La tinenta d’alcalde i regidora de Comerç de Vilafranca del Penedès, Lourdes Sànchez, i el responsable tècnic de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Salvador Ventura, han presentat aquest dimecres un seguit d’accions que l’Ajuntament de Vilafranca està implementant amb l’objectiu de revitalitzar el teixit econòmic i millorar l’atractiu comercial del municipi.
Aquesta bateria d’iniciatives van encaminades a posar al mercat més oferta de locals comercials de lloguer, obrir una línia d’ajuts per rehabilitar-los, oferir suport a la digitalització dels negocis i fer promoció del teixit comercial existent.
La regidora ha recordat la campanya “Aquí pot créixer el teu negoci” impulsada amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya, per fomentar la reocupació dels locals comercials disponibles i que estaven sense activitat. La campanya va començar al novembre inicialment per una zona prèviament acotada del Centre, on s’havien detectat més de 50 locals disponibles que trencaven la continuïtat comercial al llarg de la pl. Constitució, pl. Vall del Castell, pl. de l’Oli, pl. Jaume I, c/ Sant Bernat, c/ Coll, i c/ de la Cort i també el c/ Sant Pere. La campanya tenia com a objectiu principal promoure el dinamisme i la continuïtat comercial per afavorir el desenvolupament econòmic i la vitalitat de la zona.
Aquesta iniciativa, realitzada a través d’una empresa, va permetre identificar 122 locals en diferents carrers del centre de Vilafranca. 58 d’ells estaven disponibles per ser ocupats. D’aquests, 46 han participat activament en el projecte, i 29 s’han publicat en un directori digital municipal accessible per a persones emprenedores i comercials interessades. A més, 8 d’aquests locals han trobat nous usos durant el transcurs del projecte, ja que s’han llogat o han entrat en procés de lloguer, demostrant així l’eficàcia de la iniciativa per dinamitzar l’activitat econòmica local.
El projecte ha inclòs la creació d’un cens detallat de locals, la instal·lació de vinils informatius per donar visibilitat als espais disponibles i el desenvolupament d’una plataforma en línia on es pot consultar tota la informació de manera centralitzada. A més, s’ha establert contacte amb propietaris per facilitar la intermediació i fomentar la seva col·laboració en la dinamització comercial. Totes les persones interessades poden accedir a aquesta plataforma a través del web municipal.
Després de l’èxit de la primera fase, l’Ajuntament assumirà la continuïtat del projecte, reforçant les accions de suport i treballant per ampliar la participació de més locals. Així, Vilafranca fa un pas més en la seva aposta pel comerç de proximitat, la millora de l’entorn urbà i la dinamització econòmica local.
Ajuts a la rehabilitació i descomptes en l’IBI i obres i instal·lacions
D’altra banda, i per ajudar a posar al dia els locals comercials i que es puguin posar al mercat, l’Ajuntament de Vilafranca obrirà aviat una convocatòria d’ajuts a la rehabilitació i l’accessibilitat de locals comercials. Les persones beneficiàries i que hauran de sol·licitar-los han de ser els propietaris dels locals comercials.
Són subvencionables les obres d’intervencions en l’estructura, l’evolvent de l’edifici, estanqueïtat de façanes (reparació d’esquerdes, despreniments, filtracions d’aigua), rampes que millorin la mobilitat i accessibilitat de les persones, i instal·lacions d’aparells elevadors (ascensors, salvaescales i similars).
Els ajuts seran fins a un màxim del 30% del pressupost del cost de l’actuació (sense IVA), amb un màxim de 5.000 € de cost subvencionable per local.
