Sant Sadurní i Elisava impulsen un projecte de construcció efímera al pati de Can Guineu

Es preveu inaugurar-la a finals de maig i durant cinc mesos acollirà activitats i propostes culturals i lúdiques

L’Ajuntament de Sant Sadurní i Elisava, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, han arribat a un acord de col·laboració per a impulsar una construcció efímera al municipi.

Es tracta d’un projecte dissenyat per alumnes del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals d’Elisava dirigits per Roger Paez i Jordi Queralt, que proposa una solució temporal que permetrà obrir i condicionar aquest espai per a la celebració d’activitats públiques, reforçant els vincles socials.

El pati de la casa pairal de Can Guineu ha estat la ubicació escollida per allotjar durant uns cinc mesos aquesta proposta arquitectònica. Durant aquest període es programaran diversos actes  culturals i propostes lúdiques i socials que se serviran d’aquest projecte ideat per Elisava.

Amb aquesta iniciativa, Sant Sadurní acollirà una innovadora proposta que permetrà al municipi aprofitar-se d’una projecció mediàtica i també acadèmica. Aquest tipus de projectes permeten experimentar i innovar amb materials i tècniques constructives,  esdevenint així un reclam i punt de trobada per a professionals, investigadors, estudiants i persones amb interessos en el sector de l’arquitectura, el disseny, l’enginyeria i la ciutat. Alhora, s’obre la porta al públic i es condiciona un dels espais exteriors d’aquest immoble que va ser adquirit per l’Ajuntament a finals del 2018 i que en els propers anys ha d’abordar un important projecte de rehabilitació.

El projecte

El projecte d’aquesta construcció efímera que s’ubicarà al pati de Can Guineu contempla una estructura versàtil, capaç d’acollir diverses disciplines i activitats, que integraran dues plataformes principals, d’acer galvanitzat, que funcionaran com a escenaris o espais per estar-s’hi. També s’instal·laran uns elements verticals mòbils, que poden modificar la seva posició per donar més o menys ombra a l’espai, de tela microperforada. El conjunt busca una sensació de lleugeresa, per tal de cercar una convivència amable i integrada en aquest edifici patrimonial, catalogat com a BCIL (bé cultural d’interès local).

L’Ajuntament ja està treballant amb els diferents serveis municipals implicats i properament iniciarà converses amb el teixit associatiu del municipi per tal de bastir una programació d’actes en aquest nou espai que es preveu inaugurar a finals del proper mes de maig.

Elisava

ELISAVA, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, equip d’estudiants del Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals

Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, promou l’educació, el coneixement i la recerca en els camps del disseny, l’enginyeria i la comunicació. Amb més de 50 anys d’experiència ha format a més de 17.000 alumnes i s’ha consolidat com una de les escoles de referència global. L’escola, afiliada a la Universitat Pompeu Fabra, col·labora amb empreses, institucions i ONG de prestigi internacional per a oferir una educació universitària que prepari als estudiants per a afrontar els reptes actuals i futurs. Elisava forma a professionals experts amb capacitat per a dissenyar i crear productes, serveis i entorns que milloren la societat.

El Màster en Arquitectura Efímera i Espais Temporals, dirigit per Roger Paez i Toni Montes, proposa una exploració en profunditat dels principals formats d’arquitectura efímera i espais temporals: des d’esdeveniments i pop-ups a exposicions i intervencions en espais públics, passant per l’urbanisme tàctic i l’arquitectura d’emergència. El disseny d’espais temporals és una activitat cada vegada més rellevant, que abasta una àmplia gamma de formats tan establerts com emergents en els àmbits social, cultural i econòmic.