El Vendrell iniciarà treballs de neteja de l’Àngel de Tobies del campanar

Avatar photo
Els treballs de neteja i restauració està previst que es faci la pròxima

La setmana que ve està previst que s’iniciïn uns treballs de neteja i restauració de l’Àngel de Tobies del campanar del Vendrell i que tindran una durada aproximada d’un més.

Per aquest motiu, en els pròxims dies s’instal·larà una bastida des del terradet del Campanar per tal que els membres de l’Associació Campaners del Vendrell, l’entitat que té cura d’aquests elements patrimonials,  pugui dur a terme les tasques de millora.

Tal com ha explicat Xavier Mercadé, membre de l’Associació, la darrera restauració important del penell del campanar es va dur a terme l’any 1998 i, tot i que periòdicament s’hi fan treballs de manteniment, ara s’havia constatat que una part de la corona de fulles de llorer de l’Àngel havia caigut i l’altra part estava despresa. 

En aquesta ocasió, la millora es podrà fer sense necessitat de baixar la figura i, a més de reposar els elements malmesos, servirà també per greixar l’eix i renovar tot el sistema d’il·luminació del campanar per potenciar-ne el seu relleu, així mateix, s’aprofitarà per escanejar la figura de l’Àngel i disposar d’un arxiu digital de la peça.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha explicat que des de l’Ajuntament del Vendrell -que aporta 15.000 euros als treballs de restauració- s’aposta per potenciar i cuidar els elements i símbols d’identitat del municipi, com és el cas de l’Àngel de Tobies, ja que “ajuden a cohesionar i unir la població”. Un fet important, ha dit, “especialment en un municipi en creixement demogràfic i amb veïns i veïnes de diferents procedències com és el nostre”.

L’àngel del campanar

L’Àngel de Tobies, un dels símbols de la vila del Vendrell, corona el campanar de l’església parroquial de Sant Salvador del Vendrell des del 1784.  Es tracta duna figura exempta feta de planxa de coure. Fa 2’75m d’alçada i té un pes de 140 quilos.

Va ser construït pel mestre argenter de Vilanova i la Geltrú Josep Romeu, ajudat per Josep Dalmau, segons consta en la inscripció que té a la sola de la sabata.

L’any 1928 va ser baixat per a la seva restauració, ja que havia perdut les dues ales i la cama.

Malauradament, el vent –de nou- va fer que l’eix interior, que permet la rotació, es descentrés i li foradés el pit i el rostre. Aquest cop, l’any 1958, va ser baixat  amb un helicòpter “Sikorsky”, de la base aèria americana de Saragossa.  Va baixar el 16 d’octubre i va ser hissat de nou el 30 de novembre del mateix any.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ACCIDENT LABORAL | Mor un treballador de 32 anys en una cimentera

Notícia següent

Marxa a Algèria amb tota la família i deixa abandonat un fill menor

Notícies relacionades