D’altra banda, en la darrera aprovació de les Ordenances Fiscals, l’Ajuntament va acordar per aquest any 2025 importants descomptes en l’Impost de Béns Immobles (IBI) i l’Impost d’Obres i Instal·lacions per posar al mercat locals sense ús. En concret, pel que fa a l’IBI, els propietaris de locals tindran un descompte del 50% durant 3 anys per la transformació d’un local buit en comercial. Es considera local buit si ha estat buit durant els 2 darrers anys a l’inici de les obres. També es descompta el 50% durant 3 anys si es redueix el preu del lloguer en un 40% per acord entre l’arrendatari i l’arrendador.
Pel que fa a l’Impost d’Obres i Instal·lacions, es bonifica un 50% si es fan obres de reforma de locals buits per ser destinats a activitat comercial. Es considera local buit si ha estat sense activitat durant els 2 darrers anys a l’inici de les obres.
“Aquestes polítiques pretenen incentivar que s’ampliï l’oferta de locals i que, hi hagi una continuïtat que reforci el múscul comercial de Vilafranca. Amb més oferta de locals el mercat es regularà i els preus es moderaran”, ha dit la regidora Lourdes Sànchez, que no ha descartat en un futur aplicar polítiques dissuasives pel fet de tenir un local tancat.
Suport a la digitalització per al comerç local
Una altra de les accions en matèria de suport al comerç és el reforç en l’assessorament per ajudar els establiments comercials a millorar la seva presència digital i adaptar-se als nous hàbits de consum.
La digitalització s’ha convertit en un factor clau per a la competitivitat del comerç local. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vilafranca ha impulsat un nou suport per ajudar els establiments a aprofitar les eines digitals i potenciar la seva relació amb la clientela.
Aquest suport consisteix a oferir assessorament pràctic i proper als comerços, amb l’objectiu de millorar la seva visibilitat en línia, la seva comunicació amb la clientela i les estratègies de màrqueting digital. Entre els aspectes que es treballaran destaquen:
- Presència digital: Com optimitzar perfils a Google, xarxes socials i directoris comercials.
- Comunicació efectiva: Estratègies per mantenir un contacte directe amb la clientela a través de canals digitals.
- Màrqueting digital: Accions senzilles per millorar la captació i fidelització de clients.
Com a part d’aquest suport, s’ha realitzat un estudi sobre la situació digital del comerç local, analitzant el grau de digitalització dels establiments. Segons aquest informe, un 50% dels comerços de Vilafranca tenen presència digital amb web i xarxes socials. Els canals més utilitzats actualment són Google Business Profile (91,6%), les xarxes socials (68,4%) i pàgina web (57,3%).
També es duran a terme sessions formatives gratuïtes per oferir eines i coneixements pràctics als establiments interessats.
Aquest servei està pensat per facilitar l’adaptació digital del comerç local, amb eines accessibles i pràctiques per millorar la seva competitivitat.
Els establiments comercials interessats a rebre assessorament en aquestes matèries han d’enviar un correu electrònic a [email protected].
Nou programa “De botigues” a Penedès TV
Finalment, la televisió local i comarcal Penedès TV encetarà el 18 d’abril un nou programa de promoció del comerç de Vilafranca anomenat “De botigues”.
El nou espai televisiu vol donar visibilitat i ajudar a promocionar el comerç local, mitjançant minireportatges per donarà a conèixer les particularitats, història i serveis que ofereix cada establiment.
Es tracta de programes de 15 minuts on participaran 3 establiments comercials de Vilafranca en cada edició, amb càpsules d’uns 4 minuts per a cada comerç/botiga.
En la primera tanda que finalitzarà a principis de juliol, s’emetran 12 programes, amb la participació de 36 establiments comercials de diferents sectors i barris.
El primer programa s’emetrà el divendres dia 18 d’abril, amb una primera emissió a les 14.45 h, que es repetirà a les 20.45 h i a les 23.45 h. Durant el cap de setmana i el dilluns següent, també es repetirà en diferents reemissions.
Per als primers programes s’han enregistrat els establiments Abacus, Cal Vives Xarcuteria, Ca l’Indaleci, Bravissimo, Farmàcia Sant Julià i Catim.