La victòria del PSC fa poc més d’un any va comportar el canvi de color a l’alcaldia de Vilafranca del Penedès i l’arribada de Francisco Romero al capdavant de l’Ajuntament. Tot i estar en minoria, el seu govern ha pogut tirar endavant les seves principals apostes mitjançant pactes puntuals amb la resta de forces i Romero remarca la bona sintonia amb l’oposició. Fem un repàs del primer any de mandat amb l’alcalde per tractar temes com la seguretat, el comerç local, l’aposta per l’enoturisme i la Festa Major.
Com valora el primer any de mandat?
Quan arribes a l’alcaldia després de molts de temps, és un any molt intens perquè vols conèixer tot el que es fa. No només a l’agenda institucional, sinó també el que fan les entitats. Estic content del treball que s’ha fet, sobretot per la coherència amb el que vam dir en campanya. És la base. Vam dir que treballaríem des del diàleg i des de la proximitat. Així ho hem fet.
L’alcaldia de proximitat era una de les seves principals apostes.
És la base de tot el que fem. És tan important el que fem com el com ho fem. Aquest programa ens ha ajudat a fer les coses de manera compartida i en faig una valoració molt positiva.
En què ha millorat la gestió de l’Ajuntament?
Cada etapa té el seu context. En aquests moments, la gent valora el fet que puguis compartir el que fas i que puguin participar en les iniciatives que portàvem al programa. L’alcaldia de proximitat ha estat tot un repte. Hem mogut tot l’staff directiu de l’Ajuntament a cada barri durant una setmana, hem visitat les empreses, ens hem reunit amb el veïnat, hem obert un xat directe… Hem pogut presentar els primers projectes i és un programa que continuarem després de Festa Major. Hem obert una nova etapa en la manera de plantejar la política municipal.
Un dels dubtes a l’inici del mandat era com tiraria endavant les seves propostes en minoria, però pels pressupostos va aconseguir un consens ampli. S’ha trobat una oposició oberta al diàleg?
En campanya i a la investidura vam obrir totes les portes perquè qualsevol grup municipal pogués participar i acordar en funció del programa electoral. En general, tots els grups hi han participat i s’ha posat per damunt l’interès municipal a la lògica de partit. De fet, tenim una gran majoria de compromisos de campanya ja planificats.
“Tenim una gran majoria de compromisos de campanya ja planificats”
Per què aquests acords no han mutat cap a ampliacions de govern?
Els camins estan tots oberts. Tal com vam dir, qualsevol acord d’estabilitat necessita el seu temps. No és el mateix un acord puntual en inversions o en un projecte concret que compartir el dia a dia. Nosaltres ho vam enfocar així quan estàvem a l’oposició. Vam estar quatre anys a l’oposició amb una política de mà estesa i després vam fer un acord de governabilitat.
En una situació similar es trobarà Salvador Illa a la Generalitat. Què li demana des de Vilafranca al nou President?
Amb el Salvador Illa hem pogut treballar en diferents espais. Abans de la campanya ens vam trobar a Vilafranca i li vaig explicar com vam enfocar la campanya. A més, li vaig apuntar que Vilafranca no deixava de ser una mostra important del conjunt de Catalunya. Té una mica de vila metropolitana, de comarques centrals, d’economia diversificada… Vam parlar de temes que havien de sortir a la seva agenda i que ara ja en formen part.
També li vaig plantejar la importància de posar al dia alguns dels temes del Penedès. Ens preocupa la situació sanitària, acompanyar en l’àmbit de l’educació i les oportunitats del transport públic. Ell n’és conscient i confiem que reactivi aquesta agenda.
La seguretat era una de les seves prioritats i també una de les preocupacions que creixen més. En què han avançat?
La seguretat és una competència autonòmica. Tant els alcaldes com els mateixos Mossos demanem més equips professionals i més dotacions. En canvi, la competència de la policia local és l’acompliment de les ordenances municipals i de manera subsidiària la seguretat. Tot i això, Mossos ha reconegut que la nostra policia local ha fet més actuacions en seguretat que els mateixos Mossos a Vilafranca. Això és un indicador del que està passant.
Les primeres dades ens diuen que les càmeres, el servei de serenos, les convocatòries de nova oferta de policia han servit per reduir indicadors com els furs a domicili o al carrer. Hem de continuar treballant en aquesta línia, especialment a l’entorn de l’estació de Rodalies. Hi hem posat càmeres i ho estem reforçant amb iniciatives innovadores com reduir els horaris de superfícies alimentàries a prop de l’estació.
En què basen aquesta decisió?
No és un tema fàcil. La normativa de la Generalitat diu que els locals de fins a 400 metres quadrats tenen llibertat horària. El que passa és que, especialment al voltant de les estacions, hi ha molta compra de beguda alcohòlica a partir de les 10 de la nit. Amb informes de la policia que ho avalaven hem pogut fer una excepció a la normativa.
“La policia local ha fet més actuacions en seguretat a Vilafranca que els mateixos Mossos”
Junts critica un descens d’efectius. Està d’acord amb els càlculs?
