Dijous, 19 de juny de 2025
És notícia

Es confecciona la xarxa elèctrica de Coma-ruga per a transformar-lo en un barri més digital

Avatar photo
Els treballs suposen una inversió de 370.000 euros i beneficiaran més de 17.000 clients

Endesa està reformant tecnològicament part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de Coma-ruga, al Baix Penedès, amb l’objectiu de reforçar el subministrament i deixar les infraestructures preparades per a impulsar, així, no només l’electrificació de la demanda -aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i facilitar la transició energètica-, sinó per a atendre el creixement del sector turístic d’aquest barri marítim del Vendrell. Les obres tenen una inversió de 370.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia, i comportaran una millora de la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a més de 17.000 clients.

Els treballs, que es duran a terme en dues fases, van començar el passat 28 de maig i es perllongaran fins al proper mes de novembre. Consisteixen en la reforma tecnològica de tres línies elèctriques subterrànies a 25 kV, en diferents trams, que en total connecten 120 centres de transformació del municipi, fet que comporta l’estesa de 5,2 quilòmetres de nou cablejat i la millora de tres centres de transformació. La primera fase, ja iniciada, s’executa als carrers de Migjorn i de l’Estornell i comprèn el tancament d’anelles elèctriques i del telecomandament d’instal·lacions. La segona fase s’iniciarà després de l’estiu, per no afectar el turisme, i s’actuarà també al carrer de Migjorn i al de Mare Nostrum, on es duran a terme intervencions similars. Quan a la tardor finalitzi l’operativa i la nova xarxa ja estigui construïda i en servei, es procedirà a desballestar tota la infraestructura antiga aèria, això és, les torres metàl·liques, els suports de formigó i el cablejat existent, que ja estaran en desús.

Les dues grans millores tecnològiques que s’implantaran són, com dèiem, la creació d’anelles elèctriques i els telecomandaments. Les anelles elèctriques permeten enllaçar infraestructures distants, fet que possibilita que, en cas d’una incidència, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives. Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició del subministrament, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció del servei.

Així mateix, els sistemes de telecomandament són uns dispositius d’actuació remota que permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del Centre de Control de la Companyia. Aquesta característica fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència, sigui quina sigui la causa, ja que agilitza la localització de l’avaria alhora que permet la maniobra de la xarxa a distància sense desplaçar-hi personal amb l’objectiu d’alimentar els clients per vies alternatives, sempre que això és possible. L’automatització permet reduir fins a un 20% el temps d’afectació als clients, tant particulars com empreses.

Amb aquest tipus d’intervencions, la Companyia treballa amb un triple objectiu: absorbir puntes de demanda concretes, el consum de nous clients que ho demanin i reforçar l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables amb la finalitat de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO₂, la solució més eficient i rendible per aconseguir la neutralitat de carboni que vol aconseguir la Unió Europea.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa comptarà amb un nou piano de concert

Notícia següent

Reus posa a punt les instal·lacions del camp de futbol municipal Reddis

Notícies relacionades