Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

El Penedès i el Garraf diuen prou a la C-32: Convocada una marxa lenta

Avatar photo

Reclamen a la Generalitat i al conseller de Territori la gratuïtat de l'autopista per als veïns que l'utilitzen de forma recurrent

Els municipis del Baix Penedès i el Garraf signants del Pacte del Penedès Marítim per una mobilitat digna, segura i gratuïta convocaran una marxa lenta per la C-32 per reclamar la seva gratuïtat i que s’equipari els seus habitants amb el d’altres zones de Catalunya on també hi ha autopistes i autovies de pagament, però on els habitants gaudeixen de bonificacions i la gratuïtat de les vies. La marxa lenta serà convocada per al dia 5 de febrer a les 17:00 h i han justificat la seva necessitat a través d’un comunicat:

 

Després de temps negociant i en converses amb el Departament de Territori, independentment del color polític d’aquest, on des dels municipis s’ha mantingut sempre una actitud proactiva per cercar una solució a la problemàtica del peatges, des del territori lamentem que no tinguem cap resposta ni cap solució estructural als problemes de mobilitat, els municipis diem prou.

 

Ni en els pressupostos del 2022 ni en la proposta del 2023, encara en tràmit, no hi ha hagut cap gest per part del Govern de la Generalitat ni per part de cap dels partits de l’oposició que faci preveure el desplegament de cap mena de política de bonificacions que garanteixi la gratuïtat pels viatges recurrents pels ciutadans del Garraf i del Baix Penedès. Tot i les bonificacions ja anunciades, la pujada dels peatges del 2023 no ha fet res més que constatar un greuge cap al nostre territori i una pèrdua de poder adquisitiu cap als nostres ciutadans.

 

Els alcaldes, alcaldesses i la societat civil, denunciem un greuge discriminatori que ja dura massa anys. Observem com altres territoris gaudeixen de la gratuïtat, exemple del Túnel del Cadi on els ciutadans de l’Alt Urgell, Cerdanya i Berguedà gaudeixen de la gratuïtat de la infraestructura. Observem com els ciutadans de la Garrotxa, Osona, Berguedà, Bages i Vallès Oriental gaudeixen de la gratuïtat de la C-37, la C-17 o la C-16, amb peatges a l’ombra, que paguem tots i totes. A tot això cal afegir l’actual rescat de l’eix transversal valorat en més de 450 milions d’euros. Entenem que el Govern no ha de tractar els territoris del mateix país amb polítiques de mobilitat tan desiguals.

 

Des del 1992 que els ciutadans del Garraf i del Baix Penedès paguem el peatge, més de trenta anys pagant per una mobilitat digna i segura, ja que la xarxa bàsica de carreteres de la Generalitat no ens ho garanteix amb la C-31, totalment col·lapsada i desfasada. Un peatge que ja està més que amortitzat. Els habitants dels municipis del Penedès Marítim diem prou, ens plantem. No podem esperar al 2039, any que finalitza la concessió de la C-32, per tenir una mobilitat de qualitat, gratuïta, segura i ràpida, com gaudeixen en d’altres territori de Catalunya que presenten les mateixes problemàtiques que nosaltres.

 

El Garraf i el Baix Penedès són els territoris que més estan creixent demogràficament de Catalunya i aquesta situació cronifica les mancances en l’àmbit de la mobilitat, afectant no només la seguretat i la qualitat de vida dels nostres habitants, sinó que també la competitivitat dels nostres territoris i posa en risc la garantia dels serveis públics bàsics com la Sanitat.

 

Ja fa anys que les empreses tenen dificultat en contractar personal a causa de l’alt cost de l’autopista i el mateix succeeix amb el personal sanitari del consorci Penedès-Garraf, que troba dificultats en fer atractives ofertes de feina de metges i infermeres, a causa del cost del desplaçament cap al nostre territori des dels llocs d’origen.

 

És per tot això, que els signants del Pacte del Penedès Marítim per una mobilitat digna, segura i gratuïta, convocarem a la ciutadania el dia 5/2 a les 17 h per una marxa lenta per la C-32 per reclamar la seva gratuïtat, al mateix temps, fem una crida al Conseller de Territori a plantejar una reunió urgent per afrontar el tema del peatge i si no tenim resposta per part del Departament de Territori, amb una proposta de gratuïtat pel trànsit recurrent, tornarem a convocar a la ciutadania, aquest cop a Barcelona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

10 − six =

Notícia anterior

Un noi de 13 anys apunyala la seva sogra al carrer i acaba fugint

Notícia següent

L’associació de comerciants i empresaris d’Altafulla estrena noves oficines

Notícies relacionades