El que s’ha fet amb el pressupost és dotar tota la plantilla que tenim autoritzada. Teníem una plantilla que no estava consignada econòmicament i ara els hem dotat. Ara bé, per poder cobrir totes les places hem de fer una oferta d’ocupació. Si tot va bé, al setembre ja s’incorporaran aquests agents. Els efectius que hi ha són els de 2023 i ara tindrem un increment.
També es queixen de l’”abandonament” del projecte a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Com està el tema?
No fa gaire que vam signar la compra i vam recuperar-ne la titularitat. Ara estem fent els informes que ens avalin què es pot fer allà des del punt de vista d’autoritzar un enderroc. La nostra proposta al programa electoral és posar-hi la nova comissaria. Estem seguint el ritme lògic i ens agradaria autoritzar l’enderroc aquest curs.
Què estan fent per millorar el comerç local?
Com amb la seguretat, tota Catalunya et diria que li agradaria millorar aquest tema. Per un costat, hi ha la tendència general de l’online i, per l’altre, l’interès de trobar com reforçar la seva singularitat de la compra. Aquí veiem la força que pot tenir Vilafranca amb relació a la ciutat del vi. Hem d’intentar que passin coses a Vilafranca i que després la gent es quedi a comprar. La gran aposta que tenim aquí és el VINSEUM, que s’inaugurarà a l’octubre. És el gran projecte motor per fer que vingui gent. A part d’això, tenim la nostra oferta festiva com el Vijazz o la Festa Major. A més, tenim en marxa projectes per la rehabilitació de locals en planta baixa i d’altres que estem pensant.
Per exemple, la Fira de Vins i Caves va patir un canvi d’ubicació. Com ha funcionat?
Era una proposta dels organitzadors i la vam veure bé. És més fàcil ubicar les parades a la rambla Sant Francesc per evolucionar de la fira tradicional a una on la gent va a fer una degustació, menja i escolta música. A la rambla de Sant Francesc això és més fàcil perquè és més ample. És un model que volem seguir a les Fires de maig i recuperar la fira tradicional al centre.
“El VINSEUM és el gran projecte motor per fer que vingui gent”
Aquest estiu algunes entitats del municipi es queixaven per la manca de facilitats a l’hora d’organitzar actes. Com ho gestionen?
Fa anys hi havia molts locals i, amb el temps, molts d’ells van anar tancant. Hi ha diferents línies. La primera és diversificar a diferents barris totes les coses que es fan i trobar l’equilibri amb el descans veïnal. El segon tema és posar al dia alguns equipaments públics perquè s’hi puguin fer més coses. Per exemple, cal Bolet o la sala annexa de l’Auditori. La tercera línia és la convocatòria d’ajuts que comentava per a locals en planta baixa. La intenció és que aquestes sales que necessiten inversió s’hi puguin presentar.
Entrem ja en Festa Major, la primera amb el Drac com a bé cultural d’interès nacional. Com l’encaren?
És el final i l’inici de curs. L’oferta tradicional de la festa Major s’ha mantingut molts anys i avala el prestigi que té. Això ens ha passat també amb el Drac. Vam ser els primers que vam plantejar el reconeixement de bé d’interès nacional i després altres ens van seguir. Es tracta d’un moment molt especial i convidem a gaudir del programa que han preparat els administradors i administradores. Esperem que es pugui fer amb civisme i gaudir de tots els seus elements.
A més, la diada castellera és la prova de foc pel concurs.
De fet, l’altre dia al sorteig de la diada ja ho van dir tots els caps de colla. És la prèvia del concurs de Tarragona i un moment molt important.
Pel que fa a la música, hi ha una mica de tot. Per exemple, el pop espanyol de la Oreja de Van Gogh o els catalans Stay Homas. Amb quina música es queda vostè?
M’agrada molt la música de quilòmetre zero, mediterrània i de cantautor. Tot i això, la música fusió de pop i també la catalana m’agraden molt. Aniré a tots els concerts que pugui.
“Durant la Festa Major et carregues d’una energia que t’acompanya tot l’any”
Quin és el moment de la Festa Major que més gaudeix?
Diria el dia 30 a l’entrada a plaça. És emocionant i el preàmbul del que vindrà. Es respira com els castellers i castelleres tenen aquesta responsabilitat de fer una gran diada. És molt impactant.
Com la viu com a alcalde?
Aquests dies de prefesta major els visc amb molta responsabilitat. Vols que tot surti bé. Una vegada que es fa el pregó, es tracta d’intentar gaudir el màxim. Cada moment et porta a la teva infantesa o a moments amb els teus amics. Et carregues d’una energia que t’acompanya tot l’any.
Què recomanaria a la gent de fora de Vilafranca per gaudir com toca la festa?
El programa té un denominador comú: tallats pel mateix patró. En definitiva, el que diu és que hi ha una gran oferta per tots els perfils. Per les persones que els agraden els castells, sortir de festa, veure els balls… És una festa major oberta, amb la majoria d’activitats gratuïtes i a l’espai públic. Per tant, animaria a la gent a conèixer una festa major on darrere hi ha molts esforços i tradició.