Vilanova i la Geltrú viu una etapa dolça al consistori després que la coalició del grup municipal entre PSC i VEC hagi superat els primers dos anys de mandat. L’alcalde, Juan Luis Ruiz, va accedir a l’alcaldia de Vilanova i la Geltrú amb la voluntat de dur a terme grans canvis amb l’objectiu d’endreçar el batibull dels seus predecessors. El batlle socialista sempre ha estat molt actiu en el teixit associatiu local i té una llarga trajectòria en política municipal, destacant com a regidor i primer tinent d’alcaldia.
Juan Luis Ruiz ha ocupat càrrecs com el de president del Consell Comarcal del Garraf i diputat de Turisme. Amb l’aspiració i el desig de continuar fent la feina ben feta, valorava molt positivament aquest mig mandat des del saló noble de l’Ajuntament. Acompanyat de Gerard Llobet, primer tinent i Iolanda Sánchez, segona tinenta d’alcaldia celebrava aquest canvi al municipi.
Millora de l'espai públic i la neteja urbana
El govern municipal de Vilanova i la Geltrú feia balanç del primer tram de mandat reivindicant un canvi de rumb tant en les polítiques públiques com en la manera de relacionar-se amb la ciutadania. "La ciutadania va parlar clar: volia un canvi", assegurava l’alcalde, destacant la voluntat de posar fi a una etapa de crispació i desconnexió entre administració i veïns.
Durant aquests dos anys, el govern ha centrat els seus esforços en tres línies d’actuació: la millora de l’espai públic, la cohesió social i l’impuls de grans projectes de ciutat. “Hem trobat contractes precaris i prorrogats, com el de la recollida d’escombraries o la neteja viària, i hem prioritzat solucionar-ho. Estem parlant del contracte més important que tindrà aquest Ajuntament”, ha remarcat l’alcalde. El nou concurs, amb un pressupost de 100 milions d'euros, ja està en marxa i es preveu que el servei es renovi el gener del 2026.
Juan Luis Ruiz també celebrava que s’han recuperat els dos carrils originals de la ronda Ibèrica, complint el compromís signat a l’inici del mandat així com arreglar els accessos de les rotondes a l’entrada de Vilanova.
Presència i proximitat als barris
La presència als barris també ha estat una prioritat. S’han reforçat els vincles amb la ciutadania a través dels regidors de barri, i s’han atès moltes demandes vinculades a l’espai públic. L’alcalde destacava que aquesta és la “línia política que hem marcat”.
Paral·lelament, el govern defensava una visió a llarg termini per transformar la capital del Garraf: des del nou POUM, que vol desencallar la falta d’habitatge, fins al Pla Estratègic de ciutat, que dibuixa la Vilanova dels pròxims 15 anys.
Pel que fa a l’habitatge, el consistori ha desbloquejat quatre solars que permetran impulsar més de 200 habitatges de protecció oficial. A final de mandat, s’espera haver posat entre 200 i 250 pisos socials al mercat.
En l’àmbit educatiu, s’han augmentat els ajuts a l’escolarització i s’ha treballat amb la Taula d’Escolarització per fer front a l’envelliment i la vulnerabilitat de determinades zones. També s’han resolt conflictes històrics, com el del col·lectiu de treballadors de d’AISSA o la regularització de la jardineria municipal a més del desplegament de tres instal·lacions fotovoltaiques gràcies a una subvenció d'1,5 milions d’euros de la Diputació.
Des del punt de vista de Iolanda Sánchez, posava èmfasi en la necessitat d’un nou tarannà i una nova manera de fer política: “La ciutat estava cansada. Calia esperança i una nova mirada. Hem volgut respondre a les preocupacions reals de la gent amb responsabilitat i mirada llarga”.
Projectes estratègics i mobilitat
Entre els grans projectes de ciutat, destaca la planificació del nou Hospital Comarcal de Vilanova, amb el pla funcional ja en redacció i el compromís de la Generalitat per continuar amb les obres en els pròxims 3‑4 anys. D’altra banda, es treballa en una mobilitat urbana, interurbana i més sostenible (bus urbà i el tren orbital).
Avui en dia, s’estan arribant a acords amb la Generalitat i amb l’empresa de bus responsable per millorar el servei aportant una inversió força notable. “Tot requereix temps i pressupost, però estem fent passos decidits”, destacava Sánchez, que també confirmava que, si es compleixen les previsions, el consistori liquidarà el deute de 3 milions d’euros l’any 2025, i deixarà l’Ajuntament amb una estructura financera històricament sanejada de cara al 2027. Actualment, es troben vora el 40%, després d’haver netejat 5 milions durant aquesta meitat del mandat.
De tota manera, reconeixien que encara hi ha reptes importants sobre la taula. La necessitat de reactivar programes com la Llei de Barris, sense convocatòria des del 2011, o la gestió de zones inundables, com el barri de Sant Jordi. El govern municipal defensava que aquests dos primers anys han servit per “assentar les bases d’una Vilanova cohesionada, sostenible i pensada per als pròxims 15 anys”.