Calafell reclama als partits i grups parlamentaris mesures urgents en matèria de finançament local

Recorda que la suficiència financera dels ens locals és un dels pilars essencials per a la cohesió territorial, la qualitat democràtica i la garantia de serveis públics de proximitat

17 de juliol de 2025 a les 20:24h

El ple de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat una moció que insta els partits i els grups parlamentaris a adoptar mesures urgents en matèria de finançament local. L’acord diu que és imprescindible que aquest finançament respongui de manera adequada a les necessitats reals de la gestió municipal. La moció també recorda que la suficiència financera dels ens locals és un dels pilars essencials per a la cohesió territorial, la qualitat democràtica i la garantia de serveis públics de proximitat.

L’alcalde, Ramon Ferré, explica: Aquesta és una petició llargament reivindicada pels ajuntaments, que encara no ha estat atesa amb el rigor necessari per a les administracions superiors, i que s’ha anat agreujant amb el pas del temps fruit de múltiples circumstàncies”.

Entre els problemes més recents, hi ha que la manca de pressupostos generals, retarda l’actualització de les entregues a compte de la Participació en Tributs de l’Estat, que són els diners que reben els ajuntaments per la recaptació d’impostos estatals que es fa als municipis. Això ha provocat un desfasament pressupostari estimat en més de 1.100 milions d’euros a escala estatal.

A més, la no aprovació, fins al moment, d’una norma amb rang de llei que permeti destinar él superàvit i els romanents de tresoreria del 2024 a inversions financerament sostenibles limita enormement la capacitat d’actuació dels ajuntaments, especialment en un moment en què cal continuar impulsant projectes que afavoreixin la transició ecològica, la digitalització, l’eficiència energètica i la millora dels equipaments i infraestructures locals.

Els acords concrets adoptats són:

  1. Instar els grups parlamentaris del Congrés de Diputats a aprovar, amb caràcter urgent, les normes necessàries per actualitzar les entregues a compte de la Participació en Tributs de l’Estat per a l’any 2025, d’acord amb els imports i terminis acordats a la CNAL del 15 de juliol de 2024.
  2. Sol·licitar l’aprovació d’una norma amb rang de llei que permeti l’ús dels romanents de tresoreria i el superàvit pressupostari per a finançar inversions financerament sostenibles durant els següents exercicis, prorrogant de forma indefinida la vigència de la disposició addicional sisena de la Llei Orgànica d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera (LOEPSF).
  3. Modificar l’article 21 de la LOEPSF perquè en els casos en què la situació de necessitat de finançament o d’incompliment de la regla de la despesa de l’entitat local vingui motivada per la utilització del seu romanent de tresoreria per despesa general i/o excés de finançament afectat, i no existeixi una situació de dèficit estructural, s’eximeixi a l’ens local de l’obligació de formular un Pla Econòmic Financer.
  4. Reclamar l’establiment d’un mecanisme de condonació del deute de les entitats locals, similar al que ha estat anunciat per a les comunitats autònomes.
  5. Traslladar aquest acord a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Parlament de Catalunya, a la Vicepresidència Primera del Govern i Ministeri d’Hisenda, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).