El dispositiu policial amb vigilància privada redueix a la meitat el número de venedors del ‘top manta’ al Vendrell

Municipis com Roses i Castelldefels s'han interessat per l'estratègia desplegada a Coma-ruga

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
El número de venedors del ‘top manta’ al passeig de Coma-ruga del Vendrell s’ha reduït a la meitat durant aquest passat mes d’agost en comparació a l’any anterior. El cap de la Policia Local, Jordi Altarriba, ha assegurat aquest dimecres que, de la seixantena de manters de l’estiu del 2016, ara s’ha passat a “25 o 30”. El factor clau, segons el regidor de Governació Rafel Gosálvez, ha estat la contractació d’agents de vigilància privada que han pentinat la zona cada tarda durant els set dies de la setmana. Gosálvez ha destacat que l’operatiu ha permès que la Policia Local pogués reduir la presència al passeig “per poder dedicar-se a altres serveis a la població”. A l’espera de fer una avaluació a fons a través de la Junta Local de Seguretat, el govern confia en repetir el dispositiu de cara a l’any vinent i ja ha rebut consultes de municipis com Roses i Castelldefels, que volen replicar aquest model.
Gosálvez ha valorat positivament el resultat de la contractació dels quatre agents de vigilància privada assegurant que el benefici ha estat doble: han permès destinar part de la Policia Local a altres tasques i s’ha reduït la presència de manters al passeig de Coma-ruga. Tot i que han estat els vigilants privats els qui han estat destinats exclusivament al control del ‘top manta’, el regidor ha matisat que aquestes patrulles comptaven també amb un agent de la Policia Local a poca distància, però ja no ha estat necessari destinar tota la quantitat d’agents d’altres anys.

Tant el regidor com el cap de la Policia Local han recordat que fa set anys, al passeig de Coma-ruga, “va arribar a haver 300 venedors en una sola tarda”. Si bé aquesta xifra fa anys que ha anat a la baixa, l’estiu passat encara se’n comptabilitzaven “entre 50 i 60”, mentre que aquest passat mes d’agost n’hi ha hagut “entre 25 i 30”. El cap de la Policia, Jordi Altarriba, ha senyalat que “l’objectiu és arribar al zero”, però ha admès que és una fita ambiciosa i complexa.

Sobre aquesta qüestió, Gosálvez ha fet una crida a la Generalitat per seguir treballant el fenomen del ‘top manta’ de forma transversal. El regidor considera que s’han de destinar especialment recursos a àmbits com els Serveis Socials i l’Ensenyament, tant per atendre les necessitats dels venedors com per inculcar als infants la importància de no adquirir productes als manters.

Pendents de la Junta Local de Seguretat

Tot i la primera valoració positiva pocs dies després d’acabar la “prova pilot” del dispositiu amb vigilància privada –les patrulles van finalitzar el dia 10-, el regidor s’ha mostrat prudent abans d’anunciar una ampliació de cara a l’any que ve. Rafel Gosálvez ha emplaçat les valoracions definitives a la Junta Local de Seguretat prevista al novembre, si bé ha apuntat que la intenció és repetir, com a mínim, el dispositiu d’aquest any incloent també el juliol i part de l’agost.

El regidor ha recordat que enguany només s’ha desplegat a l’agost perquè es van endarrerir els permisos del Departament d’Interior i confia que l’any vinent podran abraçar tots els mesos d’estiu. Quedarà pendent saber si la Junta de Seguretat aposta per ampliar els quatre agents contractats aquest agost i si es desplega també aquest dispositiu en moments de punta turística, com la Setmana Santa.