada’ la qual ha estat elaborada pel CGAE i traduïda al català pel CICAC per fer-la extensiva als 14 Col·legis d’advocats de Catalunya. El seu col·loqui va abordar detalladament l’exercici de la professió amb unes paraules dirigides de forma especial als nous togats: “Nosaltres, a l’advocacia, garantim la defensa dels drets de les persones. Res ha d’escapar de l’àmbit del dret i al compromís que
tenim amb la societat. Tenim una responsabilitat amb la ciutadania, que ha perdut la confiança en les institucions”.

El tema de la igualtat va agafar força a mesura que va anar parlant de la importància de mantenir l’equilibri i la paritat dins l’exercici de la professió. “No només succeeix en el dret, en diferents sectors veiem que els alts càrrecs estan ocupats majoritàriament per homes”, va anunciar Ortega Benito, que va reiterar: “La desigualtat la percep qui la pateix”.
Amb tot, la guia formarà part dels treballs que es duen a terme des de la Comissió de Violència de Gènere i d’Igualtat del CICAC, presidida per la degana de l’ICAREUS, Encarna Orduna Pardo. És per aquest motiu que es va presentar, per primer cop en català, al Col·legi d’Advocats de Reus.

Per introduir la imposició de togues, el tresorer de la Junta de Govern de l’ICAREUS, Gerard Fort i Robert, va adreçar unes paraules als exalumnes del Màster d’Accés a l’Advocacia, als
que va definir com “el futur de la professió” i els va convidar a “lluitar contra l’intrusisme i les males pràctiques”. Va arribar el moment, doncs, del jurament dels nous togats i la corresponent imposició de togues. Per l’escenari hi van passar Laura Cedó Ferré, Tània Martí Dalmau, Carlos Mialet Alonso, Daniel Pérez Sangenís, Roger Queralt Besora, Carlos
Segura Llauradó, Damián Suárez Antón i Ana Cristina Silva Castellnou. Un cop fet això, va ser el torn de la presidenta del Grup d’Advocat Joves (GAJREUS), Ana Cabañero Lozano. La representant del GAJREUS va transmetre un missatge d’esperança cap als nous togats, alhora que realista i lluitador.

Posteriorment, també es va procedir a fer el lliurament dels escuts als col·legiats/des amb 25 anys d’exercici a la professió. Van pujar a l’escenari María Guadalupe Capella Castellví, Juan Antonio Martínez Ruiz, José Luis Muntadas Martra, Francesc Sabaté Vidal i Marta Isabel Valls Munté. També es van repartir diversos diplomes de reconeixement a personalitats que van col·laborar i participar activament en la millora col·legial, com va ser el cas de Càritas Interparroquial de Reus i Creu Roja, entre molts altres.

La degana de l’ICAREUS va procedir a adreçar unes paraules a tots els assistents per centrar-se en els reptes que encara queden per assolir per al Col·legi. Pel que fa a les reivindicacions, es va adreçar al secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia, Joan Abad. En aquest cas, va esmentar els col·lapses viscuts en els jutjats i va dir que la creació del jutjat de primera instància “no és la solució”. També va recordar la gran tasca dels
professionals de la justícia en el marc dels casos de terrorisme a Cambrils. “L’advocacia és lluita per canviar les coses”, va acabar Orduna Pardo. Tot seguit va donar pas a Joan Abad i després al president del CICAC, Julio J. Naveira Manteiga, l’encarregat de concloure l’acte amb un discurs esperançador per als nous col·legiats i que també va fer referència a la manca de valors que hi ha en l’actualitat. Un cop finalitzada a trobada, la celebració va continuar al Restaurant Mas Folch amb un sopar.

FER UN COMENTARI