La diàlisi ja pot fer-se al Vendrell

El nou servei estalviarà desplaçaments a Tarragona o a Barcelona a uns 80 pacients de la comarca

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Centre d'Hemodiàlisi El Vendrell al Centre Sanitari Botafoc. JULIO COLLADO

Les persones de Calafell que necessiten diàlisi tenen aquest servei molt més a prop a partir d’aquest dilluns, 7 de setembre. El nou centre d’hemodiàlisi, que ofereix aquesta teràpia als pacients del Baix Penedès, està ubicat al CAP del Botafoc del Vendrell. 80 pacients, entre ells molts de Calafell, s’estalviaran el desplaçament a Tarragona, o fins i tot a Barcelona, per rebre aquest tractament.

El centre de diàlisi consta de tres sales, amb vint llits. Està equipat amb màquines d’hemodiàlisi convencional i d’hemodiafiltració d’alt volum, una tècnica que augmenta notablement l’eliminació de substàncies tòxiques i evita el desenvolupament de complicacions cardiovasculars. Disposa, a més, d’una planta de tractament d’aigües de doble osmosi inversa que garanteix el subministrament d’aigua de qualitat per produir líquid de diàlisi ultrapur. La inversió en la seva construcció i equipament ha estat d’1,5 milions d’euros.

El centre ha incorporat a les seves instal·lacions mesures i protocols sanitaris de seguretat davant la Covid-19 per protegir els professionals sanitaris i oferir una atenció segura a tots els pacients de diàlisi.

Fins ara, a tota la comarca no hi havia servei de diàlisi i, per això el canvi és importantíssim. L’estalvi del temps de desplaçament permet una vida més normal als malalts renals. Cal tenir en compte que una sessió de diàlisi dura de tres a quatre hores, i que es fa dia sí, dia no. Sumant-li una hora i escaig de viatges a Tarragona, o entre dues i tres hores si és a Barcelona, el dia de tractament queda completament compromès, el que dificulta moltíssim la vida laboral i personal.

Ubicar un servei de diàlisi a un CAP és una aposta de la Xarxa Santa Tecla, que considera que un espai ambulatori és molt més agradable que un ambient hospitalari. Els seus responsables apunten que quan has d’anar a rebre tractament tres cops per setmana i durant tota la vida, es valora molt treure-hi frero i, en aquest sentit, el CAP és més “amable” que l’hospital. Un factor gens secundari d’aquesta aposta és que anar al CAP ajuda a prevenir les infeccions hospitalàries, una qüestió a tenir en compte quan a l’hospital s’hi va tan sovint.