Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Víctor Aragón, maquillador professional: “No s’entén que un home es maquilli perquè estem en una societat que encara té el costum de sexualitzar les coses”

Avatar photo

El Víctor (26 anys), natural de l’Hospitalet de l’Infant, és maquillador professional. Una feina que, de vegades, entre els homes, no està suficientment reconeguda. Tot i això, ha aconseguit una fita: ha estat el primer home a guanyar el concurs ‘Nyx Face Awards’, una competició de maquillatge en l’àmbit estatal. Però, encara que l’hospitalenc és conscient del repte aconseguit, reconeix que encara cal avançar molt més perquè el món del maquillatge s’obri molt més a un públic masculí.

Parlen d’una revolució dels beauty boys. Què n’opines?

No sé si realment estem en una revolució dels beauty boys però sí que és cert que cada vegada, a poc a poc, les marques es van obrint més a un públic masculí que es maquilla. La indústria del maquillatge ha estat sempre molt sexista; era extremadament femenina. De fet, es pot comprovar com moltes marques han realitzat tradicionalment edicions pensades i destinades exclusivament a les dones. A poc a poc s’està obrint el mercat, fent coses a un públic, però encara no podem parlar d’una revolució perquè és un procés molt lent.

Com sorgeix el teu interès pel maquillatge?

Quan vaig començar amb la il·lustració i el dibuix. Però, em vaig adonar que en el tema del dibuix jo era “molt meu” i només gaudia dibuixant el que a mi m’agradava. Així que, des de sempre el món audiovisual m’havia cridat molt l’atenció i en el projecte de fi de grau vaig decidir barrejar la part més audiovisual amb la part de la caracterització. A partir del paper vaig passar al maquillatge i em vaig adonar que en el maquillatge no em trobava amb aquest handicap de no gaudir amb tot. M’agrada tant el maquillatge social o convencional, com el maquillatge de fantasia, de caracterització, efectes especials, pròtesis… Gaudeixo qualsevol tipus de maquillatge.

La societat comprèn que un home es maquilli?

Encara no. No s’entén que un home es maquilli perquè estem en una societat que encara té el costum de sexualitzar les coses i d’etiquetar absolutament tot. I se segueix considerant que el maquillatge és un producte exclusivament de dones. Però, és difícil que la societat deixi d’etiquetar-ho tot per sexes, com els colors. Des que som petits comencen a inculcar-nos aquestes coses. Els mateixos pares no ho encabeixen encara. És una consciència que hauríem de començar a implantar i així podríem obrir-nos a més coses que encara no entenem, com que el maquillatge pugui ser també d’homes.

Foto d’un body paint realitzat pel maquillador, Víctor Aragón. Foto: Víctor Aragón

S’ha de relacionar el fet de maquillar-se amb ser menys masculí?

Seguim en una societat que intenta el mateix: etiquetar coses. S’entén que un home és menys masculí quan es maquilla o quan es preocupa per la moda. Simplement el fet de voler cuidar el teu físic o portar el teu físic a un nivell que potser no és el teu habitual ja et fa ser menys masculí. No té res a veure la masculinitat o l’orientació sexual amb voler veure’t d’una forma o una altra.

Què n’opines d’aquest tipus de prejudicis?

Són prejudicis obsolets, d’una societat que intenta etiquetar-ho tot. Contínuament, si no entenem alguna cosa, tendim a etiquetar-ho. Com a éssers humans som complexes, molt complexes; no se’ns pot etiquetar amb una cosa tan bàsica com si utilitzem maquillatge o qualsevol altre element. Això està totalment obsolet i la gent hauria de començar a canviar-ho. Hem de deixar que la gent faci el que vulgui, el que els faci feliços, el que sentin, sempre que no facin mal a ningú. I a ningú fa mal que un noi vagi maquillat. Són prejudicis completament irracionals.

Has estat el primer home a guanyar el certament Nyx Face Awards. Com et fa sentir? Què tal l’experiència?

He estat el primer home a guanyar els Face Awards, en l’àmbit espanyol segur i crec que també en l’àmbit internacional tot i que no ho sé 100% segur, encara ens ho estan confirmant. Em sento molt agraït perquè les crítiques han estat sempre positives. Rebo moltíssims comentaris de molta gent a la qual el meu treball li ha transmès alguna cosa. És el millor que m’emporto, més que un premi. La quantitat de gent, homes, que m’han escrit dient-me que és molt gran que hagi aconseguit això perquè pot ser una empenta per gent jove que no s’atreveix. Que això t’ho digui la gent, t’enorgulleix molt i et plena. Encara estic en un núvol, tot i que han passat vàries setmanes.

El maquillatge ja no és només “cosa de dones”?

Realment, res és només cosa de dones o d’homes. El maquillatge no deixa de ser una eina per explorar, perquè la gent jugui i es diverteixi. No és res dolent ni negatiu. Moltes vegades hi ha un gran tabú amb el tema del maquillatge, fins i tot per les dones, amb el típic comentari de “estàs més guapa sense maquillatge”. I què? Aquesta noia pot estar jugant i experimentant. Encara hi ha tabú amb el maquillatge tant amb dones com amb homes, que a poc a poc s’està resolent, tot i que encara hi ha actituds tancades. El maquillatge no és només cosa de dones i no és només per homes gais. És per qui vulgui experimentar i divertir-se.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus reps un 14% més de visitants

Notícia següent

Més de 200 tractors es concentren a la presó del Catllar per mostrar l’escalf a Forcadell

Notícies relacionades