La 15a edició del Festival EVA posa en valor el territori penedesenc propagant-hi una cinquantena d’espectacles

Avatar photo

Divuit municipis de l'Alt i el Baix Penedès acolliran espectacles de proximitat entre el 31 de maig i el 9 de juny

El Festival En Veu Alta arriba a la seva 15a edició al Penedès escampant narrativa i oralitat arreu del territori. Precisament, aquest territori és el un dels grans protagonistes d’un festival que suma enguany divuit municipis i més de 40 emplaçaments on hi tindran lloc fins a 55 espectacles.

La paraula dita, la narració oral, sacsejarà el Penedès en diversa forma i contingut, però amb la clara intenció de temptar el públic a tastar propostes atrevides, plats intensos, i gaudir de la cultura ben a prop del nas. Roger Mas serà a la Capella de l’Índex de Sant Sadurní i al Vendrell, als jardins de la Fundació Fenosa, amb dos concerts on el cantautor solsoní portarà el seu univers amb especial respecte vers l’obra de grans creadors. La inauguració de la 15a edició de l’Eva Penedès la protagonitzarà la narradora Jordina Biosca, directora del festival, amb ‘Pregó’, un espectacle que baixa a les profunditats que és, precisament, l’origen etimològic de la paraula, profundu . Profund fins coure algunes ferides i fins arribar a zones obscures però carregades de realitat. Serà el divendres 31 de maig a Sant Sadurní.

Enguany faran un doblet cap al Far West. D’una banda amb el cabaret poètic i evocador ‘Johnny & Vienna’, amb Maria Casellas i Guillem Rodríguez dirigits per Llàtzer García; cançons i paraules plenes de poesia i humor que hem sentit als millors westerns de John Ford, Howard Hawks o Nicholas Ray. L’altre viatge al oest americà serà amb el narrador Juanan Rodríguez que ho té claríssim, ‘Del Far West, yo me quedo con los indios’.
Més narradors de pes a l’Eva d’enguany; de gira per Europa i amb trajectòria arreu del món, l’Eva comptarà enguany amb la narradora colombiana Carolina Rueda que serà a Sant Sadurní a l’A tres bandes i al cementiri, i a La Bisbal del Penedès on ens seduirà amb històries que juguen amb la pell, tan íntimes com universals. Robert Long ens endinsarà al món de Milton Erickson, que considerava tota comunicació una forma d’hipnosi a través de relats, faules o aventures vitals. Sacsejats segur, amb José Manuel Garzón i ‘Nacidos culpables’ on parlen testimonis reals, fills de membres de les SS de l’alemanya nazi que han heretat una culpa que no és seva. Mònica Torra ens fusionarà boleros i històries dolces i turmentades, i Sandra Rossi torna amb la seva eròtica de la subtilitat contrastada amb l’impacte de la realitat.
Més imperdibles; Quimet Pla i Núria Solina tornen a l’EVA, anys després, amb ‘Absenta’, un espectacle que han convertit en un clàssic, un homenatge a tots els poetes i artistes del sector «negre» i anarquista del Modernisme català. I dos fenòmens de la narració vinguts del País Valencià que tothom hauria de veure i sentir algun cop a la vida: Carles Cano i Llorenç Giménez, capaços de desintoxicar-nos de qualsevol pes que poguem carregar al ventre; seran al Pla del Penedès i a la cloenda, al magnífic entorn de la Font Clara de Subirats.
El duet format per Jaume Arnella i Ramon Solsona ens duran ‘Versos i cançons per fotre el camp’, amb humor i mala llet amb la participació de tothom, perquè volin fins als destinataris. Els penedesencs Mia Esteve i Ruben Ametllé estrenen al Vinseum ‘Constel·lacions’, de Nick Payne, una peça sobre la potència de les primeres vegades. Amb la també penedesenca Rosa Vendrell anirem fins als safaretjos de Sant Quintí de Mediona per posar en valor aquests espais de treball invisibilitzat i de sociabilització de les dones que ens han precedit i conèixer les seves memòries líquides.
Més propostes Eva escampades pel Penedès. També des del País valencià, la companyia Va com va ens proposa ‘Tornar a les arrels’, un muntatge nascut de la sinceritat més absoluta per entendre qui som a través de converses amb les nostres «ueles», un viatge als fonaments, a la terra i a les paraules, a la manera de parlar d’una terra de secà que el temps ha anat erosionant. Al cor del Massís del Garraf, a la Finca Viladellops, hi seran The Hanfris Quartet amb els seus cants a capella amb versions de cançons de rock&roll, estàndards del jazz, swing, musicals, punk, clàssica o bandes sonores de pel·lícules. Realisme màgic pels sentits el que ens duu la companyia D’jade a ‘Ohtli’, en un espectacle coproduït per Fira Tàrrega i que homenatja el naixement, l’existència i la mort en un recorregut espiritual i físic, fins al riu.
I, enguany també, sessió de cinema. Amb la col·laboració del Cineclub Vilafranca us proposem endinsar-vos a la meravellosa història il·lustrada ‘La noia sense mans’, tan senzilla i impactant per fora, i tan profunda i sensible per dins. Una delícia.

