Dimecres, 18 de juny de 2025
És notícia

Vilafranca perd el barri Pere Pau: Olèrdola inicia l’expedient per absorbir-lo

Avatar photo
El barri està geogràficament ubicat a una vorera de distància del nucli olerdenc de Sant Pere Molanta

El ple municipal d’Olèrdola ha aprovat per unanimitat iniciar l’expedient perquè el barri Pere Pau de Vilafranca del Penedès passi a formar part del seu municipi.

Els grups ho han acordat a la sessió celebrada aquest passat dimarts al vespre, on l’alcaldessa, Fina Mascaró, ha defensat que el canvi de terme municipal busca “enfortir la cohesió social” del veïnat d’aquest barri geogràficament ubicat a una vorera de distància del nucli olerdenc de Sant Pere Molanta. “Esperem millorar els serveis per aconseguir un territori més humà”, ha dit Mascaró, que ha aplaudit els veïns de Pere Pau que han impulsat el canvi de municipi. Ara l’Ajuntament de Vilafranca disposa de dos mesos per fer un informe indicant si hi està o no a favor.

El barri Pere Pau de Vilafranca poc més de 3,6 hectàrees. El formen tres carrers als quals només es pot arribar a través de Sant Pere Molanta, un dels pobles que formen Olèrdola. Un d’aquests carrers, de fet, té una vorera a Vilafranca i l’altra a Sant Pere, però tot el veïnat s’ha sentit històricament membres d’Olèrdola.

La visió de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Històricament al Penedès i, a Vilafranca del Penedès com la gran majoria de municipis hi ha nuclis “descentralitzats”. Per aquest motiu es van crear organismes com la Mancomunitat Penedès-Garraf, i l’ampliació de serveis d’organismes tipus Consells Comarcals, per avançar en acords de serveis que facilitin la gestió compartida sense esperar canvis de delimitació de termes municipals que són processos llargs i, a la pràctica, no és necessari fer canvis en els límits de terme històrics per fer acords de millora de serveis. Vilafranca del Penedès té diferents nuclis descentralitzats, com poden ser Cal Salines, La Serreta o el mateix Pere Pau. Des del govern municipal plantegem no esperar a canvis de límits històrics i poder atendre les millores de mutu acord amb els municipis veïns. També volem recordar els beneficis que suposa formar part de ciutats com Vilafranca que són capitals de serveis, i que sempre també hem de posar en valor, i el que significa per accedir a serveis com esportius, culturals, socials, on els propis veïns i veïnes, i les entitats, tenen bonificacions, i que són exemples de temes que el veïnat ha de saber. En resum, estem el 2025 i la nostra disposició a convenir millores de serveis és total. Els límits de terme responen a raons històriques i els canvis són processos molt llargs i caldrà esperar que ens doni audiència la Generalitat de Catalunya atès que la petició la fa Olèrdola. Mentre arriba aquest moment, manifestem com sempre la nostra disposició a parlar de la millora dels temes que plantegi el veïnat.

A partir d’ara

Amb l’aprovació de l’expedient aquest dimarts, comença un llarg camí burocràtic. El document se sotmet ara a exposició pública durant 30 dies i l’Ajuntament de Vilafranca tindrà dos mesos per fer el seu informe. Després, la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat disposarà de dos mesos per pronunciar-se, i seguidament serà la Comissió Jurídica Assessora del Govern qui tindrà l’última paraula en un termini de dos mesos més. Si s’avala la modificació, s’haurà de notificar a l’estat espanyol i ho aprovarà en última instància la Generalitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desprecintades les pistes de pàdel del Club Tennis Tarragona

Notícia següent
exposicions Museu Roda Roda Lleida

Lleida posa en valor el Museu Roda Roda amb diverses obres expositives

Notícies relacionades