Els alcaldes de Banyeres i Llorenç del Penedès defensen que no eren els responsables de les estelades que onejaven el 21-D

Argumenten davant el jutge que les rotondes són propietat de la Generalitat i apunten que les banderes les hauria d’haver retirat l’estat espanyol

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Els alcaldes de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, i de Llorenç del Penedès, Jordi Marlès, han defensat aquest dimarts 15 de maig davant el jutge, que no eren els responsables de despenjar les estelades que onejaven a dues rotondes de la carretera TP-2125 durant les eleccions del 21 de desembre. Els dos batlles estaven citats a declarar com a investigats pel jutjat d’instrucció número 6 del Vendrell per un presumpte delicte electoral i de desobediència. Se’ls acusa de no haver acatat l’ordre de la Junta Electoral que obligava a retirar les estelades i símbols polítics dels espais públics municipals que estiguessin a menys de 100 metres dels col·legis electorals. Amb tot, tant Benach com Marlès han al·legat que les dues rotondes objecte de la denúncia –una de cada municipi- són de titularitat de la Generalitat, i consideren que era l’estat espanyol qui les hauria d’haver retirat, ja que el Govern estava intervingut. Al mateix temps, han matisat que les dues rotondes estan a una distància superior de la que indica la normativa.
En declaracions als mitjans a la sortida dels jutjats, Amadeu Benach (Un Nou Banyeres) ha subratllat que “la Junta Electoral va demanar retirar les estelades de rotondes municipals, però en cap cas de les que no fossin de l’Ajuntament”, de manera que l’alcalde ha negat tenir cap responsabilitat sobre la bandera denunciada i ha senyalat que l’estat espanyol és qui se n’hagués hagut d’ocupar.

Alhora, Benach ha recordat que durant la jornada electoral “va continuar havent estelades a cinc rotondes de la Generalitat”. Amb tot, només una és la que ha estat denunciada pels Mossos d’Esquadra: la més propera al col·legi electoral de Banyeres. Tot i això, però, ha recordat que aquesta rotonda es troba a més de 400 metres de distància del col·legi. Per tant, ha assegurat que tampoc incomplia cap normativa en relació a la distància.

En la mateixa línia, Jordi Marlès (PDeCAT) ha explicat que la rotonda denunciada a Llorenç del Penedès durant el 21-D també és la que està situada més a prop del col·legi electoral, situat a la Casa de Cultura, però ha assegurat que hi ha “aproximadament 500 metres de distància”. “La carretera TP-2125 és titularitat de la Generalitat i nosaltres no tenim mitjans per actuar en aquella estelada”, ha insistit Marlès, mantenint el discurs de l’alcalde de Banyeres.

A banda de l’estelada a la rotonda, però, l’alcalde de Llorenç també ha estat citat per donar explicacions al jutge respecte diversos llaços grocs que hi havia a la mateixa carretera i sobre tres cartells penjats als fanals de davant el col·legi electoral amb els quals es demanava “Llibertat presos polítics”.

Jordi Marlès ha relatat que la setmana abans de les eleccions va donar ordres a la brigada municipal per a què retiressin els llaços i les pancartes, però ha afegit que durant la jornada de reflexió “van tornar a aparèixer”. “Com es comprendrà, en un poble de 2.300 habitants, el personal de la brigada és molt limitat i no tenim eines per estar rere tots els pals”, s’ha justificat l’alcalde per explicar per què no van retirar-ho de nou.

Tant Benach com Marlès han rebut el suport de prop d’un centenar de persones convocades per l’ANC, les quals s’han concentrat davant el jutjat del Vendrell exhibint estelades i símbols grocs. Entre els manifestants hi havia representants polítics comarcals d’Esquerra i el PDeCAT, així com alcaldes de municipis veïns com Bonastre i Bellvei. Bona part dels assistents han esperat que els alcaldes sortissin de declarar i els han rebut amb aplaudiments i abraçades.