fbpx
Dilluns, 26 de febrer de 2024
És notícia

Sant Sadurní aprova per la mínima les ordenances fiscals de l’any vinent

Avatar photo

La proposta va prosperar amb el vot de qualitat de l’alcalde, després que la CUP donés per primera vegada el vot favorable a unes ordenances des que té representació a l’Ajuntament, al 2015, i sumat a l’absència d’una regidora de Junts per Sant Sadurní, que hauria donat una majoria en contra.

 Revisió d’un 9% de l’IBI i un 20% de la taxa de residus

La regidora d’Hisenda, Eva Cruces, va ser l’encarregada de repassar els canvis més destacats de la proposta de modificació d’ordenances i va demanar a l’oposició un suport «responsable». Tot i reconèixer la incomoditat que representa pel govern augmentar els impostos, va recordar la necessitat d’equilibrar el pressupost municipal davant el context actual d’inflació i l’augment dels preus i els serveis. En diverses ordenances s’hi han aplicat les recomanacions tècniques i actualitzacions en el redactat proposats per la Diputació de Barcelona o l’Organisme de Gestió Tributària.

Una de les principals novetats es troba en l’IBI, el principal impost municipal, que augmenta un 9% tant en els béns de naturalesa urbana, amb un gravamen del 0,59%, com en els usos industrials. Per la seva banda, es mantindrà sense increment en el cas de béns de naturalesa rústica.

També s’obre la possibilitat d’incrementar el recàrrec de l’IBI d’un 50 a un 150% en els casos de grans tenidors amb situació de desocupació superior els dos anys, per tal d’incitar la sortida al mercat immobiliari de moltes d’aquestes propietats.

S’estableix també una quota fixa topall de 250 euros en les llicències urbanístiques, substituint el percentatge que s’aplicava pel valor cadastral. En els serveis de la piscina municipal, s’eleva l’edat requerida dels 60 a 67 anys per obtenir el carnet máster. I també s’amplia la taxa per incorporar el lloguer de gandules al preu d’un euro al dia.

L’altre gran titular d’aquesta modificació d’ordenances serà l’augment del 20% de la taxa de residus, que passarà a ser de 177,9 euros pels domicilis – gairebé 30 euros més que al 2023 (148,25 €) -. Cruces va recordar la necessitat de donar compliment a la Llei 7/2022 de residus, que insta a accelerar en els propers anys la compensació amb la taxa del cost real del servei, i va assenyalar que aquest esforç permetrà elevar al 2024 fins a gairebé el 61,9% la cobertura de la gestió dels residus municipals. També es va referir a la incorporació d’una bonificació del 20% per aquells veïns que facin compostatge domèstic de la fracció d’orgànica.

 Tarifació social

Per primera vegada, les ordenances fiscals inclouen un model de tarifació social en una de les seves taxes, en concret al servei de l’escola de música, establint fins a quatre trams segons renda de la unitat familiar, que pretén garantir l’accés a l’ensenyament musical a totes les famílies.

La regidora de Sant Sadurní En Comú Podem i sòcia de govern, Arantza Molina, va incidir en la necessitat d’equilibrar el pressupost amb una mesura impopular però responsable com és la pujada dels impostos davant la conjuntura actual, també es va felicitar per l’aribada d’un model de tarifació social, i va agrair la bona entesa mostrada per la CUP.

 Posicionament de l’oposició

La portaveu del PP, Mari Carmen Díaz, es va mostrar contundent al rebuig de la proposta, assegurant que no acceptarien l’augment dels impostos en un context en què les famílies estan patint una gran pressió fiscal amb la inflació i l’increment dels preus.

La CUP va donar per primera vegada el vot favorable a unes ordenances fiscals. Malgrat subratllar que es tractava d’una proposta de mínims, va considerar positiva el «canvi de rumb», amb la pujada de l’IBI per acostar l’impost als barems mitjans. La portaveu, Arantxa Fernández, va reclamar amb tot un major esforç en l’IBI industrial, i també va aplaudir la incorporació de la progressivitat fiscal en la taxa de l’escola de música. En relació a la taxa de residus, va donar suport a la bonificació per l’autocompostatge i va insistir a recordar la importància d’avançar en la reducció en la generació de residus.

El PSC va justificar el vot en contra en considerar desproporcionada la revisió de les ordenances en la situació econòmica actual i va qualificar la proposta de poc treballada i sense interès per buscar el consens amb l’oposició. El grup de Pedro Campos va plantejar un increment més moderat, del 5%, i va sol·licitar alguns canvis en els propers mesos, incorporant ordenances com la que reguli la zona blava, o un preu públic per la neteja de grafitis a les façanes.

L’absència per motius personals d’una regidora del grup Junts per Sant Sadurní, que també es va posicionar en contra, va resultar clau perquè no es produís una majoria al plenari contrària a la modificació de les ordenances. El seu portaveu, Ton Amat, va traslladar el malestar per una proposta que no planteja una reforma integral i progressista dels impostos i per la manca de diàleg exhibida per l’executiu local. Va reclamar més planificació i un esforç en modernitzar i estructurar a mig i llarg termini el pressupost municipal. Va defensar l’actitud responsable del seu grup malgrat no sentir-se atesos, va dir, per part del govern a les propostes i suggeriments que havien formulat.

La sessió, que comptava amb un únic punt a l’ordre del dia, es va resoldre després d’una mica més de cinquanta minuts, en un dels debats d’ordenances fiscals més curts dels darrers anys.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desmantellen un grup criminal dedicat al tràfic de drogues que s’estenia a Catalunya

Notícia següent

L’escola La Portalada instal·la la primera màquina de compostatge de la demarcació

Notícies relacionades