Ja és obert el nou parc del Mas de la Mel de Calafell

És la zona verda més gran del municipi i respon a un model sostenible i que ajuda a gestionar les inundacions causades per aiguats

07 de juliol de 2025 a les 10:52h

El nou parc del Mas de la Mel de Calafell ja és obert. És el més gran del municipi, amb 22.000 metres quadrats de superfície, i representa un nou concepte de zona verda, ja que està dissenyat per a retenir l’aigua de pluja que baixa cap al mar, a la vegada que és un espai de gaudi ciutadà i de biodiversitat.

Des d’aquesta setmana, ja s’hi pot passejar. Queden uns últims detalls, com la instal·lació dels jocs infantils, però se’n pot fruir de tota la resta. La població del barri de Mas Mel, és qui més en pot gaudir, ja que van ser ella la que va impulsar la creació via els pressupostos participatius de l’Ajuntament, la del nucli de Segur per proximitat, però, en definitiva, tot el municipi, per la seva ubicació cèntrica i ben comunicada.

“Ha estat una obra llarga. Fins i tot hem tingut el parc tancat prop d’un any perquè la vegetació pogués consolidar-se, però no volíem esperar més”, diu l’alcalde, Ramon Ferré. Afegeix: “I quan fa tanta calor, hem de tenir activitats tots els refugis climàtics disponibles”.

En aquest sentit, al nou parc s’hi ha mantingut l’arbrat que existia anteriorment i s’hi han plantat més d’11.000 arbres, arbusts i plantes diverses. És vegetació autòctona, incloses espècies no gaire habituals en els parcs, com avellaners i figueres. I, per això mateix, és un parc sostenible, perquè no té reg automàtic.

La gestió de la inundabilitat

La gestió de la inundabilitat és un dels trets més importants del nou parc, ja que el terreny forma part d’un torrent. Per això, s’han creat un seguit de basses, que poden contenir fins a 60 metres cúbics, que s’allibera lentament després de l’aiguat. Així, la part baixa del municipi pot buidar-se abans no hi arribi la precipitació caiguda a les parts altes i es minimitzen les inundacions.

“Aquest parc és una iniciativa global que toca tots els aspectes de sostenibilitat que ha de tenir un parc actual en el nostre entorn, inclosa també la gestió natural de les aigües de pluja”, explica el regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, Aron Marcos.

El regidor diu també: “La dana de l’any passat a València va fer evident que cal buscar altres solucions a aquests problemes. A Calafell ja fa anys que treballem en aquesta línia, naturalitzant torrents I dissenyant carrers i parcs, de forma que es minimitzin les inundacions”.

La participació ciutadana

El parc s’ha fet en un terreny, de propietat municipal, situat entre els carrers Terra de Dalt, Terral de Baix i de l’Est, i per un import d’1.632.210,63 euros.

En la convocatòria relativa a l’any 2020, aquest parc va ser la proposta més votada. I en la de l’any següent, 2021, va repetir victòria, copant el total dels diners posats llavors a votació popular. L’Ajuntament ha completat aquelles xifres fins a arribar al pressupost final, per tal de poder fer una actuació completa, en la totalitat del terreny.

Una antiga finca agrícola

El nom del parc, Mas de la Mel, recupera el nom històric de l’indret, que va reduir-se a Mas Mel, com a marca comercial, quan aquest sector va urbanitzar-se. Era una finca que havia arribat a tenir 75 hectàrees i documentada, amb aquest nom, des de 1729. Prèviament, havia tingut altres noms. La masia, desapareguda, estava a peu de carretera. Va haver-hi masovers fins al 1964.