Sant Pere de Ribes torna a participar en la Ruta del Xató després de 15 anys. Enguany hi participen quatre restaurants del nucli de Ribes que oferiran des de la versió clàssica d’aquest plat típic de les comarques del Garraf i el Penedès fins a versions més especials amb ingredients propis. L’alcaldessa, Ana Herrera, la regidora de Turisme, Maria Olmos, i el propietari de La Nova Premsa i representant del municipi al Gremi d’Hostaleria del Garraf, Oriol Carbonell, han destacat la importància de formar-ne part de nou.
Ana Herrera ha remarcat la tornada del municipi a aquesta ruta gastronòmica que suposa “donar suport a la restauració del nostre municipi” i als cellers del Garraf i el Penedès. Seran 4 els establiments que posaran sobre la taula aquest plat típic: La Nova Premsa, La Farina, Marboa Gastrobar i La Terraza del Factor.
Al mes de febrer, tal com ha indicat la regidora de Turisme, entre el 23 de febrer i l’1 de març de 2026, tindrà lloc la Setmana del Xató a Sant Pere de Ribes amb diferents activitats que s’aniran anunciant. Oriol Carbonell ha afegit que cada restaurant podrà fer la seva versió i “jugar amb els diferents productes”. També s’ha mostrat molt satisfet de formar part de la Ruta del Xató i ha animat a visitar els restaurants del municipi “perquè estem fent una feina molt ben feta”.
La Ruta del Xató és una iniciativa turística i gastronòmica que uneix diverses poblacions del Gran Penedès amb l’objectiu de promocionar el territori a través del seu plat estrella: el xató, el fil conductor d’una experiència que combina gastronomia, cultura, paisatge i enoturisme.
