Josep Gómez, President de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona: “La venda il·legal ens afecta molt”

0
432

Ens podries fer cinc cèntims sobre quins són els principals objectius de l’Associació de Marxants de la província de Tarragona?
Representem a gairebé 400 paradistes associats. El nostre principal objectiu, des de la dècada dels 70, és defensar i lluitar pels drets de l’ofici davant dels ajuntaments i altres institucions de l’estat.

Esteu a punt de celebrar el 50è aniversari de l’Associació, quin és el sentiment?
És un sentiment de tranquil·litat i orgull. Que l’Associació encara estigui en marxa després de tants anys vol dir que les coses s’han fet força bé fins ara. En tots aquests anys les coses han canviat molt, ara podem contactar directament amb qualsevol institució.

Quin és el dia en que hi ha més marxants a la província?
Cada dia tenen molta feina. A l’àmbit de província hi ha entre tres i quatre mercats en funcionament, per exemple el dilluns podem parlar dels mercats de Reus, Salou o l’Ametlla de Mar, entre altres.

Com a marxants, quines són les dificultats més grans amb les que us heu trobat?
La crisi ens ha afectat molt, generar comerç en les condicions que ens toca és difícil. Estem lluitant perquè els ajuntaments rebaixin les taxes.  Fa quinze anys ens podíem permetre les despeses perquè facturaven molt, ara costa més aconseguir la facturació d’anys enrere.

Encara es nota l’efecte de l’última crisi al sector de la venda ambulant?
Nosaltres no notem la sortida de la crisi. Hi ha molta competència i molt forta.

Parlant de taxes…
Les taxes que paguem a la província són les més cares de tota Catalunya. Si comparem municipis amb el mateix nombre d’habitants, per exemple Tarragona i Girona, aquesta última ciutat té unes taxes que estan a un 70% per sota dels nostres preus. Aquest tema és una de les causes per les que no acabem de tirar cap endavant.

Com us afecta la venda ambulant il·legal, coneguda com a ‘Top Manta’, que hi ha en algunes zones costeres, com ara Salou o Cambrils? 
Ens afecta moltíssim. Sentim que els ajuntament no ajuden gaire a millorar la situació, ens expliquen que no tenen prou capacitat policial per combatre-ho. Fins i tot, com a paradista,  afecta psicològicament quan veus que arriben i es posen als millors llocs. He tingut companys que han hagut de tancar la parada per aquest problema de venda il·legal.

Heu rebut suport dels Ajuntaments de la zona?
Es fa el que es pot, però no es nota res. Falten recursos. Al final, els clients que utilitzen el mercat del ‘Top Manta’ compren tots els productes falsificats i ja no venen als mercats. El problema està en què, encara que els facin fora del lloc, els `manters´ sempre tornen a vendre.

Parlem de Reus, en el cas dels mercats del Carrilet i el Mercat Central, com dinamitzaríeu aquestes zones? 
La campanya de publicitat que es fa funciona. Ara l’hem de portar a un altre nivell i arribar a més gent. Ara, per exemple, ja estem planificant la campanya de Nadal.

Quines idees teniu per aquesta campanya? 
Nosaltres enfoquem les campanyes de Nadal cap a l’agraïment a totes les persones que ens han comprat durant tot l’any. Per això preparem una sèrie de premis i regals.

120 paradistes a la zona del Mercat Central de Reus. Quina és la conclusió d’aquesta xifra?
El Mercat Central de Reus és un espai que permet un major nombre de parades, les dimensions naturals col·laboren per atraure el públic.

Des del vostre punt de vista. Què li manca a la ciutat?
Una peça molt important és l’antic Hospital, que ara està buit. Hem notat que des que es va fer el trasllat al nou hospital, aquest espai s’ha quedat sense res, no hi ha la mateixa afluència de gent a la zona. Ara estem col·laborant amb el Centre Quirúrgic de Reus (CQR) per tal que es pugui traslladar a aquestes instal·lacions. Que l’Antic Hospital funcioni és un bé per l’entorn.

És fàcil la coordinació entre tots els paradistes de la província? 
Més fàcil que difícil. Cap associació és perfecta, però s’ha de valorar que aquesta funciona amb harmonia.

Què vol aconseguir durant aquest mandat?
Vull continuar la feina que s’ha fet fins ara.

FER UN COMENTARI