Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Carlos Brull: “Si permetem agressions al territori, estarem hipotecats tota la vida”

Avatar photo

Carlos Brull va arribar a l’alcaldia de Falset l’any 2019, després d’haver sigut primer tinent d’alcalde el mandat anterior. En aquests més de tres anys, ha hagut de gestionar la pandèmia i batallar contra diversos projectes que “trinxaven el territori”. En aquesta entrevista, l’alcalde de la capital del Priorat ens explica el seu compromís per la transició energètica i les diferents iniciatives que tenen en marxa per promocionar el sector vitivinícola.

 

Quin balanç fan d’aquests més de tres anys de mandat?
Ha sigut un mandat complicat per a tots. Vam començar amb un estiu que funcionava tot molt bé i amb bones dades, però al març va arribar la pandèmia i vam haver de gestionar-ho tot. Com a Ajuntament vam intentar desenvolupar tota una sèrie d’accions per fer més portables les restriccions. Fer una crida per tenir material informàtic, voluntaris per portar menjar a algunes cases o fer mascaretes. Alhora, vam aprofitar el servei en xarxa per comunicar-nos amb la població. Un cop superada aquesta primera etapa, vam haver de planificar coses com les terrasses. Perquè tenim molta restauració i havíem de permetre que es mantingués el servei al mateix temps que garantíem les normes de seguretat. Això va fer que apliquéssim unes reformes al carrer Miquel Barceló que finalment s’han quedat.

 

Per un altre costat, el dia a dia no s’aturava.
Exacte, vam continuar gestionant el dia a dia. Dels 35 punts del programa, en tenim fets 25. A banda del programa, hem realitzat més de 100 accions. Això vol dir que vam poder gestionar els projectes de futur com les plantes fotovoltaiques als edificis municipals, els carregadors elèctrics, inversions al teatre, substitucions de calderes, la reforma de la piscina, la pista multiesport, tota mena de col·laboracions amb entitats o finalitzar les obres d’adequació de la planta soterrani del casal de la música.

A més, l’estiu passat vam poder fer la compra l’antiga fàbrica de camises de la Falbar, on pivoten dos projectes. Un d’enoturístic i l’altre d’emprenedoria. Són projectes d’àmbit local, però que inclús arriben a ser d’àmbit comarcal.

 

Fa temps que impulsen diversos projectes per desenvolupar la transició energètica. Quina importància tenen en un context com l’actual?
Aquestes mesures ens toquen per responsabilitat i per contribuir a mitigar l’efecte del canvi climàtic. D’altra banda, també ens ajuda a fer un estalvi de consum i energètic. En el context actual ens permet reduir les nostres factures i no agreujar fiscalment la població. Hem fet diverses coses com la substitució de calderes o tres nous projectes que ja tenen subvencions. A finals del 2023 l’Ajuntament tindrà totes les teulades públiques amb plaques solars. Segurament, també acabarem formant part de la cooperativa de consum Falset Marçà. A més, a finals d’any tindrem un cotxe elèctric per recollir la brossa de la via pública.

 

És curiós que estan conscienciats amb l’energia verda, però estan en contra d’aquests macro-parcs solars que generen energia sostenible. Per què s’hi oposen?
En els últims 30 anys, el Priorat ha agafat una direcció enfocada al sector vitivinícola i l’enoturisme. Tot això implica un paisatge agrícola i forestal. Si aquest paisatge el destrossem per buscar una explotació de les grans empreses que generen una energia sense repercussió pel territori, no podem estar-hi d’acord. Volem fer una planificació dels espais públics on fer implantacions de fotovoltaiques, però primer hem de finalitzar la instal·lació a les teulades, que té un impacte pràcticament nul perquè no trinxes el territori. Sempre ens trobaran en contra d’aquestes agressions al territori que són pures especulacions. Si les permetem, estarem hipotecats tota la vida. Per aquest motiu, apostem per l’energia de proximitat que reverteixi al territori.

 

Relacionat amb el sector vitivinícola, aquest any s’ha tornat a celebrar la Fira del Vi al 100%. Com ha sigut aquesta tornada?
Durant la pandèmia, vam adaptar les fires del vi, però no les vam deixar de fer. La primera va ser online, la segona híbrida i aquest any l’hem tingut presencial. La Fira ha superat ja el fet local. És l’acte del sector del vi més important de Catalunya. A més, es fan més de 20 actes paral·lels sota el paraigües de la Fira del Vi. Hi havia ganes d’un retorn a la normalitat i això va fer que tot anés tan bé. D’altra banda, aquest any també hem fet per primer cop la Fira dels vins rancis. Cada vegada es comercialitza més.

 

Els Fons Next Generation són un gran impuls per alguns municipis. Quines línies tenen en marxa a Falset?
Treballem amb totes les que podem. Per exemple, amb la resolució de material escenogràfic del teatre ens van donar la subvenció. A part, tenim altres projectes grans com el DUS 5000. És un projecte molt ambiciós per fer més eficient energèticament el pavelló, la implementació de calderes de biomassa o l’adequació del camí que va de Falset cap a l’institut. Tot i això, encara no sabem res de la resolució. Per un altre costat, ens hem presentat en alguns de cultura a les àrees no urbanes o les sales immersives dins del projecte de l’Espai Vi.

 

Recentment han implementat una àrea de caravanes. Com ha funcionat?
Ha sigut un èxit i està sent-ho per l’afluència que estem tenint. Des de la inauguració fins ara hem registrat més de 300 usuaris. Hi ha bones crítiques i creiem que ha sigut un element fonamental per ajudar a desestacionalitzar el turisme a la nostra població. A l’estiu es va veure molt clar. Al mes d’agost no hi va haver pràcticament ús de l’àrea, però al setembre es va recuperar i aquests mesos hi ha gent cada dia.

 

Què queden pendent de cara al final de mandat i quines línies marcaran el pressupost?
Ens queden coses a desenvolupar com les modificacions urbanístiques o prevenir les situacions de sequera. En el pressupost estem intentant ficar inversions que ens ajudin a reforçar els nostres pous, a part d’altres solucions que ens han de venir d’altres llocs. A més, també hem de continuar en la línia d’enfortir l’eficiència energètica i tenir projectes econòmics que ajudin l’emprenedoria i a fixar gent al territori. No serà un pressupost d’unes grans infraestructures, sinó per finalitzar temes, començar-ne alguns i sobretot gestionar el dia a dia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

2.000 persones han passat ja pel Pessebre dels Estels a la Masia de Castelló

Notícia següent

Banyoles es repta a fer mil voltes a l’Estany per la Marató de TV3

Notícies relacionades