Ja s’ha iniciat la licitació de les obres que inclouen la construcció de la reivindicada rotonda de la C-51

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que els treballs s’iniciaran la tardor vinent

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha iniciat la licitació de les obres de condicionament de la carretera C-51 al seu pas pel nucli de Vilardida (Alt Camp) i ha anunciat que “els treballs, que també inclouen la construcció d’una rotonda a l’altura de la Bisbal, s’iniciaran la tardor vinent, un cop finalitzin les prospeccions arqueològiques previstes”.

El giratori, de 56 metres de diàmetre exterior, permetrà millorar la seguretat viària i la canalització dels moviments dels vehicles. La rotonda tindrà 6 ramals: dos per donar continuïtat a la C-51; un per a connectar amb la T-240 (cap a la Bisbal del Penedès) i els tres brancs restants connectaran amb els vials del servei existents. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat preveuen formar uns 400 metres nous en les connexions amb els vials de servei i 300 metres de nova carretera T-240. D’altra banda, la calçada anular de la rotonda estarà formada per 2 carrils de 4 metres, un voral exteriors d’1,5 metres i un voral interior de 0,5 metres. Es preveu enllumenat amb 4 columnes de 10 metres d’alçada i al centre de la rotonda es col•locarà un pal d’11 metres amb aerogenerador, panells fotovoltaics i antenes de comunicació.

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, s’ha mostrat molt satisfeta pel fet que “una obra que ha estat molt reivindicada per diversos col·lectius, com ara associacions de veïns i agricultors, finalment es liciti i tingui data d’execució. Els membres de l’actual equip de govern vam començar a lluitar aquesta millora al 2015 i ens sentim molt satisfets de veure que, per fi, serà una realitat”.

 

La Reivindicació de la connexió entre la carretera T-240 i la carretera C-51

El projecte tècnic inicial de la C-51 del Vendrell a Valls, al seu pas per la Bisbal del Penedès, preveia un enllaç entre les carreteres C-51 i T-240 que assegurava una comunicació total i en totes direccions però el projecte va patir una modificació que va suposar que la comunicació entre un costat i l’altre de la carretera C-51 quedés tallat. En aquell moment no es va tenir en compte que la carretera T-240 que ve de la Bisbal i enllaça amb la C-51 és considerada una de les principals vies de comunicació del municipi, ja que uneix el nucli urbà amb les urbanitzacions del Priorat i del Papagai amb les urbanitzacions de Can Gordei, l’Esplai, la Masieta i la Pineda de Santa Cristina. A més, amb aquesta modificació, es tancava una via de comunicació necessària per a l’accés amb altres municipis com ara Masllorenç, Masarbonès o la Urbanització de la Font del Talló i, a més, dificultava la mobilitat i l’accés dels pagesos a les seves explotacions agràries. Per tant, es calcula que aquesta modificació ha afectat de forma directa unes 4.000 persones, moltes de les quals han optat per emprar la solució que va donar l’administrador del projecte, circular per una via paral·lela a la C-51 per la qual, tot i les dificultats de circulació existents al tram, hi passen més de 420 vehicles diaris.

Quan es va donar a conèixer la modificació, és a dir, que es suprimia l’enllaç entre la C-51 i la T-240, diversos col•lectius van manifestar el seu rebuig i el seu malestar cap a aquest canvi a través d’accions i escrits que van fer arribar als responsables de l’execució del projecte. Entre aquests col•lectius hi havia associacions de veïns, grups de ciutadans, Unió de Pagesos i partits polítics, però l’equip de govern que aleshores governava a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès no va afegir-se a aquestes accions. L’any 2016 l’actual equip de govern va iniciar converses amb el Departament de Territori i Sostenibilitat amb la finalitat de buscar solucions i va celebrar un ple on es va aprovar (amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició) una moció per reclamar una solució a l’enllaç de la carretera C-51 amb la T-240 i la T-2042. La moció posava de manifest la intenció de signar un conveni amb les diferents administracions responsables de les carreteres que creuen el municipi amb la finalitat de modificar l’actual connexió de la carretera T-240 amb la C-51, un acord que finalment va signar-se el 31 de juliol de 2017, després de diverses reunions i comunicacions amb la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Ara, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat la licitació de les obres de condicionament de la C-51 a Vilardida, que inclouen la millora d’un tram de 2,4 quilòmetres i la construcció de la rotonda de la Bisbal.