Dijous, 19 de setembre de 2024
És notícia

La Sala dels Trinitaris obre temporada amb l’exposició ABCEDARI Solidari

Avatar photo

Aquest divendres s’inaugura a la Sala dels Trinitaris l’exposició ABCEDARI Solidari, una mostra visual i literària que pren com a punt de partida el llibre Abcedari, una joia solidària (2001) que va escriure Miquel Martí i Pol amb la complicitat del seu amic personal Ramon Besora. El llibre és un recull de 26 haikus (poemes japonesos de disset síl·labes que estan ben presents a la poesia catalana), escrits per Miquel Martí i Pol a partir del mateix número de lletres de l’abecedari i amb la temàtica de la solidaritat com a fil conductor.

Seguint el camí de la lletra a la paraula i de la paraula al poema, Miquel Martí i Pol hi escriu l’alfabet secret de la solidaritat humana, creant un refugi pels somnis, on l’espai per creure amb els altres és la diferència. La diferència (i la indiferència), l’acollida o la pèrdua hi són presents al costat de temes més socials i compromesos habituals en la seva literatura com el dolor, la malaltia o l’adversitat.  L’obra de Miquel Martí i Pol s’erigeix com una de les aportacions poètiques més important de la literatura contemporània. A més d’autor, va ser traductor i també un activista cultural que va aconseguir fer sortir la poesia dels cercles més cultes i elitistes per fer-la arribar a les classes populars.

L’exposició ABCEDARI Solidari mostra 26 obres d’art entre pintura, fotografia, gravat, escultura i instal·lació i 26 textos literaris inspirats en cadascun dels haikus. Així, es desplega tota una relació entre imatge, text i paraula que pren el seu origen primer en les lletres de l’abecedari i amb la poètica de Miquel Martí i Pol al centre. Artistes i escriptors com Francesc Artigau, Eduard Arranz Bravo, Maria Barbal, Francesc Parcerisas, Carme Solé Vendrell, Pau Badell Núria Martínez Vernis donen forma a aquest projecte expositiu itinerant que ha estat comissariat per Gabriel Serrano (Associació Art’s Windows) i ha estat produit pel Ministeri de Cultura d’Andorra. El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Miquel Martí i Pol i amb el suport de la Fundació Integralia DKV i la Fundació Lluis Coromina.

Acte inaugural, servei educatiu i visites guiades
Divendres 22 de setembre a les 20h tindrà lloc l’acte inaugural, a càrrec del seu comissari Gabriel Serrano.
A partir de dilluns 25 de setembre el servei de mediació artística de l’Ajuntament de Vilafranca ofereix el seu servei educatiu amb l’objectiu de donar a conèixer l’obra del poeta Miquel Martí i Pol, indagar en les relacions d’influència mútua entre imatge i paraula, i fomentar la creativitat i la reflexió mitjançant l’expressió artística i literària. El servei educatiu està adreçat a tots els cicles (infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius) i també a grups de gent gran i persones amb diversitat funcional. Per tal d’assistir a les visites cal escriure prèviament per correu a [email protected].
Dissabte 7 d’octubre a les 18h, s’oferirà una visita-taller adreçada al públic familiar.

L’exposició es podrà veure fins al diumenge 22 d’octubre, en horari de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h, i diumenges de 12 a 14h.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

15 − 14 =

Notícia anterior

La 21a edició del Festival de Titelles d’Encamp presenta 9 propostes

Notícia següent

La Càtedra d’Estudis del Suro convoca els premis a la recerca “Santiago Zapata” 2023

Notícies relacionades