El PSC amb Ramón Ferré al capdavant va tornar a guanyar amb claredat les eleccions municipals a Calafell ara fa dos anys. Amb 10 regidors dels 21 que conformen el plenari calafellenc, els socialistes van aconseguir ampliar la seva presència al consistori amb un regidor més, consolidant-se com a primera força i fregant la majoria absoluta.
Per darrere, ERC va ser la segona força amb tres regidors. UAM, PP i Vox ho van fer amb dos regidors i la CUP i Junts van obtenir un regidor. Mentre que Ciutadans i els Comuns amb representació la legislatura anterior quedaven fora.
Pacte estable entre PSC i Junts per Calafell
El PSC i Junts van arribar a un acord de govern per al mandat 2023–2027. Totes dues formacions van decidir unir forces per garantir una majoria estable al consistori. L’acord va preveure la incorporació de Junts al govern municipal amb una regidoria, concretament la de Seguretat Ciutadana, que va assumir Marc Casellas. A més, aquest es va incorporar al consell d’administració de l’empresa municipal CEMSSA, i es va assignar un càrrec de confiança a la formació. Al mateix temps deixaven la porta a oberta a l’entrada d’altres formacions amb l’objectiu de treballar per Calafell. Farré va ser especialment dur contra aquells qui van dedicar a fer “campanya bruta” amb atacs personals, fent referència directa a ERC i UAM.
10,5 MEUR d’inversió a Segur de Calafell
El barri de Segur de Calafell va començar la seva esperada transformació el passat mes de gener, amb l’inici de les obres de remodelació més importants mai executades a la zona. Es tracta d’un projecte de gran abast, tant per la seva dimensió territorial com per la inversió econòmica prevista, que ascendeix a 10,5 MEUR.
La remodelació afecta una superfície de 25.000 metres quadrats, distribuïda en una desena de carrers entre la via del tren i el Passeig Marítim, des del carrer Rin fins al carrer Loira. L’actuació va més enllà del simple asfaltatge: els carrers es reconvertiran en plataformes úniques, es pacificarà el trànsit i es plantarà arbrat adaptat al clima i a la proximitat del mar. Les obres es desenvolupen en dues fases i quatre sectors per limitar l’impacte al veïnat. El calendari preveu que estiguin completades el juny de 2026.
Al barri de Rodríguez Pita, també a Segur de Calafell, es destinen 1,9 MEUR per a una renovació integral que inclou la remodelació dels carrers pendents i la renovació completa de la xarxa d’aigües per evitar fuites, així com la reposició de l’arbrat per adaptar-lo millor a l’entorn urbà.
Pressupost de més de 63 MEUR per al 2025
El pressupost de l’Ajuntament de Calafell per a l’any 2025 va ser aprovat definitivament en el ple municipal celebrat el passat 28 de març. El document, que ascendeix a 63,13 MEUR, va comptar amb el suport dels grups que formen el govern municipal, PSC i Junts, així com del PP, que va donar el seu vot favorable després d’incorporar diverses actuacions a la proposta d’inversions.
A més, el pressupost inclou també el de l’empresa pública CEMSSA, que dispos de 19,27 MEUR, amb 5,6 MEUR destinats a inversions. Durant aquest any, l’empresa pública crearà 20 llocs de feina.
Calafell, el municipi del Baix Penedès que rep més fons Next Generation
Calafell s’ha situat al capdavant de la captació de fons europeus Next Generation a la província de Tarragona, amb una injecció econòmica de 10,2 MEUR. Aquesta xifra converteix el municipi no només en el més beneficiat del Baix Penedès, sinó també en el primer de tota la demarcació en rebre aquest tipus de finançament.
Els recursos rebuts es destinaran principalment a projectes d’alt impacte social, com ara la construcció d’una residència per a persones grans i la promoció de 110 habitatges de lloguer assequible.
Una residència per gent gran i 110 habitatges de lloguer assequible
El municipi tindrà una nova residència amb 120 places a la Masia de la Sínia, que també inclourà un espai per a persones amb discapacitat intel·lectual. El projecte es farà en dues fases de 60 places i seguirà un model d’habitatges petits que afavoreix l’autonomia dels usuaris.
L’equipament compartirà serveis com menjador i gimnàs amb el centre de dia ja existent. La Fundació Santa Teresa gestionarà l’equipament durant 50 anys, amb una aportació de 4,3 MEUR. Els fons Next Generation hi destinen 5 MEUR i la Generalitat, 4 més.
Pel que fa a les obres de construcció dels 110 habitatges de lloguer assequible al municipi ja han assolit el 50% d’execució i avancen per sobre del calendari previst. Els treballs, impulsats per l’Ajuntament i l’empresa constructora Rubau, permetran oferir un habitatge assequible a unes 300 persones.
L’estructura dels edificis ja està completada i actualment s’estan duent a terme les compartimentacions interiors i la instal·lació de serveis. La finalització de l’obra està prevista entre abril i maig de l’any vinent. El projecte és fruit d’un model de col·laboració publicoprivada i representa una fita important, ja que feia més de 40 anys que no es construïa habitatge de protecció oficial al municipi.
L’escola municipal de música i arts més a prop
L’expropiació de la masia de Cal Rion, situada al nucli històric del Poble, va quedar definitivament desencallada l’octubre de 2024. El Jurat d’Expropiació de Catalunya va fixar el preu de l’operació en 394.346,71 euros, desestimant així la demanda de la propietat, que en reclamava una quantitat gairebé deu vegades superior.
Amb aquesta resolució, el consistori va poder adquirir la titularitat plena de l’edifici, ja que no s’hi va presentar cap recurs. El consistori té previst destinar aquest immoble històric a la futura escola municipal de música i arts, un projecte llargament reivindicat al municipi.
Canvis en l’estacionament regulat al municipi
Durant els mesos d’estiu, aparcar al Blanquet costarà només 20 cèntims l’hora per a tothom. Els caps de setmana, la tarifa reduïda s’allargarà fins al 15 d’octubre, i a partir del 2026 també s’aplicarà en festius i ponts des de Setmana Santa.
El consistori també s’ha creat una “zona vermella” amb estada màxima de 12 hores per afavorir la rotació al nucli comercial. A més, l’aparcament del mercat tindrà control amb barreres i costarà 1 €/h per incentivar les estades curtes.
La sorra de la platja enfronta els ajuntaments de Calafell i Vendrell
Els treballs per traslladar sorra des del port de Coma-ruga, al Vendrell, fins a la platja de Calafell ja han començat. Aquest any, però, els camions no circulen per la platja, com va passar l’any passat, a causa de l’oposició de l’Ajuntament del Vendrell.
El pas dels camions per la platja no perjudica la fauna silvestre ni el corriol camanegre, i és la manera més eficient i sostenible, tant econòmicament com ambientalment, per dur a terme el trasllat, segons l’Ajuntament calafellenc. En total, s’han mogut 20.000 metres cúbics de sorra, que s’han dipositat en diferents punts, especialment a la zona de Mas Mel, una de les més afectades per l’erosió.