Christian Soriano: “El nostre objectiu és governar per majoria”

temps lectura-Temps de lectura: 5 minuts

Parlem amb Christian Soriano, primer Tinent d’Alcalde del Vendrell. Amb 25 anys i des dels 21 afiliat al PSC, és regidor de Festes, de Polítiques de gènere, igualtat i drets LGTBIQ, Participació Ciutadana, i Comunicació i Transparència.

Aquesta ha estat la seva primera legislatura al costat de l’alcalde Kenneth Martínez, i amb moltes ganes de repetir a les pròximes eleccions de maig, on seguirà donant-li suport. En aquesta entrevista a La Ciutat, ens fa balanç d’aquests 4 anys tan difícils amb la pandèmia pel mig.

 

Vostè és un polític jove, com creu que això afecta el desenvolupament del seu càrrec?
Afecta, però en positiu, ens pensem que la política és gent més gran amb tratge i corbata i hem de trencar aquesta visió. Posar la perspectiva d’una persona de 25 anys t’ajuda també a representar més franges. Al Vendrell la franja d’habitants que tenen entre 0 i 25 anys són pràcticament un 25% de la població. Llavors crec que això ajuda a aquesta tasca de representació.

 

Com ha estat la relació amb els altres partits de l’oposició?
Bé, nosaltres vam ser capaços de construir un govern poli estable amb dos partits molt diferents, com era Ciutadans i AVP-FIC. L’any 2020 vam pactar els pressupostos amb Junts, i aquests any ho hem fet amb Podem. Durant la pandèmia vam aconseguir signar un pacte amb els serveis municipals on vam signar els 21 regidors. Per nosaltres la política és això, parlar, arribar a acords, i si pot ser amb tots millor.

 

Com resumiria aquesta legislatura?
No ha estat gens fàcil amb una pandèmia pel mig, però crec que hem impulsat la transformació que el Vendrell necessitava. Era necessari fer-li un canvi urbà i social, sobretot després de quinze anys que no s’havia fet. Vam transformar i la vam adaptar a nivell sociològic, econòmic i social de la realitat del Vendrell. Som el primer municipi en implantar la gratuïtat de les escoles bressol, hem proporcionat el psicòleg gratuït per a joves fins a 30 anys… Un dels pilars fonamentals és el caire social. Actualment, som el cinquè municipi de tota Catalunya en inversió social.

 

Fa uns mesos, van instaurar la gratuïtat del servei de psicòlegs per a joves de 15 a 30 anys, creu que això és cada cop més necessari? L’oposició perquè creu que ho va criticar?
La necessitat de crear aquest servei recau sobretot per a ajudar a les famílies desestructurades. Els especialistes ens informen que després de la pandèmia aquesta franja és la que més va patir. Dintre d’aquesta franja el suïcidi és la segona causa de mort i les temptatives de suïcidi durant la pandèmia va augmentar un 200%. Si accedeixes a la sanitat publica el temps d’espera és elevat, i aquesta gent no pot esperar, i tampoc permetre’s una assegurança privada. De moment, els quatre mesos que portem ha estat un èxit.

 

Com a regidor de festes, com ha estat encarregar-se d’això durant la pandèmia?  Creu que han tornat a la total normalitat en aquest tema?
Si, jo crec que ja estem en la normalitat absoluta. Durant la pandèmia no vam parar de fer coses. Vam crear un projecte que es deia “primavera vendrellenca”, tot amb la seguretat del moment i oferint als joves una mica d’esbarjo i distracció.

 

Parlant de la seva regidoria, quines són les principals funcions?
Des del càrrec de tinent d’alcalde i portaveu del govern, tot és ajudar a coordinar l’activitat de govern. A partir d’aquí, la regidoria d’igualtat la vam crear aquest any, no existia a l’Ajuntament del Vendrell. Ens ha servit per crear el primer protocol contra la violència sexual als establiments d’oci, per poder crear el primer pla local d’igualtat amb perspectiva LGTBI, i per donar visibilitat a les diferents dones amb caràcter transversal amb moltes regidories. La feina principal és conscienciar i donar visibilitat i fer pedagogia sobretot dintre dels joves.

 

Hi ha molts ajuntaments que no disposen d’aquesta regidoria, creu que això algun cop s’acabarà?
Jo sempre dic que els ajuntaments anem amb paral·lel amb la realitat social. Al final tot el que té a veure amb el moviment feminista i lluitar pels seus drets cada cop és més extensiu, no només entre els joves sinó entre tota la població amb general. Al final nosaltres anem amb paral·lel amb la societat i avancem amb ella.

