Dimecres, 26 de juny de 2024
És notícia

Vilafranca del Penedès s’avança a la calor i activa els seus refugis climàtics

Avatar photo
Una altra línia de treball són els refugis climàtics exteriors amb àmplies zones d’ombra i accessibles a tota la ciutadania

A partir del dissabte, 15 de juny, comença a Vilafranca del Penedès la fase preventiva per onada de calor, que s’allargarà fins al 15 de setembre. El regidor de Transició Ecològica, Miquel Medialdea, acompanyat de la cap tècnica del servei Marta Vallès, ha explicat avui en roda de premsa que davant del canvi climàtic i de l’increment de la freqüència de les onades de calor durant el període estival, “cal preparar la ciutat perquè sigui resilient i ampliar la xarxa de refugis climàtics i les zones d’arbrat urbà”.

El regidor ha afirmat que una primera mesura serà posar a disposició de qualsevol persona que vulgui refugiar-se de la calor diferents equipaments municipals com a refugis climàtics que ofereixen confort tèrmic, gratuïts i accessibles, i on es poden trobar àrees de descans i aigua. Aquests equipaments tenen altres usos, però durant aquest període també podran ser utilitzats com a espais on refugiar-se de les altes temperatures, especialment per a les persones vulnerables a la calor com gent gran, infants o persones amb malalties cròniques o respiratòries.

“Estem treballant perquè qualsevol ciutadà o ciutadana disposi d’un refugi climàtic a un màxim de 400 m de casa seva i que, en cas d’onada de calor, els conserges de l’Ajuntament puguin obrir els caps de setmana els equipaments, ja que de dilluns a divendres els tenim força coberts”, ha afirmat Medialdea.

Així, al costat d’espais com ara la Biblioteca Torras i Bages, l’Escorxador o els Casals de la Gent Gran, s’afegeixen com a nous espais de refugi climàtic equipaments com l’Espai Jove La Nau, la planta baixa del nou edifici del Vinseum o l’estació de busos, per exemple.

 

Refugis exteriors i tendals per ombrejar espais de jocs infantils

Una altra línia de treball són els refugis climàtics exteriors que disposen d’àmplies zones d’ombra, són accessibles i on es poden trobar àrees de descans i aigua. Aquí trobem els parcs Tívoli, de Sant Julià, de la Pelegrina, de Sant Salvador, del Poble Nou o de la Font de Melió, la plaça dels Segadors, i les rambles de Nostra Senyora i de la Girada.

Totes aquestes zones verdes cobreixen la major part del nucli urbà de manera que cada ciutadà o ciutadana en disposa d’un en un radi d’un màxim de 400 metres.

D’altra banda, durant les setmanes vinents, es col·locaran nous tendals per ombrejar espais de jocs infantils amb l’objectiu de protegir de la calor els infants, un dels col·lectius més vulnerables. Els tendals es col·locaran a la plaça del Penedès, al parc del Tívoli, al parc de Sant Julià, a la plaça dels Drets Humans, a la plaça del Bisbe Torras i Bages i a la plaça de l’Espirall. Ja se n’han instal·lat recentment al parc de les Sitges.

El regidor ha comentat que, si bé molts d’aquests projectes inicialment contemplaven, alhora, plantar més arbrat per afavorir la creació d’ombres naturals i millorar el confort tèrmic d’aquests parcs, “s’han hagut d’ajornar fins a la tardor vinent a causa de la sequera. La plantació d’arbrat s’anirà fent, però és una solució a més llarg termini, ja que els arbres quan es planten són petits”.

 

Mitigar l’efecte “illa de calor”

Miquel Medialdea ha recordat que, per preparar la ciutat a mitjà i llarg termini perquè suporti millor les exigències del canvi climàtic i contrarestar l’absorció de calor dels paviments asfàltics, “cal augmentar la vegetació a tots els espais possibles i utilitzar materials permeables que retinguin l’aigua de pluja i, en evaporar-se, rebaixin la temperatura ambiental. D’aquesta manera, s’aconsegueix reduir la temperatura tant de l’espai públic com dels edificis propers. És el que hem anat fent en espais nous urbanitzats com ara la rambla de la Girada, el carrer Tossa de Mar, o el carrer del Comerç, entre d’altres, on s’hi ha augmentat la vegetació i s’hi han incorporat sistemes per a la recollida i retenció de l’aigua de la pluja”.

Així mateix, de manera gradual, en diferents carrers i espais de la ciutat, es van ampliant els escocells de l’arbrat per tal d’incrementar la superfície permeable i alhora permetre un millor desenvolupament de l’arbrat.

Els projectes que es desenvoluparan en els anys vinents tenen en compte aquestes necessitats, tal com preveu el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que estableix les línies de treball municipal per reduir les emissions de CO₂ i adaptar Vilafranca al nou context de canvi climàtic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Feijóo denuncia que un finançament singular per a Catalunya està “fora de l’ordenament jurídic”

Notícia següent
treballador imatge d'arxiu

ACCIDENT LABORAL | Ferit crític un treballador en caure d’una teulada

Notícies relacionades