Els vilafranquins tindran un punt d’autoreparació per a bicicletes

Des de fa una setmana, ja es poden donar els RECICLOS al projecte “Camins amb arbres”

El Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) de reciclatge, RECICLOS, segueix creant comunitat i aconseguint les seves primeres fites per fer possible un municipi més sostenible. El projecte RECICLOS, el primer sistema al nostre país que incorpora la tecnologia mòbil a l’hàbit de reciclar promogut per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos del país, va arribar a Vilafranca el mes d’octubre passat.

A dia d’avui, ja són més de 550 ciutadans de Vilafranca els que utilitzen els RECICLOS obtinguts pel reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes per obtenir recompenses sostenibles i per fer possibles projectes ambientals o socials a la ciutat. El primer projecte que s’ha aconseguit ha estat la instal·lació d’un punt d’autoreparació i manteniment de bicicletes que inclou bomba de peu d’aire per inflar rodes, claus hexagonals Allen de 3-4-5 cm, clau anglesa, alicates, tornavís pla i d’estrella i dues palanques per treure la coberta de la roda.

 

Aquest punt d’autoreparació es col·locarà al costat de l’aparcament tancat per a bicicletes de davant de l’espai jove La Naual carrer Baltà de Cela, i se sumarà al que ja es troba instal·lat al passeig del Camp dels Rolls (al costat de l’estació de trens). Per utilitzar-lo, només cal introduir una moneda que permet obrir un armariet amb totes les eines disponibles. Un cop es tanca l’armari, es retorna la moneda introduïda.

Per donar continuïtat en la millora de l’entorn de Vilafranca s’ha posat a disposició de la ciutadania la possibilitat de donar els RECICLOS al projecte “Camins amb arbres”.

 

El projecte Camins amb arbres vol fomentar la presència d’arbres autòctons en els límits dels camins, perquè s’entén que d’aquesta manera es millora el paisatge i el confort de les persones que hi passegen, s’afavoreix la biodiversitat i la connectivitat ecològica, disminueix l’erosió del terreny i s’afavoreix la infiltració de l’aigua i actuen com a reservori de CO2.

 

Per fer ús de RECICLOS, els ciutadans de Vilafranca només s’han de connectar a la webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar i dipositar-lo a un dels contenidors grocs. En fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguin disponibles, sempre relacionades amb la millora de l’entorn amb incentius socials o mediambientals.

El Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) RECICLOS va néixer a TheCircularLab, el centre d’innovació oberta d’Ecoembes. Després de la seva implantació en diversos municipis de Catalunya el passat any com a projecte pilot, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, recentment ha començat a funcionar en municipis de la Comunitat de Madrid, Aragó, la Rioja i les Illes Balears. Així, al llarg d’aquest any, RECICLOS serà present a localitats d’un total de set comunitats autònomes i, en 2021, es preveu que aquest pioner sistema de reciclatge arribi a totes les regions de país, comptant tant amb contenidors grocs que incorporin la seva tecnologia com amb màquines situades en estacions de transport i centres comercials i d’oci, facilitant, d’aquesta manera, el reciclatge de les llaunes i ampolles de plàstic de begudes generades dins i fora de les llars.