 

Un home portant polítiques feministes, creu que els homes han d’estar implicats?
Al contrari, crec precisament que és un punt fort, el moviment feminista no s’entendrà fins que els homes no entenguem d’una vegada que no tenim més drets ni menys deures que elles pel fet de ser homes. Crec que també posar una persona formada en perspectiva de gènere és un exemple, si deixem només aquest moviment a les dones, crec que ens estarem equivocant, perquè és un moviment de tota la societat. La igualtat és una reivindicació compartida.

 

Fins a quin punt són suficients les competències de l’ajuntament per a erradicar aquest tipus de violència?
Nosaltres al final podem lluitar amb la tasca de la visibilitat, en explicar als joves els diferents processos. Òbviament, ens agradaria tenir més competències i més recursos, però crec que amb el que tenim ho hem de saber gestionar i sabem fins a on podem arribar.

 

Van crear un protocol contra la violència sexual en els entorns públics d’oci, podria dir que ha estat positiu?
Si, serveix per intentar prevenir, detectar i actuar en cas que existeixi qualsevol violència sexual en un entorn públic d’oci. En aquest sentit, ens va servir molt perquè vam treballar conjuntament amb entitats i associacions feministes, amb una perspectiva intergeneracional amb gent de diferents edats i professions, i crec que ens va ajudar a posar la primera pedra per a intervenir des de l’Ajuntament en situacions com aquestes.

 

Tenen instal·lats Punts liles al poble?
Sí, aquest protocol el que fa és que l’eina a través de la qual intentem prevenir aquestes situacions és a través dels punts lila. Des de fa dos anys a cada festa que fem hi són.

 

Tema seguretat al poble, fa uns anys va dir que faltava il·luminació i seguretat als carrers a la nit, creu que això ja ho ha millorat?
Al final el que es tractava és que la ciutadania ens deia quins eren els punts febles que s’havien d’arreglar. No podem parlar de feminisme només des de la regidoria d’igualtat, també de la d’urbanisme, des de cultura, des de festes… Aquest protocol ens va dir quines eren les zones menys segures, o zones més propenses a tenir agressions d’aquest tipus. El que vam fer va ser diagnosticar aquestes zones i arreglar-les.

 

Creu que la gent està conscienciada contra la lluita de la violència masclista?  Perquè mirar els números de dones assassinades fa por…
Els números ens diuen que qualsevol mesura que puguem implementar és poca, al final els ajuntaments hem de ser-hi no al davant, sinó al costat. Nosaltres canalitzem i posem aquesta situació a l’agenda pública. Aquesta situació la vivim des de fa molts anys, la violència masclista sobretot legitimats per diferents partits de dreta i d’extrema dreta és cada cop més abundant. L’únic que podem fer és lluitar contra aquesta xacra des de totes les perspectives possibles.

 

Tema atur al Vendrell, han aconseguit baixar-lo?
Estem satisfets perquè tenim l’índex d’atur més baix des del 2008. Això té molt a veure amb el sistema laboral que tenim al municipi. L’altre dia l’alcalde anunciava que aquest any tornarem a invertir 1,2 M amb polítiques públiques, aquesta xifra íntegrament va destinada a resoldre els problemes d’atur. A part de la gratuïtat del servei psicològic, la setmana passada va anunciar la nostra regidora de cultura que els espectacles de cultura per a joves d’entre 15 i 30 anys passaran a costar 3 euros. Volem que independentment dels seus recursos, els joves puguin accedir a la cultura.

 

Quin balanç faria d’aquesta legislatura?
Jo faig un balanç positiu, nosaltres vam començar la legislatura amb la idea de tirar endavant una transformació social i urbanística que el Vendrell necessitava i crec que gairebé ho hem aconseguit. El nostre objectiu és governar per majoria, implementar aquelles mesures que ajudin a la majoria social del municipi, i al final la nostra responsabilitat és governar per a aquesta majoria i ser fidels amb ella. El nostre govern continuarà sent fort i estable si ens donen la confiança per les pròximes eleccions.

 

L’alcalde ja va confirmar que es tornarà a presentar, així que imagino que continuaran molts projectes que tenen encara per enllestir.
Si, l’alcalde repetirà com a cap de llista, i des del partit creiem que és la millor opció. El seu lideratge ens ha comportat la millor legislatura en l’àmbit de coses fetes als últims quinze anys al nostre municipi.