La Bisbal del Penedès acull la Trobada Nacional dels Tres Tombs sota la pluja

La pluja no ha impedit que els 90 carros, 500 cavalls i 600 traginers, es poguessin veure pels carrers de la Bisbal en un ambient festiu

La Bisbal del Penedès ha acollit la Trobada Nacional dels Tres Tombs aquest diumenge.  Es tracta d’un esdeveniment que va tenir lloc per primera vegada l’any 1998 i que cada any es du a terme en un municipi diferent amb l’objectiu de ser un punt de trobada per a les persones que estimen i participen en la tradició dels Tres Tombs.

La celebració d’aquest diumenge ha començat amb un esmorzar popular del qual se n’han servit prop de 600 racions. Mentrestant, membres del Ball de Gitanes de la Bisbal han estat venent tortells de Sant Antoni, s’ha comptat amb l’actuació del Grup de Grallers de La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca i també s’ha pogut gaudir d’una exposició de maquetes de carros de l’artesà de les Borges del Camp Joan M. Vilà Pàmies. Després de l’esmorzar s’ha iniciat la cercavila dels Tres Tombs que ha comptat amb la participació de carros i cavalls de 48 municipis catalans*, la Guàrdia Urbana de Reus i la Guàrdia Urbana de Cubelles. En xifres aproximades han format part de la trobada uns 90 carros, 500 cavalls i 600 traginers.

La pluja no ha impedit tirar endavant la celebració però sí que ha obligat a modificar el recorregut per no haver de passar per la pujada de la Riba i, d’aquesta manera, evitar relliscades o possibles accidents. Un total de 60 voluntaris, 33 dels quals bisbalencs i bisbalenques (molts d’ells membres d’entitats del municipi), 20 de la Federació Catalana dels Tres Tombs i 6 de l’ADF Clot de Bou d’Albinyana i les Peces, han fet possible aquest esdeveniment a la Bisbal, prestant la seva ajuda i col·laboració durant tot el matí. En acabar la cercavila s’han servit 130 racions de dinar al gimnàs de l’Escola Ull de Vent.

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va recuperar la celebració dels Tres Tombs l’any 2017. És per aquest motiu que l’alcaldessa de la vila, Agnès Ferré, ha remarcat que “des de l’Ajuntament volíem acollir aquesta trobada perquè la Bisbal ha estat uns quants anys sense celebrar els Tres Tombs i, recuperar la tradició i fer la Trobada, és el millor homenatge que podem fer a les persones que van començar els Tres Tombs ara fa uns vint-i-cinc anys”. D’altra banda també ha volgut posar en valor la feina d’organització i gestió que s’ha fet des de la Regidoria de Cultura des de fa més de sis mesos amb la finalitat de poder tirar endavant aquesta celebració.

Per la seva banda la presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs, Tània Guasch, ha recordat als assistents que aquesta és la darrera trobada que se celebra amb la junta actual de la Federació al capdavant. Durant el seu parlament ha explicat que va entrar a formar part de la junta, abans de ser presidenta, perquè la va proposar el bisbalenc Ramon Guasch. Tot seguit ha agraït l’ajuda i col·laboració que ha rebut durant tots aquests anys per part de diversos membres de la Federació i s’ha acomiadat dels federats dient-los que “ha estat un plaer però que a la vida tot té un final i crec que és hora de fer un pas al costat i seguir la nostra vida per un altre camí, encara que relacionat amb el món del cavall i dels Tres Tombs”.

La Trobada Nacional dels Tres Tombs també ha comptat amb la presència del Director General de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Jordi Agràs, i Quim Nin, secretari de presidència de la Generalitat de Catalunya.