Ahir, dimarts 18 d’abril, a la tarda, l’escriptor, periodista, traductor, enigmista i presentador de televisió espanyola Màrius Serra va ser al Museu Deu del Vendrell per presentar la seva última novel·la “La dona més pintada”.
Màrius Serra és també un estudiós i col·leccionista d’enigmes, jocs de paraules, director de l’espai «Enigmàrius» del Matí de Catalunya Ràdio. També és conegut pels jeroglífics del concurs de TV3 Bocamoll i col·laborador a la revista digital Esguard i al programa “No es un día cualquiera” de Radio Nacional de España amb un espai de mots encreuats. Cal destacar els seus escrits als diaris El Punt Avui i La Vanguardia.
L’impacte de l’autodestrucció d’una obra d’art de Banksy el 2018 a la sala de subhastes Sotheby’s encara és ben viu a la nostra memòria, però molts havíem oblidat el cas del pintor Palau Ferré, que va decidir cremar els seus propis quadres als anys setanta del segle XX. Màrius Serra es va interessar per aquest creador que, després d’una sentència del Tribunal Suprem, va resoldre llançar al foc tot allò que pintava.
Aquells retrats d’una dona d’ulls grossos i fascinadors s’esfumaven per la xemeneia de casa del pintor. Què hi havia darrere de la pulsió autodestructiva? Amb l’ajut de la documentació, dels testimonis i de la portentosa imaginació de novel·lista, Màrius Serra ofereix als lectors “La dona més pintada”, una novel·la que parteix de la vida d’un pintor assenyalat per Picasso com a possible successor seu.
Palau Ferrré (1921-2000) va estudiar a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona, va fer la serva primera exposició individual a la Sala Gaspar i va participar en quatre edicions dels Salons d’Octubre. Va treballar a París amb una beca del govern francès i allà va desenvolupar un figurativisme influït pel cubisme de Picasso. Va tornar l’any 1963 i es va instal·lar al seu poble de naixement, Montblanc, on va morir l’any 2000.