Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Inaugurat el 40è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell

El vincle del mestre amb Amèrica és l'eix central dels set concerts programats

El pianista, Javier Perianes, durant la seva actuació al concert inaugural del 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals. ACN

La 40a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals s’ha inaugurat aquest dissabte amb el concert ‘La mort de Granados, una tragèdia’, interpretat pel pianista Javier Perianes. El músic ha tocat peces de Beethoven, Chopin, Liszt, Wagner i d’Enric Granados. Enguany, el certamen ha programat set concerts que mostraran la relació del mestre amb Amèrica, coincidint amb la commemoració de tres fites històriques en la seva carrera: els 120 anys de la seva primera gira pels Estats Units, els 60 anys del concert a la Casa Blanca davant el president Kennedy i els 50 anys del concert i discurs a la seu de les Nacions Unides, on va rebre la Medalla de la Pau. El festival se celebrarà fins al 22 de juliol al Vendrell.

El pianista Javier Perianes ha homenatjat al compositor i pianista Enric Granados en el concert inaugural que ha durat gairebé dues hores. En ell, el músic ha recordat el concert que van oferir Casals i els seus amics al Metropolitan Opera House. “El programa es basa en dos temes fonamentals com són l’amor i la mort; i el gran disgust que li va causar a Casals la mort de Granados en el bombardeig”, ha detallat Perianes. En concret, el pianista ha arrencat l’actuació amb les peces de ‘La marxa fúnebre’ de Ludwing van Beethoven i Frédéric Chopin, seguida de las ‘Goyescas’ d’Enric Granados.

També ha tocat les peces de la ‘Funérailles’ de Franz Liszt i ‘Tristan i Isolda (Liebestod), de Richard Wagner. “El final del concert no podia ser d’una altra manera que no fos una mort per amor, aquella mort meravellosa d’Isolda”, ha opinat Perianes. El músic ha interpretat totes aquestes peces davant de 200 assistents, que han omplert les places disponibles de l’Auditori Pau Casal del Vendrell, reduides a la meitat com a mesura de seguretat per la pandèmia. El concert inaugural ha exhaurit les localitats i hi ha assistit la consellera de Cultural, Natàlia Garriga i l’alcalde del municipi, Kenneth Martínez.

Tot i les restriccions vigents, el director artístic del festival, Bernard Meillat, ha celebrat que el certamen s’hagi pogut fer, ja que l’any passat es va haver de cancel·lar per la situació pandèmica. “Recuperem una altra vegada la música en viu, que ens havíem oblidat”, ha dit. Enguany, el fil conductor de la programació és el vincle de violoncel·lista més universal de la cultura catalana amb els Estats Units.

Meillat ha afirmat que els llaços de Casals amb Amèrica són “molt forts”, perquè quan es trobava exiliat a Prada de Conflent, a França, molts joves americans van visitar-lo per aprendre. “Pels americans era un gran referent, el primer festival de Prada va ser possible gràcies a un músic americà i fins i tot va tenir el suport d’americans rics; sense això potser no hi hauria tocat mai”, ha apuntat.

El certamen ha programat sis concerts més fins al 22 de juliol. La soprano Sara Blanch serà l’encarregada de reproduir el primer concert de la gira de Pau Casals pels Estats Units, ara fa 120 anys, amb la soprano Emma Nevada, i dos joves violoncel·listes: el colombià Santiago Cañón Valencia i el nord-americà Johannes Gray, guanyador del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes 2018. L’actuació està prevista per al 13 de juliol.

L’organista belga Bernard Foccroulle oferirà el concert ‘Cap a les arrels de Bach’ el pròxim 15 de juliol, on repassarà les seves fonts d’inspiració acabant amb una selecció de peces de Bach. El 16 de juliol el violoncel·lista colombià Santiago Cañón Valencia, un dels més destacats de la seva generació, interpretarà tres grans sonates per a violoncel, acompanyat de la brillant pianista japonesa Naoko Sonoda.

El trio format pel pianista Eric Le Sage, el violinista Daishin Kashimoto i el violoncel·lista Claudio Bohórquez interpretaran el concert que va fer el Mestre a la Casa Blanca l’any 1961. La 40a edició tancarà amb l’actuació de “L’orquestra del Festival Pau Casals” amb els concertinos Alexander Janiczek i Lily Francis acompanyats de Claudio Martínez Mehner al piano, que interpretaran un quintet de Mendelssohn i dues obres mestres, el Concert de Bach i Divertimento de Bartók. A banda, el certamen també oferirà dues projeccions especials a l’Auditori del Tívoli.

El projecte Marlboro reunirà joves músics

El festival ha organitzat una trobada amb dotze joves músics, la meitat procedents d’Espanya i la resta de diversos països europeus. Tots ells oferiran un concert el dia 20 de juliol amb un programa variat de música de cambra. “Enguany, tenim un projecte especial, el Marlboro, que té totalment l’esperit de Casals, li encantava la gent jove i també ensenyar el seu coneixement i experiència; és un gran repte i esperem que puguem fer”, ha tancat Meillat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Presó per a dos presumptes lladres de pisos a Barcelona

Notícia següent

Preocupació per l’augment de suïcidis a les presons catalanes

Notícies relacionades