L’alcalde de Vilafranca del Penedès, Francisco Romero, reprèn aquest any 2025 al barri de les Clotes les visites als barris en el marc de l’Alcaldia de Proximitat. L’alcalde ha convocat els mitjans aquest migdia al carrer Santa Magdalena per fer balanç de les actuacions fetes des de la primera visita a principis de l’any passat, així com per avançar les actuacions previstes pròximament al barri.
Francisco Romero ha explicat que la reurbanització del carrer Santa Magdalena, un dels carrers importants del barri i que l’uneix amb el barri de l’Espirall i amb el barri del Centre, està en procés de licitació i es preveu el seu inici per al 2n trimestre d’aquest any. L’Empresa Municipal d’Aigües en col·laboració amb els Serveis Tècnics d’Urbanisme de l’Ajuntament, és qui s’encarrega de la licitació de l’obra, que tindrà una durada d’uns 8 mesos.
El projecte de reurbanització abastarà des de la cruïlla amb el raval de la Font i el c/ Banys i fins a la plaça del Pedró amb una superfície de 2.197 m². El projecte donarà continuïtat a l’illa de vianants del c/ Ferrers i del c/ Montserrat, de manera que arribarà fins a la plaça del Pedró. El c/ Santa Magdalena millorarà les condicions i es consolidarà com a eix de comunicació entre el Centre i els barris de les Clotes i de l’Espirall.
L’actuació inclourà també el primer tram del c/ Bonaire i el primer tram del c/ Baldomer Lostau i dona resposta a la necessitat renovar la pavimentació del carrer i convertir-lo en plataforma única, millorant l’accessibilitat i afavorint un ús prioritari dels vianants, mitjançant una mobilitat segura i sostenible.
La urbanització amb plataforma única, que tindrà els mateixos trets característics de l’actuació que es va fer al c/ Sant Julià, suposarà una millora per a les persones amb mobilitat reduïda. S’ha previst, a més, la utilització de paviment de senyalització tàctil que també millori l’autonomia a persones amb visió reduïda, especialment als encreuaments i a l’entrada i la sortida de l’illa de vianants.
Les actuacions previstes inclouen la millora de la senyalització i la incorporació d’elements de pacificació del trànsit. Pel que fa a les zones verdes, es preveu l’augment de la superfície permeable ampliant el parterre de la cantonada de la plaça del Pedró, on ja hi ha exemplars de vegetació destacables com un xiprer, una acàcia i una olivera. S’hi incorporarà planta arbustiva.
El pressupost d’execució de la reurbanització i de la renovació de la xarxa d’abastament i sanejament del c/ Santa Magdalena és de gairebé 1,2 MEUR.
L’alcalde recordava que la urbanització integral d’aquest carrer “és un projecte molt demanat i, com a actuació que afavoreix la connexió entre barris, ja figurava en el Pla de Mobilitat Urbana, aprovat amb el consens de tot el consistori. Està previst situar una pilona automàtica a l’inici del carrer per tal que sols hi puguin accedir el veïnat i establiments de la zona”.
Més habitatge assequible i Taverna de l’Escorxador
L’alcalde també anunciat que aviat començaran les obres de construcció d’un edifici amb 6 habitatges de protecció oficial de lloguer i un local en planta baixa en un solar municipal situat al c/ Ferran, 73.
El solar es va obtenir en el marc del desenvolupament urbanístic del PAU 18, ja que, d’acord amb la llei d’urbanisme, cal cedir a l’Ajuntament un sòl on es pugui construir el 10% de l’aprofitament mitjà del sector.
Per fer més viable el finançament de l’obra, l’Ajuntament es va presentar a la convocatòria d’ajuts a la construcció d’habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients que preveu el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU. Del total de 897.000 € de pressupost, la subvenció Next Generation finançarà 237.000 € i la resta serà pressupost municipal.
L’obra està a punt d’adjudicar-se i començarà de forma imminent. El calendari estimat és que l’edifici pugui estar finalitzat el juny de 2026.
En matèria d’habitatge, l’alcalde Francisco Romero ha anunciat també que l’Ajuntament ha adquirit darrerament 6 pisos per tempteig i retracte al barri de les Clotes la qual cosa ha permès incrementar notablement el parc públic d’habitatge social de lloguer que es gestiona des de l’Ajuntament.
Una altra novetat i llargament esperada des de fa temps és la reobertura de la taverna de l’Escorxador, que previsiblement serà aquest mes d’abril. Es tracta d’un equipament amb molta afluència de persones en totes les franges horàries del dia, un equipament amb vocació de punt de trobada. La recuperació del bar restaurant afavoreix la dinamització social.
Per l’Escorxador hi passen unes 40.000 persones l’any i l’oferta d’un servei de restauració es recupera aquest espai de socialització per a les persones i entitats usuàries de l’Escorxador, però també per al barri de Les Clotes i la resta de Vilafranca.
L’Ajuntament de Vilafranca ha fet una concessió per a 2 anys més dues pròrrogues d’1 any cadascuna. L’empresa adjudicatària que gestionarà el bar restaurant de l’Escorxador és la coordinadora per la inserció sociolaboral Anem per Feina, a través de la Cooperativa Actua que impulsarà a la Taverna de l’Escorxador un projecte de transformació social, amb valors com el consum responsable i de proximitat o l’economia, solidària i sostenible.
Com a millores executades al barri en el darrer any cal esmentar l’ampliació d’elements i la nova retolació de la zona de jocs infantils de la plaça del Gas i el reasfaltatge perimetral de la plaça de les Clotes.
Alcaldia de Proximitat
Romero ha recordat que les visites de l’Alcaldia de Proximitat duren una setmana i consten de reunions amb les juntes de les associacions veïnals, visites a equipaments, comerços i empreses i una trobada oberta amb el veïnat de cada barri. L’alcalde hi estarà acompanyat de regidors i regidores de l’equip de govern i de membres de l’equip tècnic de l’Ajuntament en diverses àrees.
Aquesta setmana entre dilluns i divendres, Francisco Romero serà a les Clotes i, com sempre, posa a l’abast diferents formats de comunicació perquè tothom pugui participar de la manera que se senti més còmode. Per a qui vulgui un contacte més individualitzat, l’alcalde manté la possibilitat d’anar a fer un cafè amb ell, sigui individualment o en grup, per expressar-li preocupacions, inquietuds o fer arribar comentaris o consultes per ser respostos. En aquest cas, cal enviar un WhatsApp al núm. 600464238 o un correu electrònic a [email protected].
D’altra banda, s’ha programat una trobada presencial amb el veïnat del barri que serà dijous 27 de febrer, a les 19 h, al local de l’Associació Veïnal de les Clotes (pl. Verema), en què es podran tractar propostes de millora al barri, de l’espai públic o de seguretat i convivència. En aquestes trobades l’alcalde fa un retorn de les qüestions plantejades en la primera ronda de fa un any, les millores executades al barri en el darrer any i exposa els projectes i actuacions previstos pròximament tant al barri com a la resta de Vilafranca.