Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Calafell promou un Sant Joan inclusiu amb menys petards i soroll

Avatar photo

L’Ajuntament demana a la ciutadania limitar els dies de pirotècnia, i reduir-ne els decibels, per respecte a animals i persones sensibles

Cartell de Sant Joan de l’Ajuntament de Calafell. CEDIDA

Calafell promou aquest Sant Joan una celebració de la revetlla que sigui inclusiva, amb menys petards i soroll. Per a aconseguir-ho, l’Ajuntament ha emès un seguit de consells, que demana que la ciutadania segueixi, de forma respectuosa amb les persones sensibles i animals que pateixen els efectes de la pirotècnia.

L’Ajuntament, en aquest sentit, demana limitar el llançament de de coets i petards o usar-los d’acord amb aquestes idees:

  • Tirar petards només la nit de Sant Joan.
  • Millor pirotècnies de llum i poc soroll.
  • Lluny d’habitatges, persones i animals, tot mantenint a la vegada la distància amb zones boscoses per prevenir el risc d’incendi.

Les persones

Les persones més afectades per la pirotècnia són les següents

  • Persones amb autisme amb l’oïda molt sensible.
  • Persones amb discapacitat auditiva que no poden comunicar-se perquè no poden utilitzar el que els queda d’oïda.
  • Persones amb problemes de cor o altres malalties que poden empitjorar la seva salut.
  • Persones amb ligirofòbia: por a sorolls forts i sobtats.

Els animals

La pirotècnia afecta també els animals domèstics i salvatges, com per exemple gossos, gats o ocells, que pateixen tremolors, taquicàrdia o, fins i tot, la mort.

La primera tinent d’alcalde, Helena Rubio, explica que “la pirotècnia sorollosa causa efectes perjudicials i perillosos no tan sols en els animals, com ens recorden sovint les entitats animalistes. També els causa en persones hipersensibles. I a més perjudica el medi ambient”.

“Arreu del món, aquests efectes poc desitjables estan fent girar la percepció sobre la pirotècnia i fent avançar la idea d’una pirotècnica basada en la llum i no en el soroll. I al nostre municipi, volem que sigui també així”, diu.

Per això, afegeix Rubio, “a Calafell estem promovent una nova normativa que permeti la convivència entre les festes tradicionals i la necessitat que aquestes puguin ser gaudides per tothom. I tothom vol dir tant les persones que viuen al municipi com tots aquells animals, domèstics o ferals, que també en formen part, i als qual també hem de cuidar”.

Serà una normativa que, segons la regidora, “no vindrà des de la imposició, sinó des del diàleg amb tots els sectors i la participació ciutadana. La millor prova d’això és que proposem un termini de sis anys, prou ampli generós per aconseguir una transició tranquil·la en la qual també es puguin sentir còmodes els col·lectius tradicionals que s’han d’adaptar”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Sant Pere de Ribes demanarà mantenir-se amb mercat d’habitatge tens

Notícia següent

Xavier Espot es reuneix amb la directora general de la UNESCO

Notícies relacionades