Óscar Blasco regidor de “Si Es Pot” a l’ajuntament del Vendrell: “Per un canvi real, hem d’arribar a governar”

Òscar Blasco Martínez té 46 anys i treballa a l’Hospital del Vendrell com zelador de quiròfan. Barceloní de naixement i on ha viscut gran part de la seva vida, actualment resideix a Roda de Berà. Anteriorment va treballar durant molts anys a l’Agència Tributària, però ho va deixar perquè la feina de funcionari no complia amb les seves inquietuds professionals. Persona de ment inquieta i compromesa amb les seves idees, actualment ocupa molt del seu temps disponible per servir els ciutadans del Vendrell des de l’ajuntament com a regidor del grup municipal “Si Es Pot – Si Se Puede”.

Perquè et vas ficar en política?
En la meva joventut vaig estar molt implicat en l’àmbit d’associacionisme i voluntariat en assumptes ecològics i socials, però el temps va passant i vas evolucionant. En els anys de la crisi vaig venir a viure a Roda de Berà i vaig començar a treballar en Sanitat. En veure com estava muntat el sistema sanitari a Catalunya, hi havia coses que no m’agradaven, ja que la crisi repercuteix directament en els serveis públics que es presten als ciutadans i que són la base de l’estat de benestar. Aquest fet m’indignava. Llavors vaig voler involucrar-me en els problemes de la gent.

Perquè et vas unir a Podem?
En principi tenia un relatiu desconeixement del que defensava Podem com a formació política però el descontentament que tenia de la política en general va fer que busques noves idees, nous projectes ….. Llavors vaig tenir la curiositat de saber qui eren i que projecte tenien. Em vaig personar en una assemblea que van realitzar a Tarragona i em va entusiasmar el seu projecte. Això va ocórrer després de les eleccions europees del 2013.

Com vas arribar a ser regidor de l’ajuntament del Vendrell?
Es van començar a formar els denominats Cercles, i vaig començar a col·laborar amb el Cercle del Vendrell a l’àrea de social mentre ajudava a impulsar la formació del Cercle de Roda de Berà. Vaig estar involucrat en els Cercles Sectorials de sanitat a Catalunya, fins que van arribar les eleccions municipals. Es van fer unes primàries en què em vaig presentar i les vaig guanyar, quedant com a candidat a l’alcaldia del Vendrell.

Eleccions municipals del 2015, esperaves aconseguir representació?
Sí, tant jo com el meu grup esperàvem tenir representació, ja que anteriorment vàrem haver de fer una recollida de signatures per tal de poder presentar la nostra candidatura i en pocs dies ja havíem aconseguit el suport de les 500 signatures. Això ens donava esperances d’aconseguir representació al consistori del Vendrell. El que em va sorprendre realment van ser els resultats obtinguts, ja que traiem més vots que el PP i que Som Poble. Ens van faltar 70 vots per aconseguir el tercer regidor. Aquests resultats els vaig rebre amb molta alegria pel gran suport popular al nostre projecte.

Què li falta a la gent perquè surti al carrer?
Penso que és un tema cultural. M’indigna que la gent no surti al carrer amb tot el que està passant. Molta gent pensa que és de classe mitjana , però jo els dic que segons l’OMS no és de classe mitjana, sinó pobre. Si no cobres més de 1500 euros al mes en una unitat familiar de 3 individus, ets pobre a tots nivells, també energèticament. Quanta gent pobre hi ha en aquest país? És incomptable. Hi ha una altra gent que sí es mou, com la PAH, però t’has de veure amb l’aigua al coll. També conec gent que han perdut la seva casa i no han fet res.

Creus que vivim en una dictadura a coberta?
Crec que s’estan intentant tapar les llibertats bàsiques amb lleis. Penso que s’han de protegir les llibertats individuals, i sobretot a les persones més desfavorides.

Què opines sobre el trencament del pacte de govern entre el PSC, PDeCAT i ERC al Vendrell?
Hi havia un punt molt clar i que sabíem que portaria un problema en aquest pacte. El que ha passat amb ERC és que després de ser els vassalls, els han fet fora quan han volgut aportar alguna cosa. La crisi del govern s’ha provocat per un enfrontament en un tema molt important com són els serveis públics que repercuteixen molt a escala econòmica en els pressupostos. Ha estat un mal pacte per a ERC, precisament per aquest tema no vam continuar negociacions per formar govern.

Com és el dia a dia a l’ajuntament?
És complicat i al mateix temps engrescador. Complicat perquè t’ho posen difícil. Amb L’alcalde el Sr. Martí Carnicer, tenim una relació cordial. La nostra tasca a l’oposició no sols és fer propostes sinó també fiscalitzar i ho fem de forma acurada.

Des del grup municipal Si Es Pot heu pogut canviar alguna cosa?
Des que vàrem entrar, l’actitud de les antigues formacions ha hagut de canviar. Un nou escenari i formacions molt exigents a l’oposició han fet que el govern hagi hagut de treballar seriosament en les noves demandes que fa la societat dels polítics i institucions, com ara transparència, participació ciutadana etc.. Nosaltres entenem que tot es pot negociar i dialogar. Resta molt per fer.

Què opines dels processos participatius?
Des del nostre grup, creiem necessari apropar la política a la gent i que aquesta pugui decidir no sols cada 4 anys sinó també en el dia a dia. Cal fer pedagogia, hem d’anar a poc a poc, perquè la nostra classe política no està acostumada a preguntar a la gent. El que passa, és que per part del govern no es té experiència, i tampoc acaba de creure en els processos participatius i quan passa això, es cometen errors. Es fa més per obligació que per convicció. Per part de la ciutadania també caldria fer pedagogia. Prendre consciència que quan un mateix decideix coses importants, les té una gran responsabilitat en les decisions que es prenen. Això s’ha de fer de forma progressiva.

Quines línies de treball esteu executant per ajudar a la ciutadania del Vendrell?
Vàrem començar prioritzant en temes d’habitatge i subministraments. Ajuda a persones afectades per les clàusules sol. Es van eliminar el càrrecs de confiança. Estem dotant de contingut la regidoria de Salut. Molt important. Estem impulsant el tema de transparència, reglament de participació dels regidors/res en els mitjans públics. Estem treballant per millorar la qualitat de vida de la gent gran, per la seguretat vial, Transport Públic etc…