La promoció d’habitatge cooperatiu “La Bastida-Pati del Gall” a Vilafranca, amb 24 habitatges, que es construirà aviat sobre un solar municipal a la cantonada dels carrers del Nord i de Mas i Jornet, rebrà finançament europeu per part del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa.
Ahir al migdia al Bloc4BCN del barri de Sants de Barcelona, la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic va anunciar l’obtenció del major finançament europeu concedit fins ara a una cooperativa catalana: un crèdit de 31 milions d’euros del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa (CEB).
L’acte va comptar amb la presència de María Sigüenza, responsable del CEB a Espanya, i de diferents càrrecs polítics d’ajuntaments i de la Generalitat. En nom de l’Ajuntament de Vilafranca hi va ser present el regidor d’Habitatge, Miquel Medialdea, ja que és un dels municipis que han cedit sòl per a les promocions d’habitatge cooperatiu.
Aquest finançament permetrà construir més de 350 nous habitatges cooperatius en cessió d’ús, una alternativa a la compra i al lloguer que garanteix el dret a un habitatge assequible i estable a les sòcies. Per a Sostre Cívic, aquest projecte és un primer pas per assolir el salt d’escala que suposarà gestionar, en els pròxims dos anys, un parc de més de 550 habitatges dins els 1.200 habitatges cooperatius que hi ha actualment a Catalunya. Una resposta imprescindible, des del cooperativisme i amb un important aval internacional, davant la necessitat d’habitatge assequible que hi ha a Catalunya.
Sostre Cívic és una cooperativa sense ànim de lucre en la qual les sòcies que entrin a viure als nous projectes ho faran a preu de cost. Cada comunitat haurà d’aportar solidàriament entre el 8% i el 12% del cost total de la promoció en forma de capital social, retornable en cas que alguna sòcia decideixi marxar del projecte. La cooperativa mantindrà la propietat dels habitatges, i les sòcies gaudiran d’un dret d’ús permanent amb quotes mensuals entre un 10% i un 40% per sota del mercat.
Tots els habitatges es construiran seguint criteris d’alta eficiència energètica i inclouran espais i serveis compartits per fomentar la vida en comunitat. Amb una certificació energètica A, els edificis comptaran amb plaques fotovoltaiques per a l’autoproducció d’energia, sistemes de reciclatge d’aigües grises, monitoratge de consums energètics i una xarxa de telecomunicacions compartida. En concret, el projecte de Vilafranca es construirà amb fusta i disposarà de vehicles de mobilitat elèctrica compartida.
Suport públic per impulsar el ‘model vienès’ a Catalunya
Els projectes finançats seran 7 en total i s’ubicaran en sòl públic cedit pels ajuntaments de Barcelona, Lleida, Manresa, Granollers i Vilafranca del Penedès, amb el cofinançament de la Generalitat de Catalunya. A més, la majoria de les promocions comptaran amb fons NextGenerationEU gestionats per la Generalitat, destinats a la construcció d’habitatges de lloguer social en edificis energèticament eficients.
Aquest projecte posa la primera pedra d’un model d’habitatge cooperatiu que vol replicar l’èxit de ciutats europees com Viena o els Països Baixos i Dinamarca, on més del 25% del parc d’habitatge és gestionat per cooperatives o entitats no lucratives, amb sòl i suport públic.
El tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge de Vilafranca, Miquel Medialdea, mostra la seva satisfacció pel “finançament europeu rebut per Sostre Cívic que els permetrà tirar endavant 7 projectes d’habitatge cooperatiu, entre ells el de Vilafranca, “La Bastida-Pati del Gall”. Aquest tipus d’habitatge cooperatiu és una de les línies de treball que apareix en el Pla Local d’Habitatge per tal d’incrementat l’habitatge assequible a Vilafranca”.