Miquel López: “Fa més d’un any que intentes tenir un fill?”

“Feia temps que volíem tenir un fill i no podíem, sabíem que passava alguna cosa. Cada vegada que uns amics ens anunciaven que esperaven un fill, ens sentíem malament perquè no ens n’alegràvem suficient. Sí que estàvem contents però també ens dèiem: perquè ells
sí i nosaltres no. Sona egoista, però era així i no ho podíem evitar. Però només podíem fer veure que ens feia il·lusió quan realment ens superava la tristesa que sentíem…”.

No és un relat totalment real però podria ser-ho. Aquest és el sentiment de moltes de les persones que desitgen tenir un fill i no ho aconsegueixen per si soles. Cada vegada són més les persones que acudeixen a un centre de reproducció per fer realitat el desig de tenir un
fill. El número de tractaments creix any rera any. Estan naixent uns 15.000 nens a l’any fruit de tractaments, el que suposa el 3% del total.

Per donar resposta a aquesta necessitat, a la Policlínica Comarcal del Vendrell (PCV), hem obert les unitats de Reproducció i diagnòstic Prenatal, de la mà d’Embriogyn, el centre líder de la província de Tarragona, que porta 10 anys fent créixer el somni de moltes mares i
pares, i oferint taxes d’èxit d’embaràs per sobre de la mitjana espanyola.

Tot i que cada vegada és més habitual, les persones o parelles que s’hi enfronten, normalment ho fan per primera vegada, i no estan preparades per al fet que aconseguir un embaràs desitjat pugui arribar a ser dificultós. Moltes vegades, s’acostuma a portar en privat o es parla en entorns reduïts, ja sigui pels dubtes o la incertesa d’èxit del procés pot arribar a ser dur, i perquè encara és en gran part un tabú a la nostra societat.

Per tot això és de vital importància, que quan es porta un any o més tenint relacions amb la voluntat de tenir un fill i no s’aconsgueix, acudir a una clínica, i és en aquest moment que cal tenir en compte quins són els factors més importants per escollir-la. El tracte humà del metge i del seu equip, proper i personalitzat és primordial, perquè seran ells els que guiaran i estaran al teu costat en tot moment. És important també valorar si hi ha o no llista d’espera i poden adaptar-se als teus horaris i si es pot, consultar amb altres persones que hagin pogut passar pel mateix. I evidentment fixar-se en les taxes d’èxit d’embaràs: una clínica que ofereix taxes per sobre la mitjana, és sinònim de què treballa bé.

Però bona part de l’èxit de qualsevol tractament és fer un bon diagnòstic, per poder donar un consell reproductiu exacte i que pugui aportar els resultats desitjats; és molt important individualitzar cada cas i no indicar tècniques superiors si no cal ni inferiors si no ens poden ajudar a embarassar amb les expectatives necessàries, i això només es pot fer amb una bona exploració mèdica i amb el suport de les proves necessaries i de l’experiència dels metges.

Abans de començar, caldrà fer una primera visita mèdica amb un ginecòleg especialista en Esterilitat, que explicarà el procés a seguir, la pauta de medicació, els dies en què s’aconsella repòs, els resultats o els possibles riscos de la tècnica. A la Unitat de Reproducció Assistida
Embriogyn de la PCV hi trobaràs tots els serveis i tècniques més avançades, perquè sigui més fàcil aconseguir el que tant desitges. A Embriogyn, el 95% de les dones que hi entren, en surten embarassades. I si tens menys de 35 anys, i saps que voldràs ser mare més endavant, no deixis de consultar el servei de Preservació de la fertilitat, perquè a partir d’aquesta edat els percentatges de fertilitat van disminuint.