La Casa Barral de Calafell tindrà un nou format l’estiu vinent

L’espai recuperarà el mobiliari original de l’habitatge on residia l'editor

Imatge de l'entrada a La Casa Barral de Calafell. (ACN)
La nova Casa Barral de Calafell serà una realitat l’estiu del 2020. Tres anys després que l’Ajuntament anunciés la intenció de reformular l’espai, finalment el proper mes de setembre el consistori licitarà el projecte. L’objectiu és transformar l’antiga casa de l’editor en un museu que giri sobre la petjada literària que ell va deixar al municipi, especialment als anys 50. “Volem explicar que per aquí van passar autors com Gabriel García Márquez gràcies a Barral, que va convertir Calafell en el centre de la literatura d’aquella època”, relata l’alcalde Ramon Ferré, qui també destaca que es recuperarà el mobiliari original de la casa on residia el polifacètic editor.
Ferré atribueix el retard del projecte a la complexitat per definir allò que ha de mostrar la nova Casa Barral. Fins el 2015, l’habitatge havia acollit un museu híbrid entre la història marinera de Calafell i el llegat literari de l’editor. Amb tot, d’ençà de l’obertura del centre d’interpretació del Mar a la Confraria de Pescadors, la Casa Barral va quedar en punt mort. Si bé l’espai ha continuat obert, fins ara ha estat pendent d’una reforma que, a la fi, comença a veure la llum.

Durant aquests anys, el consistori ha buscat l’assessorament d’experts, entre els quals destaca el calafellenc Joan Santacana, historiador, catedràtic i director del grup de recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona.

La proposta que planteja l’Ajuntament, i a la qual haurà de donar forma l’empresa que guanyi el concurs, es basa en dedicar la planta baixa de la Casa Barral a exposar els quadres que l’editor tenia al seu habitatge. El mateix espai, però, podrà acollir exposicions temporals d’artistes del municipi, ja que la intenció del consistori és tancar la sala multiusos que hi ha a les dependències municipals de Calafell Platja. Encara a la planta baixa de l’antiga llar dels Barral, es convertirà l’actual magatzem en una petita cafeteria amb entrada des del carrer posterior.

Pel que fa al primer pis, és on realment l’Ajuntament vol museografiar la figura de Carlos Barral per recordar els seus anys al municipi i l’acollida dels qui serien futurs grans noms de la literatura ibero-americana. En aquesta planta es reconstruirà cada estança amb l’aspecte original, gràcies a la recuperació de mobles que fa anys el consistori va emmagatzemar i inventariar. Amb el recorregut al nou espai, el visitant podrà endinsar-se en el llegat de Barral, que Ramon Ferré defineix com un “personatge singular de Calafell”.

Des que es va retirar el museu mariner de l’interior de la Casa Barral l’any 2015, l’espai és d’accés lliure. Amb les reformes, però, es recuperarà el format d’entrada de pagament i hi haurà una persona de referència per poder visitar les instal·lacions. La licitació que farà l’Ajuntament el proper setembre l’estiu és de 170.000 euros, i inclou el projecte de la reforma i la seva execució en un màxim de deu mesos.