XIII edició del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans ‘Defensem qui defensa’

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La gira de tardor de la XIII edició del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans ha arribat aquest dimarts a Vilafranca del Penedès, amb un acte divulgatiu sobre la defensa dels drets humans que s’ha adreçat a l’alumnat de secundària de diferents centres educatius de la ciutat. Uns 500 estudiants d’ESO i batxillerat han assistit al Casal de Vilafranca, a una xerrada dels activistes Yezli Mic, rapera, activista i feminista de El Salvador, i Jorge Weke Katrixkir, líder del poble maputxe (Xile).

La regidora d’Igualtat, Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, ha assenyalat la important tasca de divulgació entre el col·lectiu de població més jove: “Queda feina per fer i on més volem incidir és en el públic més jove, aquest alumnat que és el futur, han de ser futurs defensors dels drets humans”. La regidora destaca el valor de Ciutats Defensores, donat que és un projecte municipalista que compta amb la participació d’ajuntaments, entitats i institucions que, des dels seus respectius àmbits d’actuació, treballen en la defensa dels drets humans.

Les defensores i els defensors de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Contribueixen a l’eliminació efectiva de totes les violacions de drets humans i al desenvolupament de les llibertats fonamentals dels pobles i individus, i a la construcció de societats més justes, tenint com a principis la igualtat, la no discriminació i la dignitat humana.

Les dues persones defensores que han estat a Vilafranca en aquesta tretzena edició són Yezli Mic Jorge Weke Katrixkir. La rapera, activista i feminista Yezli Mic, és membre del col·lectiu Hip Hop Femenino de El Salvador, la primera organització de dones raperes del país, fundada el 2015 i impulsora del primer festival de hip-hop femení. Des del col·lectiu es dediquen a donar xerrades, tallers i concerts per conscienciar sobre els drets humans i les diferents formes de violència contra les dones, utilitzant el hip hop com a eina d’activisme. A més dels drets de les dones i la defensa dels drets humans, també creen consciència sobre els drets sexuals i reproductius. Pel que fa al líder xilè, Jorge Weke, és dirigent del parlament maputxe de Koz Koz (Panguipulli, Valdivia). Va formar part del Consejo de Todas las Tierras, organització orientada a recompondre el teixit social maputxe que s’havia perdut degut al colonialisme. Una de les tasques principals va ser la de crear una bandera que unifiqués als maputxe, la qual va dissenyar Jorge Weke. És activista pels drets dels maputxes i drets mediambientals.

Acte

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. L’Ajuntament de Vilafranca participa en aquest projecte des dels inicis, contribuint així a defensar qui defensa. Des del 2013 es treballa conjuntament per fer visible i acompanyar la tasca de les persones i defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen, enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.