Els Castellers de Vilafranca omplen el Liceu per celebrar els seus 75 anys

La colla ha fet un castell de 4 de 9 amb folre dalt l’escenari i s’ha convertit en la primera a actuar-hi

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

Els Castellers de Vilafranca han omplert aquest dissabte al vespre el Liceu de Barcelona per celebrar el 75è aniversari de la colla. L’acte, conduït per la comunicadora Elisabet Carnicé i l’actor David Bagés, ha repassat la història de l’entitat des de la seva fundació el 1948 i ha finalitzat amb un 4 de 9 amb folre dalt l’escenari.

La celebració ha estat amenitzada amb la música en directe de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, que ha arranjat peces tradicionals per l’acte, i el Quartet Mèlt. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat en valor la tasca “inclusiva” de la colla: “Els de Vilafranca sou exemple d’abraçar a tothom”, ha dit. Aquesta és la primera vegada que una colla castellera actua al Liceu.

L’acte, que ha començat a dos quarts de vuit del vespre, ha donat el tret de sortida amb una muixeranga i un castell de 4 de 6 amb gent vestida de carrer representant els primers vilafranquins que feien castells. Durant la gala també s’han construït 4 pilars de 5 i 5 pilars de 4. En total, quatre-cents castellers han pujat a l’escenari durant la celebració.

El president dels Castellers de Vilafranca, Carles Mata, i el cap de la colla, Cisco Benet, han fet un parlament conjunt on han rendit homenatge als líders anteriors de la colla. “Els autèntics protagonistes són els Castellers de Vilafranca, des de les petites enxanetes als primers que es va posar al capdavant de la colla”, han dit mentre es projectaven il·lustracions de tots els presidents i caps de colla verds.

En aquest sentit, Mata ha expressat que els valors dels castellers són “universals” i ha explicat que aquesta tradició és reconeguda arreu del món “encara que sovint la gent no en sigui conscient”. “D’una cosa tan local es parla a l’altra punta del món”, ha dit. Per la seva banda, Benet ha afegit que cal mirar endavant amb la mateixa il·lusió i empenta que aquells que fa dos-cents anys van començar a fer castells. “La nostra obligació és continuar lluitant malgrat les adversitats i fer possible l’impossible”, ha assegurat.

El president Aragonès ha agraït a les colles castelleres i, en concret, als Castellers de Vilafranca la tasca “inclusiva” que fan: “Els de Vilafranca sou exemple d’abraçar a tothom”. Aragonès ha expressat que els valors que transmeten són els que vol transmetre el país. “Quan ens visiten governs estrangers i ens pregunten com és el país expliquem què són els castellers: som capaços de fer pinya i ens ajudem perquè el més petit de tots pugui pujar a dalt de tot i toqui el cel en nom de tots”, ha explicat.

En la mateixa línia, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha felicitat els 75 anys de la colla i ha agraït que donin a conèixer la tradició “tan catalana” de fer castells: “Ens omple d’orgull com a país”.

Abans de començar l’acte, un grup de grallers ha tocat al vestíbul del teatre mentre el públic entrava al recinte. El guió i la direcció de la gala ha anat a càrrec de la companyia de teatre Comediants.