Calafell comença la reparació de passos soterrats per evitar que s’inundin

Les obres inclouen les fonts i llacs ornamentals, perquè la problemàtica és pràcticament la mateixa

L’Ajuntament ha començat una actuació de 270.000 euros de cost, entre obra i manteniment, per resoldre el problema històric d’inundacions als passos sota la via del ferrocarril. Aquest projecte inclou les fonts i llacs ornamentals del municipi, perquè la problemàtica és pràcticament la mateixa.

En els primers dies d’execució d’aquestes obres s’ha solucionat ja la situació de la font de la plaça d’Espanya i de l’estany del Parc de la Sínia. “Per algun lloc s’havia de començar, però en les properes setmanes s’aniran desgranant les accions als passos sota la via, que és on es produeixen més molèsties quan s’entollen, a mesura que arribin noves bombes i altres materials”, explica el tinent d’alcalde d’Ecologia Urbana, Aron Marcos.

Com a gran novetat d’aquest projecte, Marcos destaca que s’introdueix el manteniment, tant preventiu com correctiu. “Durant anys, s’han anat reparant les avaries que es produïen, però sense resoldre definitivament els problemes, bàsicament perquè no s’anava al fons de la qüestió”, afegeix el regidor.

Per anar a aquest fons, l’Ajuntament va encarregar, poc abans de la pandèmia, una auditoria tècnica per detectar les causes que provoquen inundacions, ja que de bombes n’hi ha a tots els passos. Es van localitzar tota mena de casuístiques i mancances d’allò més diverses.

Per exemple, hi havia bombes insuficients per al cabal que havien d’evacuar. Però també bombes ben dimensionades, però que enviaven l’aigua a un desaigüe massa petit, que no podia engolir l’aigua bombada. Una altra mancança era que els equips de bombeig no tenien grup electrogen i deixaven de funcionar quan se n’anava l’electra, situació no infreqüent quan hi ha un aiguat. Finalment, hi havia casos en els quals les bombes eren difícilment accessibles per fer-hi reparacions.

Segons Marcos, “cal fer obres de millora per posar-ho tot al dia, però després cal continuar la feina amb un manteniment periòdic per tal que totes les instal·lacions estiguin sempre en estat òptim”. Les actuacions als passos de la via no inclouen els situats dins del recinte de les dues estacions, destinats a intercomunicar les andanes, que són responsabilitat d’Adif.