Una tarda a tres bandes i una nit al cementiri

Serà el dissabte 1 de juny a Sant Sadurní; dos clàssics del Festival Eva. L’A tres bandes comptarà enguany amb tres narradors: José Manuel Garzón, Carolina Rueda i Enric Llort, cada ú amb el seu estil, les seves històries i el seu espai. L’un al jardí de Cal Pere Jan, l’altre a Cal Guineu i el tercer a l’Ateneu (en un espai que no desvelarem fins el mateix dia 1), i tres grups d’espectadors que sortiran del pati de la Fassina. I ja de nit, la vida ens farà sentir també a prop de la mort, inevitable i indefugible. Al cementiri de Sant Sadurní, entre xiprers, camins i llum d’espelmes hi sonarà el violoncel de Svetlana Tovstukha, els amors impossibles de Juan Vicent Marquès narrats per Juanan Rodriguez, les històries de mort de la mexicana Martha Escudero, contes d’autors anglesos de la mà de Carolina Rueda, polifonies catalanes amb els Tornaveus i instal·lacions lumíniques i visuals.

Llits a la plaça, vens a llegir?

Durant dos dies i una nit la plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní s’omplirà d’històries a cau d’orella. El públic està cridat tant a contar com a escoltar. I tranquils, no serà en un gran escenari, sinó en un escenari lector ben conegut per tots: el llit. L’Eva durà llits a la plaça i en ells us proposem intercanviar històries entre desconeguts que asseguts o estirats, compartiran lectura en veu alta. Uns minuts per parar, descansar i gaudir de la vida, la narració i la proximitat dels altres.

Els familiars

Malgrat el gruix de la programació del Festival Eva sigui per a públic adult o amb espectacles pensats per a totes les edats, hi ha també propostes especialment per a famílies amb infants. El músic Marc
Parrot i la il·lustradora Eva Armisén uneixen les seves arts a ‘Tinc un paper’ una història cantada i dibuixada per conèixer tots els papers que entren en joc a l’hora de crear un espectacle teatral; una oda a la feina en equip. Seran al Vendrell i a Torrelavit. També farà doblet La Pop, la Petita Orquestra Peiotaire, un altre ingredient del País Valencià a l’Eva 2019, amb un cançoner popular de diversos racons de la península.
Agnès Agbotom i Musbaba Traoré ens duran històries del continent africà; tindrem contes a la carta per quedar ben tips amb Miquel Ukecontes; fins i tot màgia amb les habilitats d’en Màgic Martini; ombres i titelles a la cisterna del Castell de Calafell amb Glòria Arrufat i ‘La bruixa blava’, una llegenda d’hivern escocesa; i encara més bruixes, les de Roald Dahl de la mà de Jordina Biosca.

A les entranyes

A més dels espectacles de nararció i teatralitzats, l’Eva convida any rere any persones que ens parlaran des de les entranyes; sense guions, sense direcció artística, ni assajos, ni posada en escena. La vida en primera persona enguany amb Amin Sheikh que ens parlarà de la vida d’un nen del carrer a Bombai i en Quim Arrufat que ens durà les vivències de la participació en política institucional, a l’ajuntament i al Parlament més enllà del que ens expliquen els informatius.

Voluntariat lector EVA354 al peu del canó

No paren en tot l’any. Són l’Eva354, el voluntariat lector de l’Eva que setmana rere setmana tomba aquí i allà explicant històries als qui, per diversos motius, llegir els és complicat o fins i tot impossible. O, simplement, pel gaudi de compartir estones plegats amb la narració com a excusa perfecta. Durant el Festival també en farà de les seves el voluntariat i tothom està convidat a sumar-s’hi. Seran fins a tretze sessions, algunes especialment per a lectors joves, que tindran lloc en biblioteques, centres de dia, residències de gent gran, instituts, casals, o patis i places. Durant el mes de maig, de fet l’Eva està duent a terme ja accions de formació en lectures en veu alta, tant per a adults com en centres escolars de primària i secundària.

Vídeos amb històries per tastar territori

Volem, enguany, retre homenatge a aquesta terra que ens acull i que no es cansa de mostrar-nos les seves delícies i possibilitats. Volem celebrar els 15 anys de l’EVA mostrant-vos el Penedès no només a través de les paraules de tots els qui l’ompliran d’espectacles, sinó també a través d’uns vídeos ben especials. Perquè el Penedès té múltiples cares i formes, amaga mil secrets, i ens farà falta més d’una sola manera de mirar-nos-el per copsar-lo tot. Els trobareu a la pàgina web enveualta.com i al llarg dels dies, a les xarxes socials del festival.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El grup de Dones del Vendrell inicia una nova etapa sota el lema “Sumem + Dones”

Notícia següent

Dídac Nadal proposa més agents i crear la Policia de Barri per combatre la inseguretat

Notícies relacionades