El Vendrell i Cambrils descarten que l’operatiu contra el ‘Top Manta’ a Barcelona els afecti

Els ajuntaments demanen que s’intensifiqui la lluita contra els grups de distribució dels productes falsificats

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
Material intervingut per la policia en un dispositiu contra el top manta al Vendrell. Foto: ACN
El Vendrell i Cambrils descarten que l’operatiu contra el ‘Top Manta’ realitzat a Barcelona en els darrers dies tingui conseqüències en els seus municipis. Asseguren que enguany tenen menys manters que en anys anteriors i ho atribueixen a la feina de les seves respectives policies locals, que realitzen operatius conjunts amb els Mossos d’Esquadra. Consideren també que cal atacar l’arrel del problema, i el situen en les “màfies” que controlen els venedors i que els hi distribueixen els productes falsificats. El Vendrell i Cambrils són dos dels municipis de la Costa Daurada que en els darrers anys han tingut més manters.
Al Vendrell, l’alcalde Kenneth Martínez aplaudeix el dispositiu policial de Barcelona. Amb tot, reclama al Departament d’Interior que el desplegament de mossos a la capital catalana no vagi en detriment dels operatius a la resta de municipis. “Hem aconseguit reduir a la meitat els manters de l’últim any gràcies a un treball insistent, i cal continuar”, resumeix Martínez a l’ACN.

Destaca que aquest estiu la presència dels manters a les zones marítimes del Vendrell és “gairebé residual”, amb prop de 30 venedors, i recorda que l’agost passat superaven la seixantena mentre anys enrere n’eren més de 100. “Aquí ha funcionat la contundència dels últims anys”, apunta, en referència al control als punts de venda però sobretot als accessos al municipi per interceptar la mercaderia i als escorcolls als pisos que fan de magatzem.

Martínez considera que l’acció més important per evitar l’activitat dels manters és “anar al fons de la qüestió, i no al final de la cadena”, motiu pel qual reclama persistència en les investigacions policials per desarticular els grups que organitzen la distribució. A parer de l’alcalde del Vendrell, l’operatiu de xoc de Barcelona li transmet “confiança absoluta” perquè augura que, de forma simultània a foragitar els venedors, s’està treballant en desarticular la resta de l’engranatge.

“Estem segurs que les accions coordinades dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana aniran al fons del problema i les causes, i no es dedicaran a exportar els venedors”, apunta Martínez, que, a priori, no ha constatat un augment de manters al municipi arran dels operatius de Barcelona.

Una visió similar tenen des de Cambrils, on tampoc esperen conseqüències de l’operatiu de Barcelona. Des del consistori afirmen que és complicat lluitar contra aquest fenomen, ja que es tracta d’un problema global en el qual hi ha “màfies” implicades, i lamenten no tenir prou efectius policials per fer guàrdia constant a les zones més delicades. Indiquen que els dispositius serveixen per treure els manters en aquell moment, però assumeixen que al cap d’una estona s’hi tornen a instal·lar.

A Cambrils hi ha un dels punts més conflictius dels últims anys a la Costa Daurada. Es tracta del passeig marítim que uneix la localitat i Salou. La presència de manters és habitual en el límit dels dos municipis, si bé principalment es troben situats a la zona de Vilafortuny, al terme municipal de Cambrils, a l’entorn de la platja Cap de Sant Pere.

Tot i que no volen detallar xifres, des de l’Ajuntament de Cambrils asseguren que aquest juliol ha baixat el nombre de manters respecte el mateix mes de l’any passat. El consistori cambrilenc afirma que durant el 2019 la Policia Local ha efectuat 229 serveis i dispositius “antimanters”. També s’han fet actuacions conjuntes amb els Mossos d’Esquadra. En concret, des del 2 de maig s’han establert 40 dispositius als matins i nou a la tarda i la nit. Les zona d’actuació més habitual ha estat la platja Cap de Sant Pere, però també han intervingut al port, al passeig marítim del Regueral, al de l’Horta de Santa Maria o al mercadet ambulant. Els operatius policials es complementen amb campanyes de conscienciació als consumidors.

Uns dels grans afectats per aquesta pràctica són els comerciants. Els de l’entorn de la platja Cap de Sant Pere fins i tot han arribat a proposar contractar seguretat privada per evitar que es col·loquin al passeig. Una mesura que ja es va prendre al Vendrell, localitat pionera en desplegar patrulles mixtes de policia local i agents de seguretat privada. De tota manera, aquest estiu no hi haurà dispositiu conjunt. Segons Martínez, no es tracta d’un canvi de directriu política, i diu que hi ha hagut un seguit d’impediments burocràtics provocats per les eleccions municipals del maig. Assegura que l’any vinent tornarà el patrullatge mixt.